ΤΕΝΙΣ

Τα 13 "διαμάντια" της Μελβούρνης

Τα 13 "διαμάντια" της Μελβούρνης

Το Sport24.gr θυμάται δύο Έλληνες της διασποράς που συναντήθηκαν στο Αυστραλιανό Όπεν, όταν ένας προπονητής πήρε εκδίκηση από τον Ρότζερ Φέντερερ και τον μεγαλύτερο τελικό όλων των εποχών (videos)

Ο περσινός τελικός του Αυστραλιανού Όπεν ανάμεσα στον Νόβακ Τζόκοβιτς και στον Ράφα Ναδάλ έχει πάρει πλέον τη θέση του στην ιστορία. Πέντε ώρες και 53 λεπτά "πάλευαν" οι δύο παίκτες για τον μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό στο επαγγελματικό τένις (μετά το 1968). Υπήρξαν μεγάλες στιγμές, αλλά σε έναν τέτοιο "μαραθώνιο" χάθηκε κάπου η ποιότητα.

Με αφετηρία λοιπόν τον τρίτο θρίαμβο του Τζόκοβιτς στη Μελβούρνη και με το πρώτο Grand Slam της χρονιάς να μπαίνει σε λίγες ώρες στη ζωή μας, το Sport24.gr θυμάται 13 αγώνες που άφησαν ιστορία στη Μελβούρνη. Όχι μόνο για το επίπεδο του ανταγωνισμού, αλλά και αναμετρήσεις με συμβολικό χαρακτήρα.

1969 Ημιτελικός Ανδρών

Ροντ Λέιβερ-Τόνι Ρόουτς 7-2, 22-20, 9-11, 1-6, 6-3

Στο χορτάρι του σταδίου Kooyong ο κορυφαίος παίκτης της εποχής, Ροντ Λέιβερ έπαιζε με τον συμπατριώτη του, Τόνι Ρόουτς (σ.σ. γνωστός και ως προπονητής του Στέφαν Έντμπεργκ, του Πατ Ράφτερ, του Φέντερερ, του Λέιτον Χιούιτ). Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν τα τάι μπρέικ παίχθηκαν 42 γκέιμς στο δεύτερο σετ και ο αγώνας κράτησε τέσσερις ώρες και 35 λεπτά! Στον τελικό ο Λέιβερ νίκησε τον Αντρές Χιμένο και εκείνη τη χρονιά πραγματοποίησε για δεύτερη φορά το Grand Slam. Το κεντρικό γήπεδο (Rod Laver Arena) φέρει το όνομα του σε ένδειξη τιμής για τον "πύραυλο από τον Ροκχάμπτον".

1975 Τελικός Ανδρών

Τζον Νιούκομπ-Τζίμι Κόνορς 7-5, 3-6, 6-4, 7-6 (9-7)

Ο Αυστραλός Τζον Νιούκομπ δήλωσε συμμετοχή για το τουρνουά (σ.σ. διεξαγόταν στα τέλη Δεκεμβρίου) μόλις έμαθε πως θα ταξίδευε στην Αυστραλία ο Τζίμι Κόνορς. Οι δύο τενίστες αντιπαθούσαν ο ένας τον άλλο και δεν είχαν αναμετρηθεί πολλές φορές. Κάτοχος του τίτλου και νικητής στα δύο προηγούμενα Grand Slams ο 22χρονος Κόνορς. Ο 30χρονος Νιούκομπ έσφιξε τα δόντια και έκλεισε τον τελικό στο τάι μπρέικ του τέταρτου σετ.

1988 Τελικός Γυναικών

Στέφι Γκραφ-Κρις Έβερτ 6-1, 7-6 (7-3)

Αυτός ο αγώνας έχει μεγάλη ιστορία για το γυναικείο τένις! Πρώτα από όλα είναι η τελευταία συμμετοχή της Κρις Έβερτ σε τελικό Grand Slam. Έμοιαζε σαν να έδωσε τη σκυτάλη στη Στέφι Γκραφ, η οποία μετά από τρεις χαμένους τελικούς με αντίπαλο τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα την προηγούμενη χρονιά, κατέκτησε τον πρώτο μεγάλο τίτλο στην καριέρα της. Θα ακολουθούσαν ακόμα τρεις εκείνη τη χρονιά και το χρυσό μετάλλιο για το κατόρθωμα του Golden Slam.

1988 Τελικός Ανδρών

Ματς Βιλάντερ-Πατ Κας 6-3, 6-7 (3-7), 3-6, 6-1, 8-6

Οι Σουηδοί δεν έχουν Grand Slam, αλλά εκείνα τα χρόνια το Αυστραλιανό Όπεν ήταν δικό τους. Ο Αυστραλός Πατ Κας, ο κάτοχος του Γουίμπλεντον, ήλπιζε πως θα έβγαζε τους συμπατριώτες του στο δρόμο να πανηγυρίσουν το θρίαμβο τους. Πόσο λάθος έκανε! Ο Ματς Βιλάντερ νίκησε για τριτη φορά στο συγκεκριμένο τουρνουά. Που να γνώριζε βέβαια ο Κας πως ο αντίπαλος του ξεκινούσε την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του με τρεις Grand Slam τίτλους.

1995 Προημιτελικός Ανδρών

Πιτ Σάμπρας-Τζιμ Κούριερ 6-7 (4-7), 6-7 (3-7), 6-3, 6-4, 6-3

" Παίξε για τον προπονητή σου", φώναξε κάποιος από την κερκίδα στον Πιτ Σάμπρα κατά τη διάρκεια του προημιτελικού του με αντίπαλο τον δύο φορές νικητή και καλύτερο του φίλο, Τζιμ Κούριερ. Ο προπονητής του Τιμ Γκούλικσον είχε λιποθυμικά επεισόδια και οι εξετάσεις είχαν δείξει πως είχε καρκίνο στον εγκέφαλο. Έφυγε από τη ζωή τον Μάιο του 1996, αφού πρώτα είχε πάρει κουράγιο από τη νίκη του "Pistol Pete" στον τελικό της Μελβούρνης απέναντι στον Άντρε Άγκασι.

1996 3ος γύρος Ανδρών

Μαρκ Φιλιππούσης-Πιτ Σάμπρας 6-5, 7-6 (9-7), 7-6 (7-3)

Ο γιος Ελλήνων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, Πιτ Σάμπρας αναμετρήθηκε για δεύτερη φορά με τον Ελληνοϊταλό από την Αυστραλία, Μαρκ Φιλιππούση στη φάση των "32". Ο Σάμπρας δεν συνήθιζε να χάνει από κανέναν και να που ηττήθηκε από τον 19χρονο με το μεγάλο σερβίς (Σκαντ ήταν το παρατσούκλι του όπως οι πύραυλοι). Ο Σάμπρας τα έβρισκε σκούρα πάντα με τον συγκεκριμένο αντίπαλο, ίσως " γιατί συνηθίζει να μιλάει στα ελληνικά στον εαυτό του και πιάνω τον εαυτό μου να τον χαζεύω", είχε πει μετά το τέλος του αγώνα.

1996 Τελικός Γυναικών

Μόνικα Σέλες-Άνκε Χούμπερ 6-4, 6-1

Το πρόσωπο του τουρνουά έφτασε μέχρι το τέλος και δάκρυσαν μέχρι και οι πέτρες στη Μελβούρνη. Περίπου τρία χρόνια μετά το μαχαίρωμα της στο Αμβούργο από έναν παρανοϊκό οπαδό της Στέφι Γκραφ, η Μόνικα Σέλες επέστρεψε στα γήπεδα και κατέκτησε για τέταρτη φορά το τουρνουά. Δυστυχώς αυτός ήταν ο τελευταίος Grand Slam τίτλος της απέναντι σε μια Γερμανίδα τενίστρια που υπέφερε στη σκιά της Γκραφ. Σε αυτόν τον αγώνα η πολιτογραφημένη Αμερικανίδα πλέον από το Νόβισαντ έδειξε ορισμένα από τα προσόντα που την έφεραν στην κορυφή του κόσμου.

2000 Ημιτελικός Ανδρών

Άντρε Άγκασι-Πιτ Σάμπρας 6-4, 3-6, 6-7 (7-0) 7-6 (7-5), 6-1

" Ο Μποργκ είχε τον Μάκενρο, η Έβερτ τη Ναβρατίλοβα, εγώ είχα τον Άντρε ορισμένες φορές", έχει πει ο Πιτ Σάμπρας αναφερόμενος στον μεγάλο αντίπαλο του, Άντρε Άγκασι, ο οποίος έπεσε και επανήλθε τουλάχιστον τρεις φορές στην καριέρα του. Ο ημιτελικός του Αυστραλιανού Όπεν είναι ίσως η καλύτερη στιγμή στην αντιπαλότητα τους και πιθανότατα το σπουδαιότερο ματς στην ιστορία του τουρνουά. Από τη Μελβούρνη ο Άγκασι εκκίνησε τη δεύτερη και πιο επιτυχημένη καριέρα του μετά την επικράτηση του με αντίπαλο τον Γεβγένι Καφέλνικοφ στον τελικό. Η κόντρα τους (σε όλους τους τομείς) θα είχε το happy end που ήθελε η Αμερική δύο χρόνια αργότερα στη Νέα Υόρκη με τον Σάμπρας να έχει τον τελευταίο λόγο. Όπως πάντα.

2002 Τελικός Γυναικών

Τζένιφερ Καπριάτι-Μαρτίνα Χίγκις 4-6, 7-6 (9-7), 6-2

Δώδεκα μήνες νωρίτερα η Τζένιφερ Καπριάτι είχε αφήσει ολοκληρωτικά πίσω της τη "χαμένη εφηβεία". Υπερασπίστηκε τον τίτλο της απέναντι στη Μαρτίνα Χίνγκις, μια σπουδαία μορφή του Αυστραλιανού Όπεν και όχι μόνο, η οποία έχασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον τίτλο. Και για τις δύο ήταν η τελευταία εμφάνιση τους σε τελικό Grand Slam.

2005 Ημιτελικός Ανδρών

Μάρατ Σάφιν-Ρότζερ Φέντερερ 5-7, 6-4, 5-7, 7-6 (8-6), 9-7

Την προηγούμενη χρονιά οι δυο τους είχαν αναμετρηθεί στον τελικό. Με προπονητή πλέον τον Πίτερ Λούντγκρεν, ο οποίος έφτασε στην κορυφή τον Φέντερερ για να τον απολύσει η Μίρκα Φέντερερ, ο Σάφιν νίκησε τον μεγάλο αντίπαλο του σε έναν αγώνα που είχε αναγκάσει τον Ροντ Λέιβερ να πει πως " θα πλήρωνα εισιτήριο για να δω και να ξαναδώ αυτό το ματς". Ο Λούντγκρεν πήρε την εκδίκηση του και ο Σάφιν νίκησε στον τελικό τον επίσης πρώην Νο1 Λέιτον Χιούιτ, τη μοναδική φορά που ένας Αυστραλός πλησίασε τόσο κοντά στον τίτλο μετά το 1976.

2006 Τελικός Γυναικών

Αμελί Μορεσμό-Ζιστίν Ενάν 6-1, 2-0 (εγκατέλειψε)

Επτά χρόνια μετά την εκπληκτική της πορεία μέχρι τον τελικό η 26χρονη Αμελί Μορεσμό είχε πλέον την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο της Grand Slam. Δυστυχώς η Ζιστίν Ενάν δεν της έδωσε τη χαρά. Η Μορεσμό προηγούνταν με 6-1, 2-0 όταν η σπουδαία κατά τ'άλλα Βελγίδα εγκατέλειψε με πόνους στο στομάχι, κίνηση που αποδοκιμάστηκε έντονα από κοινό και τα ΜΜΕ. Λίγους μήνες μετά η Ενάν έμεινε μέχρι το τέλος στον τελικό του Γουίμπλεντον για να γίνει μάρτυρας του θριάμβου της Μορεσμό.

2006 Τελικός Ανδρών

Ρότζερ Φέντερερ-Μάρκος Παγδατής 5-7, 7-5, 6-0, 6-2

Μέχρι πριν από έξι χρόνια μόνο οι αμετανόητοι Έλληνες οπαδοί του τένις παρακολουθούσαν το Αυστραλιανό Όπεν. Μέχρι που ήρθε ο Μάρκος Παγδατής και τα άλλαξε όλα. Όλοι οι Έλληνες και φυσικά οι Κύπριοι συντονίστηκαν εκείνο το μεσημέρι της Κυριακής για να δουν τον Κύπριο να αντιμετωπίζει τον μεγάλο Ρότζερ Φέντερερ. Ο Παγδατής πήρε το πρώτο σετ και "μετά σκέφτηκα πως μπορώ να κερδίσω. Και τα έχασα όλα", είχε πει. Ο Φέντερερ έβαλε τα κλάματα στην αγκαλιά του Ροντ Λέιβερ. Η αλήθεια είναι πως όλοι οι αγώνες του Παγδατή θα μπορούσαν να αναφερθούν εδώ, ωστόσο αυτό το ματς είναι η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του.

2009 Τελικός Ανδρών

Ράφα Ναδάλ-Ρότζερ Φέντερερ 7-5. 3-6, 7-6 (7-3), 3-6, 6-2

Μετά το "ματς του αιώνα" στο Γουίμπλεντον το προηγούμενο καλοκαίρι οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι άγγιξαν την τελειότητα στον τελικό αυτής της χρονιάς. Αφού ο Ναδάλ είχε καταφέρει να νικήσει στον ημιτελικό τον συμπατριώτη του, Φερνάντο Βερδάσκο σε έναν εκπληκτικό ημιτελικό, δεν θα έχανε την ευκαιρία να φτάσει στο Grand Slam. Σε μια εκπληκτική στιγμή στην απονομή επιχείρησε να παρηγορήσει τον απαρηγόρητο Φέντερερ. Αυτός είναι ο μοναδικός τίτλος του Ναδάλ στη Μελβούρνη. Ο Φέντερερ θα κατακτούσε τον τέταρτο τίτλο του την επόμενη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ