Οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στο Αυστραλιανό Όπεν
Το Αυστραλιανό Όπεν ξεκινά τα ξημερώματα της Δευτέρας (16/1) και είναι ευκαιρία να θυμηθούμε δέκα αθλητές οι οποίοι πήγαν κόντρα στα προγνωστικά και έμειναν στην ιστορία. (VIDEOS)
Σε όλα τα ατομικά αθλήματα είναι πιο εύκολο να γίνει μία έκπληξη αφού εάν το φαβορί βρεθεί σε κακή ημέρα μπορεί να πέσει θύμα έκπληξης. Με αφορμή την εκκίνηση στο Αυστραλιανό Όπεν είναι ευκαιρία να θυμηθούμε δέκα τέτοιες περιπτώσεις.
Ο αποκλεισμός του Μπέκερ από τον Μασούρ
Για το Νο10 της λίστας γυρίζουμε πίσω το χρόνο στο 1987. Ο Μπόρις Μπέκερ βρισκόταν ίσως στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του έχοντας κατακτήσει τρία από τα τέσσερα τουρνουά στα οποία συμμετείχε.
Έτσι, πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο και στην Αυστραλία. Απέναντι του στον τέταρτο γύρο ήταν το Νο71 της παγκόσμιας κατάταξης, Γουόλι Μασούρ. Ο Αυστραλός είχε αποκλειστεί στα προηγούμενα τουρνουά είτε στον πρώτο είτε στο δεύτερο γύρο και φάνταζε ως μικρό εμπόδιο για τον Μπέκερ.
Τελικά αυτό δεν αποδείχτηκε και στην πράξη όπου ο Μασούρ παίζοντας εξαιρετικά κατάφερε να πάρει τη νίκη με 4-6, 7-6, 6-4, 6-7, 6-2 φτάνοντας τελικά μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Η αρχή του τέλους για τον Βιλάντερ
Δύο χρόνια αργότερα ήρθε η ώρα του Νο1 του κόσμου να πέσει θύμα έκπληξης. Ο λόγος για τον Ματς Βιλάντερ που ήθελε να συνεχίσει το εντυπωσιακές του εμφανίσεις, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον Ράμες Κρίσναν.
Το Νο57 τότε του κόσμου έπιασε εξαιρετική απόδοση και με 6-3, 6-2, 7-6 έκανε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών. Αυτή μάλιστα ήταν η αρχή του τέλους για τον Ματς Γουϊλάντερ ο οποίος βρέθηκε στη συνέχεια εκτός της πρώτης δεκάδας.
Ο άθλος του Αλμπέρτο Μαρτίν
Σε αυτή την περίπτωση έχουμε τον αποκλεισμό του Νο1 της κατάταξης από τον πρώτο κιόλας γύρο. Δράστης της έκπληξης ήταν ο Αλμπέρτο Μαρτίν και θύμα του ο Λέιτον Χιούιτ. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος της επιτυχίας του Καταλανού, αξίζει να αναφέρουμε ότι η καλύτερη του επίδοση στο Αυστραλιανό Όπεν ήταν ο τρίτος γυρος.
Σε ό,τι αφορά τον αγώνα ο Χιούιτ πήρε εύκολα το πρώτο, αλλά η συνέχεια ανήκε στον Αλμπέρτο Μαρτίν ο οποίος με 1-6, 6-1, 6-4, 7-6(4) πήρε τη νίκη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Χιούιτ είχε επικρατήσει πριν από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση στα 22 από τα 23 παιχνίδια σε σκληρό έδαφος.
Η Γουέινγκαρτνερ αντέγραψε τον Μαρτίν
Δύο χρόνια μετά τον άθλο του Μαρτίν κόντρα στον Χιούιτ ήρθε η σειρά της Μαρλέν Γουέινγκαρτνερ να γράψει το όνομα στη λίστα των εκπλήξεων. Εκείνη που έμεινε εκτός συνέχειας της διοργάνωσης από τον πρώτο γύρο ήταν η Τζένιφερ Καπριάτι.
Η 26χρονη τότε Αμερικανίδα ήταν στο Νο3 της κατάταξης, αλλά είχε κατακτήσει τα δύο προηγούμενα Αυστραλιανά Όπεν. Η Καπριάτι πήρε το πρώτο σετ εύκολα, είχε σημαντικό προβάδισμα στο δεύτερο, αλλά τελικά η Μαρλέν Γουέινγκαρτνερ έκανε την ανατροπή και πήρε τη νίκη με 2-6, 7-6 (6), 6-4.
Όταν ο Σάφιν σταμάτησε τον Φέντερερ
Θεωρητικά ήταν η μικρότερη από τις εκπλήξεις της λίστας, ωστόσο η κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε ο Ρότζερ Φέντερερ δίνει μεγάλη αξία στη νίκη του Μάρατ Σάφιν.
Το 2005 μαζί με το 2006 θεωρούνται ως οι καλύτερες χρονιές της τεράστιας καριέρας του Φέντερερ. Ωστόσο, στο Αυστραλιανό Όπεν του 2005 η πορεία του σταμάτησε στα ημιτελικά όπου και πήρε τέλος το νικηφόρο σερί 26 αγώνων. Υπεύθυνος για αυτό ήταν ο Σάφιν που μετά από έναν μεγάλο αγώνα πήρε τη νίκη με 5-7, 6-4, 5-7, 7-6(6), 9-7 και στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το Αυστραλιανό Όπεν του 2005 είναι ο ένας από τους δύο τίτλους Γκραντ Σλαμ στη καριέρα του Ρώσου ο άλλος ήταν το Αμερικανικό Όπεν του 2000.
Θυμηθείτε τι είχε γίνει σε εκείνον τον μεγάλο ημιτελικό
Οι "κεραυνοί" του Φιλιππούση που σταμάτησαν τον Σάμπρας
Από αυτή τη λίστα δεν γινόταν να απουσιάζει ο Μαρκ Φιλιππούσης και ο άθλος του το 1996 κόντρα στον μεγάλο Πιτ Σάμπρας. Στα 24 του είχε κατακτήσει ήδη επτά Γκραντ Σλαμ και το εμπόδιο του Φιλιππούση έμοιαζε μικρό.
Τελικά, όμως, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και στην πράξη. Μετά από ένα μεγάλο παιχνίδι και με όπλο του το σερβίς (πήρε 30 άσους) κατάφερε να φτάσει στη νίκη με 6-4, 7-6(9), 7-6(3). Βέβαια ο Φιλιππούσης έπεσε και ο ίδιος θύμα έκπληξης στον τρίτο γύρο όταν και έχασε από τον Μαρκ Γούντφορντ.
Η Κούτζερ "σόκαρε" την Γκραφ
Ξεκινώντας το Αυστραλιανό Όπεν το 1997 όλοι περίμεναν η Στέφι Γκραφ να φτάσει σε μία ακόμα νίκη. Άλλωστε, πριν αντιμετωπίσει την Αμάντα Κόετζερ μετρούσε 45 συνεχόμενες σε Γκραντ Σλαμ. Τελικά, το εμπόδιο της Κούτζερ αποδείχτηκε μεγάλο για την σπουδαία Γερμανίδα και με 6-2, 7-5 και η Νοτιοαφρικανή έκανε ίσως την μεγαλύτερη νίκη της καριέρας της.
Θυμηθείτε τι έγινε σε εκείνο το παιχνίδι
Η επάνοδος της Καπριάτι
Φτάσαμε στον έναν από τους δύο τελικούς της λίστας. Ο πρώτος είναι αυτός του 2001 στις γυναίκες όπου η Τζένιφερ Καπριάτι αντιμετώπισε τον Μαρτίνα Χίνγκις. Η πορεία των δύο αθλητριών ήταν αντιστρόφως ανάλογες.
Η Καπριάτι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην καριέρα της, είχε μείνει εκτός για δύο χρόνια και προσπαθούσε να βρει τον δρόμο της. Στην αντίπερα όχθη η αντίπαλος της βρισκόταν στην κορυφή ήταν στην καλύτερη της κατάσταση και είχε κατακτήσει τα πέντε από τα έξι τελευταία Γκραντ Σλαμ που είχε αγωνιστεί.
Τελικά, τα προγνωστικά δεν βγήκαν αληθινά και η Καπριάτι έφτασε στη νίκη με 6-4, 6-3 ξεκινώντας μια χρονιά που την έφερε στο Νο1 της κατάταξης.
Ο καθαριστής που έφτασε στην κορυφή
Η συγκεκριμένη ιστορία θα μπορούσε να αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς. Ο Μαρκ Έντμοντσον δούλευε ως καθαριστής στο τοπικό νοσοκομείο για να βγάλει τα προς το ζην. Όταν ξεκίνησε το Αυστραλιανό Όπεν του 1976 ελάχιστοι των υπολόγιζαν.
Τελικά, ο 21χρονος τότε Έντμοντσον τους απέδειξε ότι έκαναν λάθος. Αρχικά απέκλεισε το Νο2 της Παγκόσμιας κατάταξης, Κεν Ροουζγουολ στον ημιτελικό και στον τελικό επιβλήθηκε με 6-7, 6-3, 7-6, 6-1 επί του Νιούκομπ και έφτασε στην κορυφή.
Η εμφατική νίκη της Σούκοβα επί της Ναβρατίλοβα
Στην κορυφή δεν βρίσκεται κάποιος τελικός, αλλά η μεγάλη νίκη της Έλενα Σούκοβα επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα στα ημιτελικά του Αυστραλιανού Όπεν του 1984.
Τι ήταν αυτό που έκανε το κατόρθωμα της 19χρονης τότε Τσεχοσλαβάκας ξεχωριστό; Μα φυσικά η αντίπαλος της. Η Ναβρατίλοβα πριν από το συγκεκριμένο παιχνίδι μετρούσε 74 συνεχόμενες νίκες σε Γκραντ Σλαμ κάτι που αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα, είχε κατακτήσει και τα έξι προηγούμενα Γκραντ Σλαμ στα οποία είχε συμμετάσχει και έμοιαζε ανίκητη.
Η Σούκοβα είχε όμως άλλη άποψη και με 1-6, 6-3, 7-5 πήρε την πρόκριση για τον τελικό όπου και έχασε από την Κρις Έβερτ.
ΠΗΓΗ: Bleacherreport