X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΕΝΙΣ

Parlez Vous Francais;

Ρολάν Γκαρός (Γιώτα)

Για να μην πάτε αδιάβαστοι στο Ρολάν Γκαρός, το SPORT 24 σας ξεναγεί στους δρόμους του Παρισιού

Από την Κυριακή (27/05) έως τις 10 Ιουνίου, η ομώνυμη συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας (σ.σ. το μετρό κάνει στάση στο Porte d'Auteuil) φιλοξενεί το δεύτερο Grand Slam της χρονιάς. Το Ρολάν Γκαρός ή γαλλικό Όπεν όπως το χαρακτηρίζουν οι αγγλόφωνοι, έρχεται να κορυφώσει τη δραστηριότητα στα χωμάτινα γήπεδα.
Το Ρολάν Γκαρός και το χώμα είναι ένα και το αυτό, όπως το Γουίμπλεντον με το χόρτο. Οι Ευρωπαίοι τενίστες, ειδικά εκείνοι που προέρχονται από τη Μεσόγειο, κάνουν κάθε χρόνο πάρτι τέτοια εποχή. Οι υπόλοιποι απλά αντιπαθούν το χώμα, είναι αναγκασμένοι να παίξουν όμως, αλλιώς αντίο βαθμοί.

Πάντως είναι εξακριβωμένο, στο Ρολάν Γκαρός ανατέλλουν νέα αστέρια (όπως ο Μπγιόρν Μποργκ, ο Γκουστάβο Κουέρτεν και η Μόνικα Σέλες), αλλά για ορισμένους φτασμένους παίκτες αποτελεί "βραχνά" και δεν καταφέρνουν ποτέ να νικήσουν (ο Τζίμι Κόνορς, ο Πιτ Σάμπρας, η Μαρτίνα Χίνγκις, ο Ρότζερ Φέντερερ μέχρι να αποδείξει το αντίθετο).

Ρολάν Γκαρός από πότε;
Γενιές και γενιές μεγάλωσαν στο γαλλικό στάδιο, όπως το λένε χαρακτηριστικά. Το τένις ήταν άθλημα της καλής κοινωνίας και σε αυτό επιδείκνυε μεγάλη δεξιοτεχνία, ένας νεαρός πιλότος ονόματι Ρολάν Γκαρός.

Θεωρείται ότι είναι ο πρώτος πιλότος πολεμικού αεροσκάφους, όταν την 1η Απριλίου 1915 κατέρριψε τρία γερμανικά αεροπλάνα.

Είχε προσαρμόσει ένα πυροβόλο στη "μύτη" του αεροπλάνου του σε μία "θανατηφόρα" καινοτομία. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε γίνει ο πρώτος άνδρας που διέσχισε τη Μεσόγειο από αέρα. Ο έξυπνος αυτός φίλος του τένις σκοτώθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1918, όταν ξένα πυρά προκάλεψαν την κατάρριψη του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε.

Οι συμπατριώτες του για να τον τιμήσουν έδωσαν τη δεκαετία του 20' το όνομα του στις καινούργιες εγκαταστάσεις της ομοσπονδίας κοντά στο Σεν Ζερμαίν ντε Πρε. Το όνομα του έγινε συνώνυμο με το γαλλικό Όπεν, ενώ η Peugeuot κατασκεύασε ένα μοντέλο το οποίο ονόμασε ευλαβικά Ρολάν Γκαρός.

Οι 4 σωματοφύλακες και το "κροκοδειλάκι"
Το καινούργιο στάδιο συνοδεύθηκε με τις επιτυχίες της γαλλικής ομάδας στο Davis Cup. Οι τέσσερις σωματοφύλακες κατέκτησαν έξι τίτλους Davis Cup από το 1927 έως το 1932, για να αναδειχθούν ως η πιο επιτυχημένη γαλλική ομάδα όλων των εποχών.

Ο Αλέξανδρος Δουμά ήταν πολύ της μόδας τότε στην καλή κοινωνία και οι τέσσερις διασημότεροι Γάλλοι παίκτες έγιναν γνωστοί ως οι τέσσερις σωματοφύλακες. Ήταν ο Ζαν Μποροτρά, ο Ζακ Μπρουνιόν (σ.σ. το τρίτο σε χωρητικότητα γήπεδο του Ρολάν Γκαρός φέρει το όνομα του), ο σπουδαίος Ανρί Κοσέ, και ο Ρενέ Λακόστ.

Ο τελευταίος διαδέχθηκε τον Μπιλ Τίλντεν στην κορυφή του κόσμου το 1926 και εν συνεχεία μιμήθηκε τον Φρεντ Πέρι και ίδρυσε μία σπουδαία βιομηχανία ρούχων με σήμα τον "κροκόδειλο".

Η Ελληνίδα Λένα Δανιηλίδου φοράει Lacoste και αναμένεται να πολυτογραφηθεί φέτος, όπως ο Άντι Ρόντικ και η πλειονότητα των Γάλλων πρωταθλητών.

Σημαντικές στιγμές

Το 1968 το γαλλικό Όπεν έγινε το πρώτο Grand Slam που επέτρεψε στους επαγγελματίες τενίστες να αγωνιστούν, δίνοντας την ευκαιρία στον Αυστραλό Ροντ Λέιβερ να κατακτήσει ξανά το Grand Slam (και τα τέσσερα τουρνουά το 1969).

Ο Ρουμάνος Ίλιε Ναστάζι και ο Αργεντινός Γκιγιέρμο Βίγιας πρωτοεμφανίστηκαν στο Παρίσι και προκάλεσαν αναστάτωση με τον ζωηρό χαρακτήρα τους.

Το 1974 ο Σουηδός Μπγιόρν Μποργκ κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, για να ακολουθήσουν πέντε ακόμη πριν αποφασίσει ξαφνικά να διακόψει την καριέρα του.

Το 1989 ο 17χρονος Αμερικάνος Μάικλ Τσανγκ έκανε την έκπληξη για να νικήσει τον Στέφαν Έντμπεργκ στον τελικό και μία ακόμη έκπληξη έγινε το 1990 όταν ο Αντρές Γκόμεζ από το Εκουαδόρ επικράτησε του Άντρε Άγκασι (σ.σ. θα συμπλήρωνε το Grand Slam το 1999).

Προκάτοχος του Ραφαέλ Ναδάλ τον οποίο έχει "ερωτευθεί" το γαλλικό κοινό, ήταν ο Βραζιλιάνος Γκουστάβο Κουέρτεν. Ο "Γκούγκα" το 1997 από το πουθενά στέρησε από τον Ισπανό Σέρχι Μπρουγκέρα έναν τρίτο τίτλο. Ο Κουέρτεν θα κέρδιζε δύο ακόμη τίτλους, πριν η καριέρα του πάρει την κάτω βόλτα, εξαιτίας τραυματισμών.

Ο μοναδικός τελικός του 1991

Η Σουζάν Λενγκλέν κυριάρχησε στις γυναίκες την εποχή που "δούλευαν" οι τέσσερις σωματοφύλακες. Η σπουδαιότερη Γαλλίδα αθλήτρια άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στα κορτ (πέντε τίτλοι), με τη χάρη και τη φινέτσα της.

Τη διαδέχθηκαν σπουδαίες Αμερικανίδες (Έλεν Γούιλς Μούντι, Μάργκαρετ Κορτ), όμως η παρουσία μίας μαύρης, της Άλθια Γκίμπσον και η νίκη της το 1956, άφησε ιστορία.

Το 2002 η Σερένα Γουίλιαμς θα επαναλάμβανε τον άθλο της Γκίμπσον νικώντας την αδερφή της στον πρώτο all black τελικό στο πολυφυλετικό Παρίσι.

Η Κρις Έβερτ, η Μαρτίνα Ναβρατιλόβα, η Στέφι Γκραφ είχαν επιτυχία στο Παρίσι, καμία όμως δεν λατρεύτηκε όσο η Μόνικα Σέλες.

Η 14χρονη Γιουγκοσλάβα πήρε τον πρώτο της τίτλο το 1990 για να ακολουθήσουν δύο ακόμη, πριν ένας διεστραμμένος οπαδός της Στέφι Γκραφ, αποφασίσει με τον χειρότερο τρόπο να θέσει την πολιτογραφημένη Αμερικανίδα πια εκτός προσκηνίου.

Πάντως ο τελικός του 1992 κόντρα στη Γκραφ (6-2, 3-6, 10-8) είναι ιστορικός και οδήγησε πολλά παιδιά στα γήπεδα του τένις.

Φέτος τι γίνεται;

Καλή η ιστορία, αλλά μας ενδιαφέρει το τι θα συμβεί τις επόμενες δύο εβδομάδες στο Παρίσι. Ξεκινάμε με grand φαβορί τον Ραφαέλ Ναδάλ και τη Ζιστίν Ενίν και γράφουμε για τις πιθανότητες τους.

Ο Ισπανός μπορεί να απώλεσε το αήττητο σερί των 81 αγώνων από τον Ρότζερ Φέντερερ, εξακολουθεί όμως να έχει τον πρώτο λόγο και έχει και "βατή" κλήρωση. Η Ζιστίν Ενίν έκανε ορισμένες απρόσμενες ήττες από "σκουριά", όμως το μόνο που μπορεί να την προβληματίσει είναι ένα πιθανό ραντεβού με τη Σερένα Γουίλιαμς στα προημιτελικά.

Τα ζεστά με τα κρύα μπαλάκια δεν επιστρατεύθηκαν αυτή τη φορά και δεν θα δούμε τον τελικό που θέλαμε όλοι. Αν τεθεί εκτός η Βελγίδα, τότε η "μικρή" Γουίλιαμς δεν πιάνεται, εδώ κέρδισε το αυστραλιανό Όπεν (σ.σ. χωρίς την Ενίν παρούσα) απροετοίμαστη και με παραπάνω κιλά, στο χώμα θα κολλήσει;

Για να επιστρέψουμε στους άνδρες, ο Ρότζερ Φέντερερ νίκησε τον Ναδάλ στο Αμβούργο και θέλει να ανέβει μία θέση ψηλότερα σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν (σ.σ. φιναλίστ), για να συμπληρώσει το ιδιότυπο "Roger Slam" (Γουίμπλεντον, US Open, αυστραλιανό Όπεν, Ρολάν Γκαρός).

Δουλεύει για να νικήσει τον Ναδάλ, μέχρι και προπόνηση με παρόμοιο παίκτη με τον Ισπανό κάνει! Με την προϋπόθεση πάντα ότι θα φτάσει μέχρι τον τελικό για να συναντήσει τον Ράφα.

Στο μεταξύ, στην κατηγορία των αουτσάιντερ τοποθετούμε τα παιδιά από τη Γιουγκοσλαβία. Από την εποχή της Μόνικα Σέλες έχει να ανέβει αθλητής ή αθλήτρια από αυτή τη χώρα στην κορυφή. Φέτος υπάρχουν τρεις, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, η Γέλενα Γιάνκοβιτς και η Άνα Ιβάνοβιτς. Έμαθαν τένις στο χώμα και έχουν όλα τα προσόντα για να φτάσουν μακριά.

Οι Ισπανοί και οι Αργεντινοί τενίστες (όποιοι κι αν είναι αυτοί) είναι πάντοτε επικίνδυνοι, εξαιρετική είναι και η Σβετλάνα Κουζνέτσοβα αν και κάτι λείπει στο παιχνίδι της, ενώ η Μαρία Σαραπόβα δεν έχει (ακόμη) αυτό που χρειάζεται στο χώμα.

Χωρίς πάντως να θέλουμε να πικράνουμε τους Γάλλους, δύσκολα θα βρεθεί δικός τους στην κορυφή. Από το 1983 και τον Γιανίκ Νοά έχει τενίστας από την οικοδέσποινα να κερδίσει, ενώ η Αμελί Μορεσμό ούτε στην 13η συμμετοχή της, θα μιμηθεί τη Μαίρη Πιρς (σ.σ. νικήτρια το 2000).

Το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στη Δανιηλίδου, τον δημοφιλή στους Γάλλους Μάρκο Παγδατή και τον πρωτάρη, Κωνσταντίνο Οικονομίδη, χωρίς μεγάλες πιθανότητες διάκρισης όπως φαίνονται τα πράγματα.

S' est fini
Το Ρολάν Γκαρός απέχει 365 χιλιόμετρα από το Γουίμπλεντον, 5.830 χιλιόμετρα από το Φλάσινγκ Μέντοους και 16.950 χιλιόμετρα από το Μέλμπουρν Παρκ, όπως αναγράφει ο περίφημος στύλος έξω από την κεντρική είσοδο του γαλλικού σταδίου.

Δεν είναι ούτε το πιο παραδοσιακό (Γουίμπλεντον), ούτε το πιο διασκεδαστικό (αυστραλιανό Όπεν), ούτε το πιο δημοφιλές (US Open), είναι και τα τρία μαζί και βέβαια εκείνο που διαθέτει κοσμοπολίτικο αέρα. Στο Παρίσι βρισκόμαστε!

































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ