X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΕΝΙΣ

Ραντεβού στους "16"

Ο Δημήτρης Σιάτης αναλύει τα "ζευγάρια" στον 4ο γύρο του κυρίως ταμπλό των ανδρών στο Ρολάν Γκαρός. Μια νίκη μακριά από την αναμέτρηση τους βρίσκονται ο Novak Djokovic και ο Rafael Nadal.

Ας δούμε πώς διαμορφώνονται τα ζευγάρια στους "16", κάνοντας μια σύντομη ανάλυση στο προφίλ των παικτών και στη μέχρι τώρα πορεία τους στο τουρνουά.

Γράφει ο Δημήτρης Σιάτης

Federer-Monfils

Roger Federer: Είχε ένα εύκολο ματς απέναντι στον Βόσνιο Damir Dzumhur που έπαιζε πολύ πίσω από την baseline και δεν μπορούσε από 'κεί να προβληματίσει τον Ελβετό. Ο Federer δοκίμασε κάποια πράγματα, προσπάθησε να μικρύνει τη διάρκεια των πόντων, αλλά κατά τη γνώμη μου το παιχνίδι αυτό δεν τον έκανε σοφότερο για το επερχόμενο, τελείως διαφορετικό, ματς με τον Monfils. Τονίζω πάλι την επιλογή να ανεβαίνει, ή όχι, τόσο συχνά στο φιλέ! Με τον Βόσνιο υπερέβαλε λίγο έχοντας ανεκτά ποσοστά (24/34), που όμως δεν θα βρει με τον Γάλλο αν το παρακάνει! Gael Monfils: Χρειάστηκε δύο φορές να γυρίσει ματς που έχανε 2-1 σετ και σίγουρα είναι τεράστια η ώθηση που παίρνει από το κοινό του Παρισιού. Δεν θεωρώ ότι βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο και το παιχνίδι του γίνεται συχνά πυκνά απρόσεκτο, όμως εδώ είναι ικανός για όλα! Έχει κερδίσει τον Roger σε παιχνίδι τριών σετ στο Davis Cup, τον κέρδισε και στο Μόντε Κάρλο, άρα στα σίγουρα έχει τον τρόπο. Χρειάζεται ν' ανεβάσει την απόδοσή του, ν' αποφύγει νεκρά διαστήματα και τρελές επιλογές χτυπημάτων, όμως αυθεντικός Monfils χωρίς τρέλα γίνεται; Μπα! Έχει πιθανότητες; Αρκετές!

Nishikori-Gabashvili

Kei Nishikori: Είναι στους 16 χωρίς να χρειαστεί να παίξει αγώνα στον 3ο γύρο και μάλλον θ' ανυπομονεί να μπει στο γήπεδο και να τελειώσει μεθοδικά το ματς με τον Γεωργιανό Teymuraz Gabashvili. Έχει δείξει ότι πολύ δύσκολα μπορεί να χάσει από παίκτη εκτός δεκάδας και νομίζω ότι δεν έχει έρθει ακόμα αυτή η ώρα. Teymuraz Gabashvili: Δεν μπορώ να δω κάποιον τρόπο με τον οποίο ο Γεωργιανός θα μπορέσει να βλάψει τον Nishikori. Η 3-0 νίκη του επί του Rosol θα του δώσει το απαιτούμενο θάρρος να επιτεθεί με όλη του τη δύναμη από την baseline, όπως ξέρει να κάνει, αλλά μάλλον θα βρει τοίχο απέναντι. Ο 4ος γύρος είναι ήδη επιτυχία...

Berdych-Tsonga

Tomas Berdych: Από ένα χαμένο σετ με Stepanek και Paire, κάνει τη δουλειά του όπως την ξέρει, παίρνοντας όλες τις μπάλες στο ανέβασμα με το ελάχιστο σπιν που μπορείς να συναντήσεις στο tour. Σταθερό, αλλά μονοδιάστατο τένις, συνήθως τον φέρνει εύκολα μέχρι τους προημιτελικούς, όμως στο ματς αυτό οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερες. Αν καταφέρει να διαχειριστεί τα νεύρα που σίγουρα θα του προκαλέσουν οι φωνές των Γάλλων οπαδών είναι το φαβορί! Jo-Wilfried Tsonga: Δεν έχει χάσει σετ, δείχνει σε καλή κατάσταση, έχει την υποστήριξη του κόσμου, δεν ξέρω όμως αν έχει στην παρούσα φάση το παιχνίδι για να κερδίσει τον Berdych. Χρειάζεται καλό πρώτο σερβίς και λελογισμένα ανεβάσματα στο φιλέ γιατί ο Τσέχος βλέπει και το παραμικρό κενό για να σε περάσει. Αν βοηθήσει τον κόσμο να ξεσηκωθεί με την απόδοσή του θα έχει μεγάλες πιθανότητες.

Simon-Wawrinka

Gilles Simon: Το ότι δυσκολεύτηκε τόσο πολύ με τον συμπατριώτη του Nicolas Mahut δεν είναι καλό σημάδι, από την άλλη παίζει εντός έδρας, έχει όλα τα χτυπήματα και δεν θα είναι έκπληξη να συνεχίσει στο τουρνουά. Stan Wawrinka: Από τη Ρώμη φάνηκαν τα σημάδια φορμαρίσματος του Ελβετού και το Παρίσι αποτελεί μια επιβεβαίωση του γεγονότος. Όμως ουσιαστικά αυτό θα είναι το πρώτο πραγματικό τεστ στο οποίο, για να προχωρήσει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μ΄ επιτυχία τα δύο μεγάλα του όπλα: Το backhand και το σερβίς. Ο συσχετισμός νικητήριων/αβίαστων λαθών στο backhand και τα ποσοστά επιτυχίας στο 1ο του σερβίς θα κρίνουν το αποτέλεσμα.

Murray-Chardy

Andy Murray: Εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στον Κύργιο (3-0) με ελάχιστα λάθη και πολλά winners (19-45), αναλογία που δείχνει ότι από τη μία άσκησε πίεση στον αντίπαλό του, αλλά από την άλλη ήταν προσεκτικός στο πότε να το κάνει. Κέρδισε τους περισσότερους κρίσιμους πόντους (έσωσε 8 breakpoints) και έδειξε για μία ακόμα φορά πόσο συγκεντρωμένος είναι όταν το παιχνίδι πάει να στραβώσει. Βοηθήθηκε βέβαια από τη χαρακτηριστική αστάθεια και απροσεξία που επέδειξε ο Ελληνοαυστραλός καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Κέρδισε εύκολα στη Ρώμη τον αντίπαλό του στους 16 (6-4, 6-3) και είναι ξανά το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Jeremy Chardy: Επιδεικνύει αξιοσημείωτη σταθερότητα στο τουρνουά και η άνετη νίκη του επί ενός καλύτερου παίκτη (David Goffin n.17) 6-3, 6-4, 6-2 δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Δυνατός baseliner, θα κάτσει πίσω και θα χτυπήσει όλες τις μπάλες του, για να έχει όμως τύχη θα πρέπει να καταφέρνει να μένει μέσα στους πόντους που θα έχουν πολλές ανταλλαγές χτυπημάτων και να ελαχιστοποιήσει τα λάθη που θα προέρθουν από την πίεση που θα προσπαθήσει ν' ασκήσει. Δύσκολα υλοποιήσιμο σενάριο με τον Murray να γυρνάει τα πάντα, στη Γαλλία όμως όλα γίνονται!

Nadal-Sock

Rafa Nadal: Ο Ράφα έχει κάνει μία ήττα όλη κι όλη στην καριέρα του στο Roland Garros, ε, δεν θα έκανε τη 2η με αντίπαλο τον Kuznetsof, σε καμία περίπτωση. Όμορφα και εύκολα κάνοντας λίγα λάθη και όντας επιθετικός όταν διέβλεπε την ευκαιρία, καθάρισε το ματς με συνοπτικές διαδικασίες. Όμως τώρα δεν θα έχει εύκολο έργο! Jack Sock: 3-0 τον Dimitrof και 3-0 τον κατά τη γνώμη μας πιο ταλαντούχο παίκτη της νέας γενιάς και σίγουρα top 10 στην επόμενη τριετία Coric, είναι πραγματικό Σοκ! Ο Αμερικανός έχει βρεθεί στη ζώνη του και σίγουρα - τηρουμένων των αναλογιών - είναι ο παίκτης με την καλύτερη απόδοση στο τουρνουά! Μπορεί με τον Ράφα; Αν διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο ναι, όμως είναι γνωστό ότι δύο παίκτες είναι οι πιο πετυχημένοι στο να ρίχνουν το εφικτό επίπεδο της απόδοσής σου. Ο ένας είναι ο Ράφα...

Djokovic-Gasquet

Novak Djokovic (ο άλλος!): Ο Νόλε είναι σε αποστολή! Τόσο συγκεντρωμένος και σταθερός κι έχοντας στο υψηλότερο επίπεδο όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τού παιχνιδιού του που τον καθιστούν νούμερο 1. Καλό σερβίς, βαθιές μπάλες κι από τις δύο μεριές, εναλλαγή σπιν και φλατ χτυπημάτων στο forehand ανάλογα με την περίσταση, "αμυντικές" δεξιότητες, που αναγκάζουν τον αντίπαλο να παίξει περισσότερα από τα "προβλεπόμενα" χτυπήματα για να του πάρει πόντο, αλλά και να ρισκάρει στοχεύοντας τις άκρες του γηπέδου. Και παίζει τόσο μέσα στο γήπεδο, σου κλέβει όλο το χρόνο που θα μπορούσες να διαθέτεις. Richard Gasquet: Ο Γάλλος έχει ένα από τα καλύτερα backhand spin στο tour και διαθέτει στόφα μαχητή που θα του φανεί χρήσιμη απέναντι στον Νόλε. Αυτό όμως που δεν διαθέτει είναι ένα δυνατό σερβίς και θα κληθεί όταν σερβίρει να παίζει σχεδόν κάθε πόντο χωρίς το παραμικρό πλεονέκτημα, απέναντι στον κορυφαίο παίκτη στις επιστροφές σερβίς. Μεγάλο και μάλλον δισεπίλυτο πρόβλημα...

Ferrer-Cilic

David Ferrer: 6-0, 6-1 τα 2 τελευταία σετ απέναντι στον φορμαρισμένο Bolelli και ανατροπή; Είναι ο παίκτης που σχεδόν κάθε φορά μπορεί να πιάνει το 100% των δυνατοτήτων του και πραγματικά στα δύο αυτά σετ φαινόταν αδύνατο ν' αστοχήσει! Σίγουρα παίκτης για τους 8 όμως, αν περάσει, λογικά θα κληθεί να απαντήσει στο ερώτημα: Γιατί ενώ παίζω τόσο καλά αυτό, συνήθως, δεν είναι αρκετό με τους big 4; Δύσκολη η απάντηση...Marin Cilic: Οκ ο Κροάτης είναι νούμερο 9, πήρε το Us Open, όμως δεν το έχω κρύψει ότι δεν πιστεύω στις δυνατότητές του, ή καλύτερα δεν πιστεύω ότι μπορεί να επιδείξει διάρκεια σ΄ ένα επίπεδο απόδοσης που θα τον κρατήσει σταθερά ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές και στους τελικούς γύρους των μεγάλων τουρνουά! Κοντός ψαλμός...

Ο Δημήτρης Σιάτης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και συγγραφέας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ