X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΕΝΙΣ

Ο Νικ Κύργιος δεν περνά απαρατήρητος

Ο Νικ Κύργιος έγινε ο πρώτος επαγγελματίας αθλητής του τένις που... σταμάτησε να παίζει, γιατί είχε εκνευριστεί με τον εαυτό του. Ποιους έριξε από τη λίστα με τις πιο ακραίες συμπεριφορές σε grand slam; Τι λένε οι ειδικοί για την περίπτωση του;

Μέσα σε λίγες ώρες, ο Νικ Κύργιος κατάφερε να γίνει "ο πιο μισητός άνθρωπος στο τένις", όπως διαβάσαμε στη USA Today. Aν ήταν υπερβολική η εφημερίδα; Μπα. Ήταν ο πρώτος, στην ιστορία του αθλήματος, που τα παράτησε. Που εκνευρίστηκε και σταμάτησε να προσπαθεί. Και όλα αυτά, τα έκανε όχι σε... οικογενειακό διπλό, αλλά στο Wimbledon, εκ των πιο δημοφιλών τουρνουά στον πλανήτη και ένα από τα τέσσερα grand slam. Δηλαδή, την πλέον άκυρη στιγμή.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου σετ, με τον Ρισάρ Γκασκέ -και φόντο τα προημιτελικά-, όταν βρέθηκε στο 0-40, στο δεύτερο γκέιμ καθόταν σαν άγαλμα, αρνούμενος να αγωνιστεί. Γνώρισε την κατακραυγή του κόσμου που ήταν στο γήπεδο, αλλά και όλων όσων παρακολουθούσαν το ματς και είχαν πρόσβαση σε social networks. Αν το χάσατε, δείτε τι έκανε.

Ζήτησε να αλλάξει κάλτσες (στο 0-40) και το έκανε με το πάσο του. Στην προειδοποίηση του διαιτητή, για τα χρονικά περιθώρια, απάντησε " έχω δικαίωμα να αλλάξω κάλτσες. Παραμένω στο γήπεδο. Δεν έχεις δικαίωμα να εκνευρίζεσαι μαζί μου. Σου ζήτησα να αλλάξω κάλτσες και αυτό είναι που κάνω. Θες να ρωτήσω τον Ρίτσαρντ; (ρωτά). Τον βλέπεις; Δεν έχει πρόβλημα. Απίστευτο". Και μετά, έγινε ο κακός χαμός.

Για να μετριάσει την κατάσταση, κάλεσε τους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου. Η πρώτη ερώτηση που του έκαναν ήταν... η προφανής. " Μπορείς να μας πεις γιατί δεν απάντησες στα σερβίς; Έδειχνες να τα έχεις παρατήσει. Έχεις μια λογική εξήγηση;". Τι είπε; "Ποια ήταν η ερώτηση;". Ο δημοσιογράφος διατήρησε τη ψυχραιμία του και επανέλαβε την ερώτηση, για να ακούσει το " θες μα προσπαθήσω να απαντήσω στα σερβίς του Ρίτσαρντ; Θα σου δώσω τη ρακέτα, να δεις πόσες φορές θα μπορέσεις να το κάνεις", με τον ρεπόρτερ να του θυμίζει πως "ε σύ είσαι επαγγελματίας τενίστας. Όχι εγώ". Η συνέχεια είχε ως εξής:

Δημοσιογράφος: "Διαψεύδεις πως σταμάτησες να παίζεις;"

Κύργιος: "Τι να διαψεύσω;"

Δημοσιογράφος: "Πως σταμάτησες να παίζεις"

Κύργιος: "Μα συνέχισα να παίζω".

Δημοσιογράφος: "Ναι, αλλά δεν απαντούσες στα σερβίς"

Κύργιος: "Αυτή είναι η άποψη σου".

Δημοσιογράφος: "Θεωρείς ότι ο κόσμος σε αδίκησε, όταν άρχισε το γιουχάισμα;"

Κύργιος: "Ναι, γιατί μετά έπαιξα καλά και με αποθέωναν. Αυτό δεν το άκουσες;"

Δημοσιογράφος: "Ναι, αλλά είναι τόσο σπάνιο να ακούμε γιουχαϊσματα στο Wibledon"

Κύργιος: "(διακόπτει) ΟΚ, ΟΚ, όλα είναι ΟΚ".

Ιδιοφυΐα ή πρόβλημα;

Και κάπου εκεί όλοι κατάλαβαν πως δεν επρόκειτο να πει την αλήθεια. Το κείμενο της USA Today καταλήγει στο ότι " για όλα υπάρχει ένα διακριτό όριο που πολύ εύκολα μπορεί να ξεπεράσει ο Κύργιος, αν τα ΜΜΕ και ο κόσμος ανέχονται τα τερτίπια του. Και αυτό θα συμβαίνει όσο μετρά επιτυχίες. Τι θα γίνει όμως, αν αρχίσει την πτωτική πορεία; Αν οι τίτλοι γίνουν πιο σκληροί; Προς το παρόν, μπορεί να ξεφύγει από αυτό που δημιούργησε, γιατί όσο είσαι αμφιλεγόμενος, "ο πιο ενδιαφέρων τύπος στα σπορ", είσαι ΟΚ. Αρκεί ο ίδιος να μείνει πεινασμένος". Για την ιστορία, εκπρόσωπος της ITF (International Tennis Federation) είπε ότι "ο κάθε παίκτης οφείλει να δίνει το καλύτερο δυνατό που έχει για να κερδίσει ένα ματς, όταν διαγωνίζεται σε grand slam. Κάθε παράβαση αυτού του άρθρου, θα του στοιχίσει από 20.000 δολ.". Δηλαδή, μετρήστε πόσες φορές απέφυγε να απαντήσει σε σερβίς και πολλαπλασιάστε επί 20.000 δολ. Για να μην σας κουράζουμε, είναι 250.000 δολ. (230.000 ευρώ).

Σε αυτό το σημείο, θα ήταν χρήσιμο να θυμίσουμε τι άλλα μεμπτά έχει κάνει αυτό το παιδί. Κατ' αρχάς, είχε αποκαλέσει τον Αργεντίνο Diego Schwartzman "απόβρασμα της κοινωνίας", αφού τον νίκησε στην πρεμιέρα του Wimbledon. Μετά, είπε πως... μιλούσε με τον εαυτό του. Στο ματς με τον Milos Raonic, δέχθηκε προειδοποίηση για παράβαση του κώδικα συμπεριφοράς, επειδή πέταξε τη ρακέτα, πήδηξε από τις εξέδρες και αγκάλιασε σοκαρισμένο θεατή. Ενθαρρύνει τους φίλους του στο Facebook να του στέλνουν φωτογραφίες, στις οποίες έχουν καλύψει το πρόσωπο με υλικά που βάζεις σε σάντουϊτς. Έχει κάνει και άλλα. Και πάντα φλερτάρει με το να γίνει το "next best thing" ή ο επόμενος που απέτυχε, γιατί δεν είχε μυαλό. Όσοι ασχολούνται ωστόσο, επισταμένως εξηγούν πως αυτός ο 20χρονος Αυστραλός/Έλληνας είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να επιδείξει -ως προσωπικότητα- το σπορ, την τελευταία δεκαετία. Αυτός είναι και ο λόγος που του χαρίζονται. Μένει να δούμε, ως πότε.

Τι έχει προηγηθεί του Κύργιου

Με αφορμή αυτήν την... θα λέγατε όχι και τόσο αθλητική συμπεριφορά του Κύργιου, αναζητήσαμε άλλα ξεσπάσματα αθλητών του τένις, μέσα στα χρόνια. Γιατί είναι μάλλον ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα σκληρό σπορ, για το μυαλό και το σώμα και όταν είσαι και εξόχως ανταγωνιστικός τύπος, μάλλον τα νεύρα καταρρέουν πιο εύκολα. Θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Από το "0". Η λέξη "tennis" προέρχεται από το γαλλικό όρο tenez, εκ του tenir που στα ελληνικά σημαίνει "κρατώ". Αυτό φώναζε όποιος ήταν έτοιμος να σερβίρει, στον αντίπαλο του. Η ρακέτα προέρχεται από την αραβική λέξη "rakhat" και στη γλώσσα μας είναι η παλάμη του χεριού. Ως άθλημα, προέκυψε τον 12ο αιώνα, στη Γαλλία (εξ ου και το tenir), όταν χτυπούσαν μια κοίλη λαστιχένια σφαίρα, με την παλάμη του χεριού -και τώρα καταλάβατε και το rakhat. O Λουδοβίκος ο πέμπτος ήταν αυτός που πήρε την ιστορία από jeu de paume (παιχνίδι της παλάμης) και την εξέλιξε σε αυτό που εν πολλοίς έχουμε στη σύγχρονη ιστορία... του πλανήτη, διότι τύγχανε δεινός παίκτης. Μέχρι που το μετέφερε και σε κλειστό γήπεδο -για να μπορεί να παίζει χειμώνα, καλοκαίρι. Τον 16ο αιώνα προέκυψαν οι ρακέτες και τότε το σπορ μετονομάστηκε σε τένις.

Γενικά, θα λέγατε πως ήταν σπορ ευγενών. Και διατηρήθηκε ως τέτοιο, έως ότου έγινε δημοφιλές, προσοδοφόρο και ολυμπιακό άθλημα. Στο μεσοδιάστημα, απέκτησε τη δική του βίβλο, στην οποία ένα κεφάλαιο είναι οι ενέργειες που απαγορεύονται. Σε πόσες σελίδες; Μόλις επτά. Προέκυψε το point system (βλ. βαθμοί ποινής) που συνδυάστηκε με πρόστιμα. Για παράδειγμα, οποιαδήποτε κίνηση... εκτόνωσης ξεκινά από τα 20.000 δολ. και αυξάνεται -αν δεν συμμορφωθεί ο αθλητής. Στα 20.000 δολάρια φτάνει το πρώτο πρόστιμο, για όποιον κακομεταχειρίζεται μπαλάκι -ακόμα και αν αυτό γίνει στην προθέρμανση-, ενώ κάτι αντίστοιχο ισχύει και για όποιον ξεσπά στη ρακέτα ή άλλο εξοπλισμό (π.χ. καρέκλα). Από το ίδιο ποσό ξεκινούν οι τιμωρίες για ύβρεις προς διαιτητές, θεατές... Θεό, αλλά και η χειροδικία, μαζί και η όποια άλλη αντιαθλητική συμπεριφορά. Στην πρώτη παράβαση, γίνεται προειδοποίηση. Στη δεύτερη χρεώνονται βαθμοί ποινής και στην τρίτη έρχεται η αποβολή.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα

Δείτε μια χαρακτηριστική περίπτωση, με τον John McEnroe να εξηγεί πώς μπορεί να αποβληθεί παίκτης από το αυστραλιανό ή άλλο Open. Ο συγκεκριμένος, που ήταν γνωστός για το οξύθυμο του χαρακτήρα του, αρχικά έκανε bullying στον linesman, συνέχισε με σπάσιμο ρακέτας και ολοκλήρωσε με βρισίδι στον διαιτητή. Γιατί όπως είπε " δεν βλέπεις ότι η ρακέτα μου είναι μια χαρά και μπορώ να συνεχίσω να παίζω με αυτή; Πού το είδες ότι έσπασε; Μια ρωγμή απέκτησε". Το επιχείρημα δεν έπιασε και... η συνέχεια ήταν ακατάλληλη για παιδιά. Στα highlights του ανήκει το " είσαι βόθρος της γης", με τον κόσμο να τον γιουχαϊζει. Από τότε αυτό το πράγμα (το γιουχάισμα) ήταν η πιο ακραία εκδήλωση του κοινού, σε κάτι που δεν του άρεσε.

Πριν προχωρήσουμε, να σας πούμε ότι κάθε τενίστας φτιάχνει τη δική του ρακέτα και το κόστος μπορεί να φτάσει τα 1000 (η μία). Ανάλογα από τα υλικά που επιλέγει να βάλει. Από ό,τι φαίνεται βέβαια, αυτά τα υλικά, δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά -πράγμα λογικό, δεδομένου ότι το ζητούμενο είναι να είναι ελαφριά, όχι να αντέχει τους κραδασμούς. Η κατηγορία "σπάσιμο ρακέτας" έχει ουκ ολίγες αναφορές και τρόπους που... έγινε η δουλειά. Το ρεκόρ για τον αριθμό διαλυμένων ρακετών, το έχει ο Μάριος Παγδατής. Είναι ο μόνος που έσπασε 5, στο ίδιο ματς. Έως τότε το ρεκόρ το είχε ο Goran Ivanisevic και ήταν οι 3. Το πρόστιμο για αυτήν την έκρηξη ήταν 1000 δολάρια, ενώ κάπου εκεί τελείωσε το παιχνίδι -διότι δεν είχε άλλη να συνεχίσει να παίζει! Παρακολουθήστε ένα απολαυστικό TOP10, που περιλαμβάνει και τον Roger Federer, γνωστός και ως ρομπότ -αλλά από ό,τι φαίνεται και τον 7ο πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes για το 2014, μάνα τον γέννησε. Το video ολοκληρώνεται με τον Μikhail Youzhny να "ανοίγει" το κεφάλι του, χτυπώντας το με την ρακέτα του!

Ο John McEnroe γενικά είχε ένα θέμα με τους διαιτητές -και τους linesmen. Δεν έχανε την ευκαιρία να ανοίξει διάλογο που κατέληγε σε μονόλογο -συνηθέστερα σε "καντήλι". Ένα από τα καλύτερα ξεσπάσματα της καριέρας του, ήταν αυτό του 1984 στην Στοκχόλμη, οπότε ρώτησε τον διαιτητή "δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος έως τώρα, έτσι; Κανένα;". Ο ρεφ δεν απάντησε και ο αθλητής ούρλιαξε ""απάντησε στην ερώτηση μου, μαλάκα".

Στις πιο... ιδιαίτερες αντιδράσεις, ήταν αυτή του Φάμπιο Φονίνι, ο οποίος αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του Djokovic, στο περυσινό αυστραλιανό Open, έκανε (τάχα μου, δήθεν) πως θέλει να πετύχει τον Σέρβο με τη ρακέτα του. Το... υποτιθέμενο θύμα γέλασε και η ιστορία τελείωσε.

Η διάλυση ρακέτας είναι προνόμιο όλων, ανδρών γυναικών. Ομοίως και οι... τρυφεροί διάλογοι με τους διαιτητές. Απολαύστε κάποιες πολύ ενδεικτικές στιγμές. Σε μια, η Serena Williams (στο US Open του 2009) λέει κάτι στην κυρία της γραμμής και μετά ακούγεται να λέει στον διαιτητή "είπα εγώ πως θα σε σκοτώσω; Είσαι σοβαρή;".

Μέχρι να εμφανιστεί ο Κύργιος, στο Νο1 με τις χειρότερες συμπεριφορές ήταν ο Aργεντίνος David Nalbandian, ο οποίος είχε αποβληθεί από AEGON Championship (τελικό Queens), αφού τραυμάτισε linesman. Ήταν... παράπλευρη απώλεια, γιατί κλώτσησε διαφημιστική πινακίδα που ήταν... μπροστά από την καρέκλα του διαιτητή και έγινε ό,τι έγινε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ