Ο προπονητής που έγινε σταρ!
Ο Πατρίκ Μουρατογλού έχει αλλάξει την καριέρα της Σερένα Γουίλιαμς. Ποιος είναι ο Γάλλος που ανήκει πλέον στην ελίτ και σύντομα θα διευθύνει τη μεγαλύτερη "κυψέλη" ταλέντων στην Ευρώπη.
Το τένις έχει πάντοτε αρκετούς σταρ εντός των γραμμών του. Η πρόσληψη του Ιβάν Λεντλ από τον Άντι Μάρεϊ στη θέση του προπονητή προκάλεσε μια... χιονοστιβάδα προσλήψεων σπουδαιών παικτών για να προπονήσουν τα τωρινά αστέρια ή τους πρωταγωνιστές του μέλλοντος.
Ο Νόβακ Τζόκοβιτς διάλεξε τον Μπόρις Μπέκερ, ο Ρότζερ Φέντερερ τον Στέφαν Έντμπεργκ, ακόμα και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα δοκίμασε ανεπιτυχώς να προπονήσει την Αγκνιέσκα Ραντβάνσκα. Με εξαίρεση τον Μπέκερ που είναι σταρ και το απολαμβάνει, όλοι οι υπόλοιποι ωχριούν μπροστά στον απόλυτο σταρ της προπονητικής, τον Πατρίκ Μουρατογλού (ή Μουρατόγλου σύμφωνα με την αγγλόφωνη κοινότητα του τένις).
Είναι ο άνθρωπος που έκανε τη σχεδόν μόνιμη πρωταγωνίστρια του γυναικείου τένις, τη Σερένα Γουίλιαμς να πάρει στα σοβαρά την καριέρα της μετά τον αποκλεισμό της στον 1ο γύρο του Ρολάν Γκαρός το 2012. Οι νίκες έκαναν σταρ τον 44χρονο Γάλλο και ο ίδιος έχει φροντίσει για την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή η 33χρονη Σερένα θα αποχωρήσει από τα κορτ πιθανότατα με περισσότερους από 22 Grand Slam τίτλους στο μονό.
Προπονητής, ιδιοκτήτης ακαδημίας, σύμβουλος τένις στο Eurosport και συγγραφέας δύο βιβλίων (ένα με συμβουλές και ένα δεύτερο που μόλις κυκλοφόρησε σαν αυτοβιογραφία) ο Μουρατογλού βλέπει επιτέλους τη σκληρή δουλειά του να ανταμείβεται.
Η "ανακάλυψη" του Μάρκου Παγδατή, η επιτυχία και η "ρήξη"
Στο τουρνουά τένις Petits As αγωνίζονται τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη. Το 1999 ένας συνεργάτης της νεοσύστατης ακαδημίας "Πατρίκ Μουρατογλού" στο Παρίσι εντοπίζει τον 13χρονο Κύπριο Μάρκο Παγδατή. "Όταν τον γνώρισα, δεν ήταν αθλητής", έχει πει ο Μουρατογλού για τον Παγδατή. Το ταλέντο όμως δεν κρύβεται και ταξιδεύει στην Κύπρο για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των γονέων του παίκτη. Ο Παγδατής μετακομίζει στο Παρίσι, ζει με μια οικογένεια εργαζομένων στην ακαδημία, προπονείται υπό το βλέμμα του Μουρατογλού.
Η "επένδυση" του Μουρατογλού ξεκίνησε να αποδίδει γρήγορα. Ο Παγδατής κατέκτησε τον τίτλο στο Orange Bowl, έγινε Νο1 στα τζούνιορ με τη δική του εκπομπή στο Eurosport (σ.σ. φυσικά με συμφωνία που έκλεισε ο Μουρατογλού). Το 2004 έγινε επαγγελματίας και το χειμώνα του 2005 αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε τελικό της ATP, στη Βασιλεία. Φυσικά, η πορεία του μέχρι τον τελικό του Αυστραλιανού Όπεν το 2006 έκανε τον Κύπριο το νέο αγαπημένο πρόσωπο του σπορ.
Ισχυρογνώμων ο ίδιος, ισχυρογνώμων ο Μουρατογλού δεν τα βρίσκουν. Ο Παγδατής εγκαταλείπει την ακαδημία, ο "μέντορας" του έχει πρόβλημα με τις επαγγελματικές του σχέσεις, παραδέχεται πως δεν μένουν κοντά του για πολύ καιρό οι παίκτες, γιατί ο ίδιος είναι απαιτητικός.
Ο Παγδατής που έχει αλλάξει σειρά προπονητών τα τελευταία χρόνια κλήθηκε να σχολιάσει την επιτυχία του πρώην προπονητή του με τη Σερένα Γουίλιαμς. " Από ότι θύμαμαι είχε έντεκα, δώδεκα Grand Slam τίτλους πριν ξεκινήσει να δουλεύει μαζί του. Δεν βλέπω καμιά διαφορά". Υπάρχει πολλή "φωτιά" στις σχέσεις των δύο ανδρών.
Η γνωριμία με τη Σερένα και το "αν"
Τα επόμενα χρόνια ο Μουρατογλού ανέδειξε τη Ρωσίδα Αναστασία Παβλιουτσένκοβα, τη Γαλλίδα Αραβάν Ρεζά και τον Γάλλο Ζερεμί Σαρντί, το μοναδικό που έχει παραμείνει στην ακαδημία. Το μεγαλύτερο ταλεντο με το οποίο δούλεψε ο 44χρονος προπονητής ήταν ο Βούλγαρος Γκριγκόρ Ντίμιτροφ μέχρι το 2012.
Στο Μαϊάμι εκείνη τη χρονιά ο περσινός ημιφιναλίστ στο Γουίμπλεντον σύστησε τον προπονητή του στη φίλη του, Σερένα Γουίλιαμς. Η αποτυχία της Σερένα στο Ρολάν Γκαρός την ίδια χρονιά, την οδήγησε στην πόρτα της ακαδημίας έξω από το Παρίσι. Έξι εβδομάδες μετά η Αμερικανίδα κατακτούσε το Γουίμπλεντον και ο καινούργιος προπονητής της, τον πρώτο Grand Slam τίτλο.
Το ονειρευόταν το Γουίμπλεντον από όταν ήταν έξι χρονών. Τότε που ξεκίνησε να παίζει τένις όπως άρμοζε σε ένα γόνο πλούσιας οικογένειας σαν εκείνον. Στα 15 του χρόνια οι γονείς του τον τράβηξαν μακριά από τα κορτ, υπενθυμίζοντας του πως προηγούνται το σχολείο και οι σπουδές. Υπάκουσε, αν και δεν συγχώρησε τον εαυτό του που δεν κατάφερε να δείξει στους γονείς του την αλήθεια.
Ο Μουρατογλού υπολόγιζε πως με Γουίλιαμς και Ντίμιτροφ θα... πατούσε σε δύο βάρκες, αλλά ο Βούλγαρος βαρέθηκε γρήγορα την προσοχή στην κορυφαία σύγχρονη τενίστρια και εγκατέλειψε την ακαδημία. Η Γουίλιαμς είπε στην περίφημη συνέντευξη στο περιοδικό "Rolling Stone" πως ο Ντίμιτροφ "έχει μαύρη καρδιά" δίχως να αναφέρει το όνομα του ξεχωριστού της φίλου. Η σύντροφος του Ντίμιτροφ, η Μαρία Σαραπόβα, την οποία "στόλιζε" η Σερένα στη συνέντευξη (σ.σ. από ότι αποδείχθηκε ο δημοσιογράφος έσπασε τον κώδικα τιμής και έγραψε ό,τι του είπε η Σερένα off the record) αποκάλυψε πως η μεγάλη της αντίπαλος " έχει δεσμό με τον προπονητή της που είναι παντρεμένος και έχει και δυο παιδιά".
Η μέθοδος "Μουρατογλού"
" Η μέθοδος μου αφορά το να μπορείς να συνδέεσαι με τον παίκτη σου, να αναλύεις τις ανάγκες και να χτίσεις μια νικηφόρα στρατηγική στα μέτρα του καθενός", λέει χαρακτηριστικά " ο προπονητής", όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου του. Η ακαδημία προσφέρει και συμβουλές σε επαγγελματίες προπονητές.
Η καινούργια ακαδημία στη Νίκαια δεν αφορά μόνο τενίστες και προπονητές, αλλά και ερασιτέχνες που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με το αγαπημένο τους σπορ, εξ ου και το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με 150 δωμάτια που θα κατασκευαστεί με τους συνεργάτες του, την ακαδημία ISP με την οποία συγχωνεύθηκε το 2014.
Η αυτοβιογραφία του αναμένεται να γίνει best seller και ο επόμενος στόχος του Πατρίκ Μουρατογλού πέρα από το να καταφέρει η Σερένα να πραγματοποιήσει το ημερολογιακό Grand Slam, είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής (app) με στόχο να βελτιώνει τον κάθε χρήστη όποιο κι αν είναι το επίπεδο παιχνιδιού του. Θα συνεχίσει να δημιουργεί, γιατί δεν επαναπαύεται ποτέ.