Σερένα είναι η χρονιά σου
Η Σερένα Γουίλιαμς αναδείχθηκε για πέμπτη φορά καλύτερη τενίστρια στον κόσμο στην 40η επέτειο της εγκαθίδρυσης του γυναικείου τένις. Κοιτάζουμε πίσω στην απίστευτη χρονιά της.
Δεν θα μπορούσε να επιλέξει καλύτερη μέρα η επαγγελματική ένωση του γυναικείου τένις (WTA Tour) να ανακοινώσει το όνομα της καλύτερης παίκτριας για το 2013, της Σερένα Γουίλιαμς. Την Παρασκευή (22/11) ανήμερα των 70ων γενεθλίων της Μπίλι Τζιν Κινγκ.
Χάρη στις προσπάθειες (κυρίως) της Κινγκ υπάρχει το γυναικείο τένις και χάρη στη Σερένα στάθηκε επάξια δίπλα στο ανδρικό τένις το 2013. Σκεφτείτε η ATP είχε την επανεμφάνιση του Ράφα Ναδάλ, τον μόνιμο πρωταγωνιστή Νόβακ Τζόκοβιτς, τη νίκη του Άντι Μάρεϊ στο Γουίμπλεντον και τη χειρότερη σεζόν του Ρότζερ Φέντερερ. Η WTA Tour είχε τη Σερένα.
Μια παίκτρια που έγινε επαγγελματίας το 1995 και κατέκτησε τον πρώτο Grand Slam τίτλο της το 1999, κατάφερε και έγραψε ιστορία το 2013. Στα 32 της χρόνια πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν στην καριέρα της.
Παρότι είχε άλλες χρονιές με περισσότερους Grand Slam τίτλους (σ.σ. το 2002 είχε τρεις και συμπλήρωσε το Serena Slam το 2003 με τη νίκη της στο Αυστραλιανό Όπεν), φέτος κατέκτησε έντεκα τουρνουά, ανάμεσα τους το Ρολάν Γκαρός για πρώτη φορά με έντεκα χρόνια, το 5ο US Open και το WTA Championships στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώνοντας τη σεζόν με ρεκόρ 78-4.
Οι περισσότεροι στέκονται στην παρουσία του Πατρίκ Μουρατόγλου στο πλευρό της. Ο Γάλλος προπονητής (σ.σ. ο πρώτος διάσημος παίκτης του οποίου ήταν ο Μάρκος Παγδατής) ανέλαβε τη Σερένα μετά την ήττα της από τη Γαλλίδα Βιρζινί Ραζανό στον 1ο γύρο του Ρολάν Γκαρός το 2012.
Δεν την έσωσε όπως έγραψε πριν από λίγες μέρες το CNN, προκαλώντας την έξυπνη αντίδραση της παίκτριας, αλλά προφανώς την έβαλε σε μια σειρά και διόρθωσε κάποιες ατέλειες στο ήδη τέλειο οπλοστάσιο της. Περισσότερο spin στη μπάλα, ώστε να μπορεί να παραμείνει στα ράλι. Το καλύτερο σερβίς στην ιστορία του γυναικείου τένις είναι πάντα εκεί, όλο το παιχνίδι της που βασίζεται στη δύναμη και στην αθλητικότητα. Το σημαντικότερο είναι πως όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, η Σερένα έχει και δεύτερο σχέδιο.
Τώρα το αν η προσωπική σχέση τους έχει βοηθήσει, αυτό δεν αφορά. Το βέβαιο είναι πως η διαφορά της Σερένα το 2013 με τη Σερένα το 2002 είναι πως η φετινή Σερένα απολαμβάνει να αγωνίζεται σε τουρνουά. Παλιότερα τόσο η ίδια, όσο και η Βένους Γουίλιαμς επέλεγαν λίγα τουρνουά εκτός των Grand Slams για να αγωνιστούν. Φέτος έπαιξε σε 17 τουρνουά και πήγε και έπαιξε, έναντι αδράς αμοιβής προφανώς, μέχρι και στο Μπάσταντ (Σουηδία) μετά τον αποκλεισμό της από το Γουίμπλεντον.
Φυσικά η φετινή χρονιά βοήθησε και το λογαριασμό της. Έγινε η πρώτη παίκτρια στην ιστορία που έσπασε το φράγμα των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, σταματώντας στα 12.385.572 δολάρια. Η αλήθεια είναι πως το επίπεδο ανταγωνισμού στη WTA δεν είναι στα μέτρα της με εξαίρεση το 2013 τη Βικτόρια Αζαρένκα, τη μοναδική παίκτρια που τη νίκησε δύο φορές φέτος, φυσικά σε τελικούς, αλλά το ίδιο συνέβαινε όταν έπαιζαν η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με την Κρις Έβερτ, η Στέφι Γκραφ με τη Μόνικα Σέλες, ακόμα και (για μικρό διάστημα) η Ζιστίν Ενάν, η τελευταία παίκτρια με διψήφιο αριθμό τίτλων σε μια χρονιά (σ.σ. 10 το 2007).
Με 17 τίτλους στο ενεργητικό της απειλεί πλέον τη Ναβρατίλοβα και την Έβερτ που έχουν 18, το 2014. Ακόμα κι αν εμφανιστεί με κατεβασμένες ταχύτητες την επόμενη χρονιά, αν βρεθεί σε τελικό Grand Slam δεν χάνει.
Πριν από επτά χρόνια η Κρις Έβερτ είχε δημοσιεύσει στο περιοδικό Tennis ένα ανοιχτό γράμμα προς τη Σερένα, ζητώντας της να μη σπαταλάει το ταλέντο της σε εξωαγωνιστικές δραστηριότητες όπως ήταν το Χόλιγουντ, η υποκριτική, το σχέδιο ρούχων. Ας φανταστούμε όλοι τι θα είχε γίνει αν την άκουγε η Σερένα. Το ρεκόρ της Μάργκαρετ Κορτ με 24 τίτλους θα είχε καταρριφθεί. Ή προλαβαίνει η Σερένα;