X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΕΝΙΣ

Ο δεκάλογος του τένις

AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

Το Sport24.gr παρουσιάζει τους τενιστικούς όρους και εκφράσεις που πρέπει να μάθεις ενόψει του μεγάλου ημιτελικού του Στέφανου Τσιτσιπά με τον Ράφα Ναδάλ (VIDEOS)!

Είσαι "νέος" στο τένις; Ακούς και διαβάζεις όρους του αθλήματος και δεν μπορείς να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται; Ανυπομονείς να παρακολουθήσεις τον Στέφανο Τσιτσιπά απέναντι στον Ράφα Ναδάλ στον μεθαυριανό ημιτελικό του αυστραλιανού όπεν (24/1, 10:30) και δεν γνωρίζεις καν τα βασικά; Ε, τότε βρίσκεσαι στο σωστό μέρος. Διότι όπως έμαθες τι είναι το "πικ εν ρολ" και το "χετζ άουτ", έτσι θα μάθεις και τι σημαίνει το "τοπ σπιν", το "σλάις" και το "σμας"!

Το Sport24.gr, με τη βοήθεια και της Μαρίζας Γεωργίτση, έφτιαξε τον δεκάλογο των όρων του τένις. Δέκα (και κάμποσους συμπληρωματικούς ακόμα) όρους που χρησιμοποιούνται -άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο- στο δημοφιλέστερο ατομικό σπορ στον πλανήτη και ακούγονται πλέον ολοένα και περισσότερο λόγω της ιστορικής πορείας του Στέφανου Τσιτσιπά στη Μελβούρνη, όπου έγινε ο πρώτος Έλληνας που όχι μόνο πέρασε στον δεύτερο γύρο, αλλά έφτασε και μέχρι τους "4" του τουρνουά. Πάμε να τους δούμε έναν προς έναν:

ΦΟΡΧΑΝΤ (ΝΤΡΑΪΒ) - Είναι το χτύπημα που χρησιμοποιεί ο αθλητής (είτε δεξιόχειρας είναι, είτε αριστερόχειρας) από την ίδια πλευρά του κορμού. Είναι το κυριότερο χτύπημα στο τένις και χρησιμοποιείται για να στείλει το μπαλάκι "βαθιά" στο αντίπαλο τερέν. Χρησιμοποιείται κατά 99% με το ένα χέρι. Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα της Μόνικα Νικουλέσκου, που το κάνει και με τα δύο.

ΜΠΑΚΧΑΝΤ (ΝΤΡΑΪΒ) - Το χτύπημα που χρησιμοποιεί ένας παίκτης από την αντίθετη πλευρά του χεριού του (για τον δεξιόχειρα η αριστερή πλευρά του κορμού και για τον αριστερόχειρα η δεξιά). Εκτελείται με ένα ή και με τα δύο χέρια.

ΒΟΛΕΪ - Είναι το χτύπημα που κάνει ένας παίκτης πριν το μπαλάκι αναπηδήσει στο δάπεδο. Συνήθως έπειτα από ανέβασμα του παίκτη (που το κάνει) στο φιλέ.

ΧΑΦ ΒΟΛΕΪ - Είναι το χτύπημα που πραγματοποιείται αμέσως μετά την αναπήδηση που κάνει το μπαλάκι στο δάπεδο, σε πρώτο χρόνο.

ΛΟΜΠΑ - Είναι το ψηλοκρεμαστό χτύπημα που κάνει ένας παίκτης για να περάσει το μπαλάκι πάνω από τον αντίπαλο, που έχει ανέβει στο φιλέ.

ΣΜΑΣ - Η ιδανική... απάντηση στην λόμπα. Ανήκει στη... συνομοταξία των όβερχεντ σοτς (πάνω από το κεφάλι δηλαδή). Πρόκειται για ένα χτύπημα που μοιάζει με το σέρβις και χρησιμοποιείται κυρίως όταν ο αντίπαλος επιχειρεί λόμπα. Χωρίζεται σε φλατ σμας (από το έδαφος) και τζαμπ σμας (με άλμα), ενώ μπορεί να γίνει είτε με φόρχαντ, είτε με μπάκχαντ.

ΣΠΙΝ - Είναι το γνωστό φάλτσο. Υπάρχει το μπακ-σπιν (ανάποδο) και το τοπ-σπιν (προς τα πάνω).

ΦΛΑΤ - Το χτύπημα που δεν έχει κανένα φάλτσο. Είτε σε χτύπημα εδάφους, είτε σε σέρβις.

ΝΤΡΟΠ ΣΟΤ - Το χτύπημα που κάνει ένας παίκτης (κυρίως χρησιμοποιώντας ανάποδο φάλτσο) για να περάσει το μπαλάκι κοντά στο φιλέ στην πλευρά του αντιπάλου.

ΣΛΑΪΣ - Το ανάποδο φάλτσο που δίνει ένας παίκτης στο μπαλάκι, έτσι ώστε μετά την αναπήδηση του στο δάπεδο να μην πάρει καθόλου ύψος.

Υπάρχουν και αυτά...

Πέρα από τα παραπάνω χτυπήματα, υπάρχουν και πολλές ορολογίες στο τένις, που πρέπει να γνωρίζεις. Μερικές από αυτές είναι οι εξής.

ΡΑΛΙ - Είναι η ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ δύο παικτών -ως επί το πλείστον- από την βασική γραμμή.

ΠΑΣΙΝΓΚ ΣΟΤ - Έτσι ονομάζεται το χτύπημα εδάφους που κάνει ένας παίκτης, προκειμένου το μπαλάκι να περάσει έναν παίκτη που έχει ανέβει στο φιλέ.

ΓΟΥΪΝΕΡ - Έτσι ορίζεται ένα επιτυχημένο χτύπημα, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό (ντράιβ, σμας, βόλεϊ ή ντροπ-σοτ).

ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ - Αυτό που χρησιμοποιεί ένας παίκτης, στέλνοντας το μπαλάκι όσο πιο κοντά στην βασική γραμμή γίνεται (ως επί το πλείστον με μπακ-σπιν), προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να ανέβει στο φιλέ.

ΜΠΟΝΤΙ ΣΕΡΒ - Πρόκειται για ένα είδος σέρβις, που χρησιμοποιείται συνήθως στο δεύτερο σέρβις και έχει στόχο να στείλει το μπαλάκι στην ευθεία του αντιπάλου (και όχι στην δεξιά ή την αριστερή πλευρά), ώστε να του δυσκολέψει περισσότερο την επιστροφή.

ΛΑΒ ΓΚΕΪΜ - Έτσι ονομάζεται όταν ένα γκέιμ ολοκληρωθεί με τον χαμένο να μην έχει κερδίσει κανέναν πόντο.

Photo credits: AP Photo/Mark Schiefelbein

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ