O GOAT Ράφα Ναδάλ έχει μεγάλη καρδιά και πολλές παραξενιές
O GOAT του τένις είναι ο Ράφα Ναδάλ. Ένας αγνωστικιστής που δεν δέχεται ότι είναι γούρια οι εκατοντάδες συγκεκριμένες κινήσεις που κάνει στους αγώνες του. Ένας φανατικός οπαδός της Ρεάλ που βούτηξε στους πλημμυρισμένους δρόμους της Μαγιόρκα για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.
Και την 7η ημέρα δεν ξεκουράστηκε. Έπλασε έναν αγνωστικιστή, τον Ραφαέλ Ναδάλ. Από τον κόκκινο πηλό των ισπανικών courts. Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Θεού του τένις. Δημιούργησε τον GOAT με τα 21 grand slam, το πολυτιμότερο μαργαριτάρι της Μαγιόρκα.
Εκεί γεννήθηκε ο Ράφα, στο Μανακόρ. Κι εκεί φρόντισε να μείνει για πάντα -δίπλα στην οικογένειά του-, κλείνοντας τα αυτιά του στο ελκυστικό κάλεσμα που εξέπεμπαν οι σειρήνες των περίφημων ακαδημιών τένις της Βαρκελώνης.
Είναι το πρώτο παιδί του επιχειρηματία, Σεμπαστιάν Ναδάλ -που διευθύνει μια ασφαλιστική εταιρεία, ένα εργοστάσιο κατασκευής τζαμιών και παραθύρων και το παραθαλάσσιο εστιατόριο Sa Punta- και της Άνα Μαρία Παρέρα, η οποία ήταν πωλήτρια αρωμάτων μέχρι που έγινε μητέρα του Ραφαέλ και της μικρότερης αδελφής του, Μαρία Ιζαμπέλ ή Μαριμπέλ.
Ο Ράφα που πήρε το όνομα του διακεκριμένου με το Μετάλλιο Τιμής και Ευγνωμοσύνης του Council de Mallorca πιανίστα παππού του, γεννήθηκε στις 3 Ιουνίου του 1986. Ο πρεσβύτερος Ραφαέλ Ναδάλ απέκτησε πέντε παιδιά, μεταξύ των οποίων ήταν ο Μικέλ Άντζελ που έκανε καριέρα ως ποδοσφαιριστής στη Ρεάλ Μαγιόρκα και στην Μπαρτσελόνα και ο τενίστας Τόνι. Η οικογένεια Ναδάλ είναι ενωμένη σαν γροθιά.
“Μπορεί να γνώρισα μεγάλη επιτυχία στο τένις, αλλά σε όλους τους άλλους τομείς είμαι ένας πολύ καθημερινός άνθρωπος από ένα μικρό χωριό. Εδώ, είναι δεδομένο και αυτονόητο ότι θα έχεις ισχυρούς δεσμούς με την οικογένειά σου και τους φίλους σου. Έχω τους ίδιους φίλους από τότε που ήμουν τριών ετών”, έχει πει ο Ράφα. Όταν ήταν μικρός οι θείοι του κάλυπταν το κενό που άφηνε ο πολυάσχολος μπαμπάς του. Φρόντιζαν ο ανιψιός τους να περνά δημιουργικό χρόνο δίπλα τους. Τον ώθησαν στον αθλητισμό και τον έπαιρναν μαζί τους στο ψάρεμα.
Οπαδός της Ρεάλ που τρύπωσε στα αποδυτήρια της Μπαρτσελόνα
“Αυτή είναι η πρώτη ρακέτα μου, τη βρήκα μέσα σε ένα κουτί”, είπε ο Ράφα παρουσιάζοντας τα ενθύμια της παιδικής ηλικίας του. Ήταν δώρο του θείου Τόνι και το έπιασε στα χέρια του όταν έγινε τριών ετών. Ο Μικέλ Άντζελ τού έκανε ένα άλλο δώρο τη σεζόν 1996 -1997. Τού άνοιξε την πόρτα των αποδυτηρίων της Μπαρτσελόνα. Ο 10χρονος Ραφαέλ -που ήταν καλός και στο ποδόσφαιρο- είχε ως ίνδαλμα τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο. Ο θείος φρόντισε να βγάλει ο μικρός τη φωτογραφία που επιθυμούσε με το “Φαινόμενο” και ως αντάλλαγμα ήπιε το πικρό ποτήρι που του σέρβιρε ο ανιψιός του, δηλώντας ότι είναι οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης.
Λατρεύει το ποδόσφαιρο. Το 2010 έγινε γνωστό ότι περιήλθε στην κατοχή του το 10% των μετοχών της Ρεάλ Μαγιόρκα, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει οικονομικά το σύλλογο της γενέτειράς του. Του πρότειναν το ρόλο του αντιπροέδρου, αλλά δεν το δέχθηκε. Ωστόσο, ο θείος του έγινε βοηθός του Μίκαελ Λάουντρουπ στον πάγκο. Ο Ράφα υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο την ομάδα του νησιού του. Εγκάλεσε την UEFA για υποκρισία, όταν τιμώρησε με αποβολή τη Ρεάλ Μαγιόρκα από το Europa League 2010-11 λόγω χρεών και τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η διοργάνωση με τρεις ομάδες, διότι οι υπόλοιπες είναι επίσης χρεωμένες.
Ο Merengue Ναδάλ είναι φανατικός υποστηρικτής και της Εθνικής ομάδας της Ισπανίας. Στο Μουντιάλ του 2010, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας είχε επιτρέψει μόνο σε έξι άτομα -εκτός της ομάδας- να έχουν πρόσβαση στα αποδυτήρια. Ένας εξ αυτών ήταν ο αγαπητός σε όλους Ναδάλ.
Ο αμφιδέξιος που σάρωσε τα γήπεδα με το φαρμακερό αριστερό χέρι του
Στην ηλικία των 12 ετών ο “βασιλιάς” των χωμάτινων επιφανειών βρέθηκε μπροστά στο πρώτο μεγάλο δίλημμα της ζωής του. Χώμα ή γρασίδι; Τένις ή ποδόσφαιρο; Την ίδια χρονιά είχε στεφθεί πρωταθλητής Ισπανίας και Ευρώπης στο τένις, στο ηλικιακό γκρουπ του. Το άθλημα που του χάρισε τους πρώτους τίτλους του ήταν αυτό που επικράτησε στο εν λόγω δίλημμα. Οι γονείς του τον περιόρισαν σε ένα από τα δύο σπορ, καθώς διαπίστωσαν ότι παραμελούσε τα μαθήματά του.
Η δουλειά του θείου Τόνι είχε αρχίσει να φαίνεται. Ήξερε ότι ο ανιψιός του είναι αμφιδέξιος και έβλεπε ότι χρησιμοποιεί τόσο το αριστερό χέρι όσο και το δεξί στο forehand. Τον παρότρυνε να δουλέψει περισσότερο με το αριστερό προκειμένου να αποκτήσει το σπάνιο πλεονέκτημα που έχουν οι αριστερόχειρες τενίστες. O Ναδάλ γράφει με το δεξί χέρι, το οποίο επίσης προτιμά στο γκολφ (είναι πολύ καλός και στο πόκερ), αλλά σάρωσε τα courts του κόσμου με το αριστερό.
Οι Ισπανοί έχουν μια εξήγηση για την κυριαρχία του στα χωμάτινα courts. Tα περισσότερα γήπεδα τένις στην Ισπανία είναι χωμάτινα και δεν είναι τυχαίο που οι Ίβηρες τενίστες διακρίνονται κυρίως σε αυτή την επιφάνεια. Τα 13 από τα 21 grand slam του είναι στο γαλλικό όπεν.
Είναι δε ο μοναδικός τενίστας που έχει στην κατοχή του τη ρέπλικα της Coupe des Mousquetaires στο φυσικό μέγεθός της (14 κιλά, 40 εκ. ύψος – 19 εκ. πλάτος). Οι νικητές της διοργάνωσης ναι μεν σηκώνουν στην απονομή το original τρόπαιο, αλλά παραλαμβάνουν αντίγραφό του σε μικρότερο μέγεθος από το πραγματικό. Έγινε μία εξαίρεση το 2017 ειδικά για τον πολυνίκη του τουρνουά. Εκείνη τη χρονιά ο Ναδάλ έφτασε τους 10 τίτλους στο Roland Garros και οι διοργανωτές τού παρέδωσαν ένα πιστό αντίγραφο για να τον τιμήσουν.
Στη βάση του τροπαίου αναγράφεται η λέξη “Decima”, που σημαίνει “το δέκατο” στα ισπανικά. Κατέκτησε το τουρνουά και το 2018 στην 50η επέτειο του παριζιάνικου όπεν. Επίσης, παρέλαβε μεγαλύτερη ρέπλικα από αυτή που δίνεται ως συνήθως, αλλά και αυτή ήταν μικρότερη του πραγματικού τροπαίου.
Oι grand slam τίτλοι του Ραφαέλ Ναδάλ
Australian Open 2009, 2022
Roland Garros 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019, 2020
Wimbledon 2008, 2010
US Open 2010, 2013, 2017, 2019
Το 2008 ήταν χρονιά ορόσημο για τον Ναδάλ καθώς κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο στο τουρνουά που κυριαρχούσε ο παντοτινός αντίπαλός του, Ρότζερ Φέντερερ: το Wimbledon. Το ίδιο έτος η αγαπημένη του Εθνική ποδοσφαίρου είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, η ομάδα της καρδιάς του Ρεάλ Μαδρίτης είχε κατακτήσει το Champions League και αργότερα η Εθνική ομάδα μπάσκετ το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο. Ήταν ένα ισπανικό καλοκαίρι.
Τρία χρόνια νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2005 ο Ελβετός είχε φροντίσει να ξηλώσει κάθε σενάριο εχθρότητας που εξυφαινόταν στις σκέψεις όσων παρακολουθούσαν τις κόντρες του με τον Ράφα στο τένις. Ο Ισπανός βρισκόταν στην Ελβετία για το τουρνουά της Βασιλείας, στο οποίο δεν θα αγωνιζόταν ο τραυματίας “Maestro”. Ο Φέντερερ είχε υποψιαστεί σε ποιο ξενοδοχείο έμενε ο Ναδάλ. Η Βασιλεία είναι η πόλη του και τη γνωρίζει όπως γνωρίζει την παλάμη του. Έκανε τα απαραίτητα τηλέφωνα -καθ' οδόν-, για να επιβεβαιώσει ότι όντως ο Ράφα μένει στο πολυτελές ξενοδοχείο της Βασιλείας κι έπειτα από λίγη ώρα χτύπησε την πόρτα του δωματίου 449.
Ο κορυφαίος Ισπανός τενίστας -που τελικά αποσύρθηκε από τη διοργάνωση λόγω τενοντίτιδας- αιφνιδιάστηκε από την απρόσμενη επίσκεψη. Είχε μόλις μία ώρα στην πόλη και ο Φέντερερ έτρεξε να τον συναντήσει. Η συζήτησή τους διήρκησε μόλις 20 λεπτά, καθώς ο Ναδάλ αγωνιζόταν την επόμενη ημέρα. Όμως, η πληροφορία έφτασε απ' ευθείας στην ισπανική εφημερίδα Marca που έγραψε το γεγονός και διέλυσε τα σύννεφα της σχέσης τους. Ο Ροτζέλιο -έτσι τον αποκαλεί ο Ισπανός- και ο Ράφα είναι δύο σπουδαίοι κύριοι (με το Κ κεφαλαίο) των courts και το επιβεβαιώνουν και με τη στάση τους εκτός των γηπέδων.
Οι "ψυχαναγκασμοί"
Ωστόσο, υπήρξαν φορές που ο κορυφαίος -βάσει τίτλων grand slam- τενίστας όλων των εποχών παρεξηγήθηκε. Κυρίως, για κάποιες απότομες αντιδράσεις του απέναντι σε ball boys. Ο Ισπανός ακολουθεί πιστά μια ρουτίνα πριν και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτή τη ρουτίνα τον ταράζει.
Το τελετουργικό του Ναδάλ στους αγώνες:
-Κάνει ένα παγωμένο ντους 45 λεπτά ακριβώς πριν από το παιχνίδι.
-Προσέχει οι κάλτσες του να είναι στο ίδιο ύψος.
-Παίρνει μία ρακέτα στο γήπεδο, ενώ έχει ακόμη πέντε στην τσάντα του.
-Βγάζει το τζάκετ της φόρμας του αναπηδώντας στραμμένος προς την κερκίδα.
-Τοποθετεί τα μπουκάλια του στην ίδια θέση.
-Τρέχει δίπλα στην baseline, όταν κάνει προθέρμανση.
-Στρώνει τα μαλλιά του πίσω από το αυτί του και φτιάχνει τη φανέλα του, το σορτς του ή το εσώρουχό του πριν από τα πρώτα σερβίς.
-Τις πλάγιες γραμμές τις διασχίζει μόνο με το δεξί πόδι και ποτέ δεν τις πατάει, σαν να είναι χαντάκια.
-Έπειτα από κάθε πόντο σκουπίζεται.
-Κατά τη διάρκεια των αλλαγών περιμένει τον αντίπαλό του να περάσει πρώτος το φιλέ.
-Έχει ένα παγωμένο νερό και ένα σε φυσική θερμοκρασία και πίνει το ενεργειακό ποτό του πρώτα και ύστερα το νερό.
Στον προημιτελικό του φετινού Αυστραλιανού Όπεν νίκησε τον Ντένις Σαποβάλοφ. Συνολικά 146 φορές έφτιαξε τα μαλλιά του, τράβηξε τη φανέλα του και σκουπίστηκε με πετσέτα. Κέρδισε 100 από αυτούς τους πόντους και όπως αποκάλυψε αργότερα έχασε τέσσερα κιλά κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Στο US Open του 2019 ένα ball boy δοκίμασε να του αφήσει ένα μπουκάλι νερό δίπλα του, ενώ είχε ήδη τοποθετημένα τα δύο δικά του. Του ζήτησε αυστηρά να το πάρει πίσω.
Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρόκειται για γούρια. “Βάζω τα δύο μπουκάλια κάτω στα πόδια μου, μπροστά από την καρέκλα μου στα αριστερά μου, το ένα τακτοποιημένο πίσω από το άλλο, στραμμένα διαγώνια στο γήπεδο. Αν ήταν γούρια θα είχα πάψει να κάνω αυτές τις κινήσεις, έπειτα από τις ήττες μου. Όταν λειτουργώ έτσι σημαίνει ότι είμαι συγκεντρωμένος στον αγώνα. Φτιάχνω το χώρο γύρω μου με τη σειρά που θέλω να είναι τα πράγματα”.
Δεν πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού
Ο Ράφα μεγάλωσε σε καθολική οικογένεια. Ακολουθεί τις θρησκευτικές παραδόσεις, αλλά τονίζει ότι δεν πιστεύει στο Θεό. “Δεν λες εύκολα ‘δεν πιστεύω στον Θεό’, θα ήθελα να ξέρω εάν υπάρχει Θεός. Αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψω”. Η απάντηση αυτή προέκυψε έπειτα από ερώτηση που δέχθηκε για τους αθλητές που κάνουν το σταυρό τους την ώρα του αγώνα. Ο Ισπανός αποκρίθηκε ότι αν υπάρχει Θεός θα είναι αρκετά έξυπνος, ώστε να μη χρειάζεται κάποιος να κάνει το σταυρό του ή να προσευχηθεί, για να ζητήσει τη βοήθειά του.
Ο ίδιος πάντως προσφέρει τη δική του βοήθεια απλόχερα. Ειδικά στον τόπο του, τόσο με τις ακαδημίες και το ίδρυμά του, οργανισμοί στους οποίους είναι σε επιτελικές θέσεις η μητέρα του και η σύντροφός του.
Ενίσχυσε τη Μαγιόρκα με 1 εκατομμύριο ευρώ μετά τις πλημμύρες του 2018. Τότε, έγινε ένα με τον κόσμο. Φόρεσε τις γαλότσες του και βγήκε στους δρόμους που είχαν μετατραπεί σε ποτάμια, για να βοηθήσει όσους είχαν ανάγκη. Εκεί μένει με την οικογένειά του σε ένα συγκρότημα κατοικιών. Ένα ταξίδι του στην Ινδία -όταν ήταν 17 χρόνων- και η φτώχεια που αντίκρισε εκεί ήταν η αφορμή για την ανάπτυξη της φιλανθρωπικής δράσης του. “Εμείς εδώ στην Ευρώπη είμαστε καλά. Γιατί δεν γίνεται κάτι γι' αυτό;”, είπε στη μητέρα του, τότε. Αργότερα, τον συμβούλευσε να κινηθεί προς τις φιλανθρωπίες και ο αγαπημένος του Ροτζέλιο.
Ο Ράφα φέρεται να έχει στείλει βοήθεια και στην Ελλάδα. Σύμφωνα, με την ιστοσελίδα Clare Champion βοήθησε στην αγορά ενός απινιδωτή για τον καταυλισμό των προσφύγων της Ριτσώνας, στέλνοντας μια υπογεγραμμένη φανέλα του, η οποία δημοπρατήθηκε. Στη Χαλκιδική βρίσκεται και μία από τις τρεις -εκτός Ισπανίας- ακαδημίες του. Οι άλλες δύο είναι στο Μεξικό και στο Κουβέιτ.
Το διαζύγιο που τον διέλυσε
Στην αυτοβιογραφία του “Rafa: My Story”, αναφέρει πόσο σπουδαίο στήριγμα είναι γι' αυτόν η αδελφή του Μαριμπέλ. Λέει ότι είναι παράλληλα η καλύτερη φίλη του. Εξηγεί πόσο πολύ τον βοήθησε όταν χώρισαν οι γονείς τους, το 2009. Το διαζύγιο αυτό τον επηρέασε και αγωνιστικά. “Ήταν το στήριγμα της ζωής μου και αυτός ο πυλώνας είχε καταρρεύσει. Ήμουν σε κατάθλιψη, μου έλειπε ο ενθουσιασμός. Είχα χάσει κάθε αγάπη για τη ζωή”, έγραψε για εκείνη την περίοδο, η οποία διήρκησε δύο χρόνια, καθώς οι γονείς του επέστρεψαν στην κοινή ζωή τους.
Ο Ραφαέλ Ναδάλ δεν ξέρει για πόσο θα αγωνίζεται ακόμη. Είπε ότι ίσως να μην μπορέσει να διεκδικήσει και του χρόνου τον τίτλο στη Μελβούρνη. Είναι 35 ετών, το κορμί του έχει καταπονηθεί, μετράει δεκάδες τραυματισμούς και απουσίες από τους αγώνες.
Μπορεί να υπήρξαν στιγμές που θύμιζε έφηβο στον τελικό με τον Ντανίλ Μεντβέντεφ.
“Ο Αρειανός” έγραψε η “Equipe” για τον αθλητή που πάντα εντυπωσίαζε με τα φυσικά προσόντα του. Όμως, είναι πολύ γήινος και προσγειωμένος, ώστε να ξέρει ότι τέλος πλησιάζει. Θέλει να αποχωρήσει αξιοπρεπώς με γεμάτα χέρια.