Στέφανος Τσιτσιπάς: Το ''ταβάνι'' του είναι πάρα πολύ ψηλά
Ο δρόμος προς την κορυφή ήταν δύσβατος για τον δικαιωμένο, Στέφανο Τσιτσιπά που έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, όπως τόνισε η Λένα Δανιηλίδου στο SPORT 24. Γράφει η Μαρία Καούκη
Η Μαριόν Μπαρτολί άγγιξε αμέσως όλες τις ευαίσθητες χορδές του Στέφανου Τσιτσιπά με την αναφορά στην οικογένειά του, στους Έλληνες που τον στηρίζουν. Σκηνές από τη ζωή του και τα παιδικά χρόνια του πέρασαν από το μυαλό του. Τα όνειρά του. Όλα τα βοηθητικά οικοδομήματα για να πατήσει σε αυτό το κορυφαίο -μέχρι το επόμενο- σκαλοπάτι της καριέρας τους. Ίσως κι όλους τους φράχτες και τα εμπόδια. Μαζί πάνε αυτά. Δεν άρθρωσε συλλαβή μέχρι να καταφέρει να ψελλίσει δυο λόγια για το μικρό μέρος απ' όπου άρχισε η πορεία του, τον όμιλο της Γλυφάδας. Προσπαθούσε να μη δακρύσει. Κάθε κύτταρό του συντονίστηκε με όλη τη διαδρομή του, μέχρι τη στιγμή της πρόκρισής του στον τελικό του Γαλλικού Όπεν.
Ο Στέφανος δεν υπήρξε ένα παιδί που είχε όλα τα προβλήματά του λυμένα, για να μη σκεφτεί τη δύσβατη διαδρομή του μέχρι να γίνει το παιδικό όνειρό του πραγματικότητα. Η θεία του Άλα, και ο γιατρός Θωμάς Χρηστίδης (ΩΡΛ) ήταν οι πρώτοι αρωγοί της προσπάθειάς του. Η αδελφή της μητέρας του και ο ομογενής αλλεργιολόγος από την Πολωνία -που ήταν ταγμένος στο τένις και στον όμιλο της Γλυφάδας- πίστεψαν πολύ στις ικανότητες του ξανθού πιτσιρίκου με τη ρακέτα και υποστήριξαν έμπρακτα την οικογένεια Τσιτσιπά. Υπήρχαν κι άλλα τρία παιδιά στην οικογένεια που έπρεπε να μεγαλώσουν ισότιμα.
Ο Στέφανος -που μέχρι πριν από λίγα χρόνια μάζευε ευρώ – ευρώ τα χρήματα που απαιτούνταν για το εισιτήριό του για το Μαϊάμι κι άρχισε να έχει έσοδα τη στιγμή που δεν υπήρχε περιθώριο για επιπλέον έξοδα- πάντα είχε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” να πει και στο γιατρό που έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2017 και δεν πρόλαβε να καμαρώσει τα κατορθώματά του, αλλά και στη θεία του.
Όταν δάκρυσε, ίσως να θυμήθηκε και την προσήλωσή του στο πρόγραμμά του. Τις αρνήσεις στους φίλους του που δεν μπορούσαν να τον ξεσηκώσουν και να του αποσπάσουν την προσοχή από τη γεμάτη προπόνησή του. Όταν εκείνοι επέλεγαν να βγουν παρέα ή με τα πρώτα φλερτ της ζωής τους ο Τσιτσιπάς δεν τους ακολουθούσε, διότι δεν ήθελε να ξεφύγει από το ρυθμό του.
Η πρόκρισή του στον τελικό του Roland Garros είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, όχι μόνο του τένις και η μεγαλύτερη δικαίωσή του. Ένα τεράστιο: “Τα κατάφερα”. Και ήταν υπέροχο που συνδυάστηκε με την εκπληκτική πορεία της Σάκκαρη. Στο Παρίσι, οι ξένοι δημοσιογράφοι ζητούν μανιωδώς πληροφορίες για τους δύο αθλητές από τους Έλληνες συναδέλφους τους. Έχουν εστιάσει την προσοχή τους στη Μαρία και στο Στέφανο.
Δεν είναι αυτό το “ταβάνι” του Στέφανου
Μετά τον τελικό μίλησα με τη Λένα Δανιηλίδου. Δεν έκρυψε ότι όλοι στην ελληνική κοινότητα του τένις περίμεναν ότι θα έρθει αυτή η μέρα, αυτή η μεγάλη στιγμή. Όχι μόνο του τελικού για τον Στέφανο, αλλά και της ισχυρής παρουσίας της Μαρίας Σάκκαρη σε ένα Grand Slam. “Φαινόταν από καιρό ότι θα συμβεί αυτό. Ήταν θέμα χρόνου να γίνει. Εμείς το βλέπαμε. Ο Στέφανος νίκησε ένα σπουδαίο αθλητή. Άρχισε πολύ δυνατά, με ενέργεια και focus στο παιχνίδι. Ο Ζβέρεφ ανέβασε το επίπεδό του στο τρίτο και τέταρτο σετ. Είναι πολύ δυνατός τενίστας, αλλά δεν είναι σταθερός το τελευταίο διάστημα.
Σε αντίθεση με τον Στέφανο που διανύει την καλύτερη αγωνιστική φάση της καριέρας του. Ήταν πιο ήρεμος στο πέμπτο σετ και το πήρε”, απάντησε η Θεσσαλονικιά πρώην πρωταθλήτρια που έφτασε έως το Νο 14 της παγκόσμιας κατάταξης. Η Λένα στην επισήμανση ότι ο Τσιτσιπάς βελτιώνεται διαρκώς απάντησε χαμογελώντας: “Έχει ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Πάρα πολλά”. Αυτή η πρότασή της ήχησε σαν χαρμόσυνο καμπανάκι στ' αυτιά μου. Σαν επίσημη επιβεβαίωση ότι δεν είναι αυτό το “ταβάνι” του Στέφανου και ότι περιμένουμε πολύ περισσότερα από αυτόν στο μέλλον. Έχει πείσει και τον πιο δύσπιστο ότι μια μέρα -αν όχι την Κυριακή (13 Ιουνίου)- θα κρατήσει ένα τρόπαιο Grand Slam στα χέρια του.
Οι παλιοί Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς διαδέχθηκαν τους νέους Στέφανο Τσιτσιπά και Αλεξάντερ Ζβέρεφ, στο Philippe Chatrier, για το δεύτερο ημιτελικό. Τα δύο ντουέτα των ημιτελικών συμβολίζουν δυο εποχές στο τένις. Την υπέρλαμπρη του Ισπανού, του Σέρβου και φυσικά του Ρότζερ Φέντερερ και αυτή της επόμενης γενιάς που είναι εδώ και δηλώνει εμφατικά “παρούσα”. Σήμερα, πολλοί ένιωσαν ότι αυτή η αλλαγή φρουράς στις δύο εποχές έχει πλησιάσει κι άλλο.
Ο παρά δύο μήνες 23χρονος Έλληνας έγινε ο νεότερος φιναλίστ σε ένα major, από το 2010 και μετά. Τότε, ο 22χρονος Άντι Μάρεϊ είχε προκριθεί στον τελικό του “Australian Open”. Επίσης, έγινε ο νεότερος που παίρνει την πρόκριση στον τελικό του Roland Garros, μετά τον Ράφα Ναδάλ των 13ων τίτλων στη διοργάνωση. Ο 35χρονος Ισπανός το 2008 ήταν επίσης 22 ετών. Ο Τσιτσιπάς θα βρεθεί στο Νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης (career high) τη Δευτέρα και γιατί όχι και στο Νο 3.