ΤΕΝΙΣ

Τελείωσαν οι ρακέτες για τον Σάφιν

Marat Safin of Russia returns to Jurgen Melzer of Austria during the first round of the U.S. Open tennis tournament in New York, Wednesday, Sept. 2, 2009. Meltzer won 1-6, 6-4, 6-3, 6-4. (AP Photo/Kathy Willens)
Μάρατ Σάφιν AP

To SPORT 24 γράφει για το τι θα θυμάται από τον Μαράτ Σάφιν τώρα που ο Ρώσος αποφάσισε να ολοκληρώσει την πορεία του.

Η πειστική νίκη του 21χρονου τότε Ρώσου κόντρα στον πολύ Πιτ Σάμπρας μετέτρεψε τον Σάφιν στο μεγαλύτερο σταρ του τένις. Ακριβώς όπως είναι σήμερα ο Ρότζερ Φέντερερ ή ο Ράφα Ναδάλ.
Οι αντίπαλοι του πίστευαν ότι ο Σάφιν διέθετε το παιχνίδι για να κυριαρχήσει στο σπορ για δέκα χρόνια τουλάχιστον. Εννέα χρόνια μετά ο 29χρονος δεξιόχειρας κρεμάει τη ρακέτα του χωρίς να έχει καταφέρει να δικαιώσει όσους πίστεψαν σε αυτόν.

Ποσώς τον ενδιαφέρει αυτό. Ο χαρισματικός αυτός αθλητής με τάσεις αυτοκαταστροφής έπαιξε όσο τένις χρειαζόταν για να γίνει αρκετά πλούσιος, ώστε να μη χρειαστεί να πλησιάσει ξανά ένα κορτ. Μπερδευτήκατε;

Τα ξημερώματα ο Ρώσος πρώην Νο1 παίκτης στον κόσμο ολοκλήρωσε την καριέρα του σε τουρνουά γκραν σλαμ. Θα συμμετάσχει σε πέντε ακόμα τουρνουά μέχρι το τέλος της σεζόν και στη συνέχεια θα εξαφανιστεί στη χλιδή της καλής ζωής ή σε κανένα βουνό. Βλέπετε, πριν από δύο χρόνια επιχείρησε να κατακτήσει ως ορειβάτης την 6η υψηλότερη κορυφή, για να εγκαταλείψει στη μέση.

Αν ο Ιβανίσεβιτς ήταν Ρώσος θα ονομαζόταν Σάφιν

Ο Σάφιν κέρδισε μόλις 15 τουρνουά. Ο τελευταίος τίτλος ήρθε πριν από τέσσερα χρόνια στη "Rod Laver Arena" όταν σε μία αναλαμπή του ταλέντου του, κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν.

Πέρυσι έφτασε και μέχρι τα ημιτελικά του Γουίμπλεντον. Παράδοξο για έναν παίκτη που έχει εκφράσει επανειλημμένως την απέχθεια του για το χορτάρι. Νευρικός, έβριζε θεούς και δαίμονες στη μητρική γλώσσα του και σύμφωνα με τη δική του καταμέτρηση έχει σπάσει περισσότερες από 350 ρακέτες.

Στο απόγειο της φήμης του το φθινόπωρο του 2000 υπέγραψε συμβόλαιο εφ όρου ζωής με εταιρεία που κατασκευάζει ρακέτες από τιτάνιο. Μία πάνω, μία κάτω δεν του κόστιζε λιγότερο.

Ο Σάφιν είναι πελάτης του μάνατζερ Ίον Τίριακ. Ο Ρουμάνος πρώτος έσπευσε να εκμεταλλευτεί το ταλέντο του Ρώσου, βλέποντας σε αυτόν μία καινούργια εκδοχή του Κροάτη Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ακριβώς όπως και στην περίπτωση του νικητή στο Γουίμπλεντον το 2001, ο Τίριακ δεν μπόρεσε να τιθασεύσει το παρορμητικό ταμπεραμέντο του Κροάτη, παρομοίως έπραξε και με τον Ρώσο.

Φαν της καλής ζωής

Οι γονείς του υπήρξαν προπονητές στον όμιλο της Σπαρτάκ Μόσχας. Το συγκεκριμένο κλαμπ ανέδειξε την Έλενα Ντεμέντιεβα και την πρώην νικήτρια του Ρολάν Γκαρός. Ωστόσο ο Σάφιν έκανε παρέα με μία μετέπειτα άλλη διάσημη τενίστρια, την Άννα Κουρνικόβα από την οποία " έχανα συνέχεια", είχε πει κάποτε.

Ένας επιχειρηματίας που αργότερα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, έδωσε την ευκαιρία στην οικογένεια Σάφιν να μετακομίσει στη Βαλένθια ώστε ο Μάρατ να έχει τη δυνατότητα να δουλέψει το παιχνίδι του και να έχει ευκαιρίες και η μικρότερη αδερφή του, Ντινάρα δηλαδή η σημερινή Νο1 τενίστρια.

Ένας ακόμα μετέπειτα Νο1 παίκτης, ο Χουάν Κάρλος Φερέρο αποκάλυψε στον Σάφιν τα μυστικά της καλής ζωής. Όταν έγιναν επαγγελματίες και η φιλία τους "πάγωσε", ο Σάφιν απολάμβανε χωρίς το φίλο του τη φήμη του, έχοντας πάντοτε στο πλευρό του όμορφες γυναίκες, ισπανικής και ρωσικής καταγωγής.

Φημολογείται ότι ο ίδιος σύστησε την πρώην σύντροφο του, Ντάσα Ζούκοβα στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τον τελευταίο χρόνο απόλαυσε τον ήλιο της Μεσογείου στο πελώριο κότερο του Ρώσου μεγιστάνα αγκαλιά με την τελευταία σύντροφο του Νάστια Οσίποβα, μέλος ενός δημοφιλούς ποπ συγκροτήματος. Τον περασμένο Αύγουστο την παράτησε.

Η κληρονομιά του!
Τι θα θυμόμαστε από τον Σάφιν; Έναν εκπληκτικό αθλητή όταν είχε διάθεση. Το ταλέντο του πάντως δεν μας το έδειξε πολλές φορές. Τον υπόλοιπο καιρό έπαιζε από υποχρέωση και αυτοτιμωρούνταν, χτυπώντας το κεφάλι με τη ρακέτα του!

Ο επίλογος ανήκει στον ίδιο: " Το τένις μου έδωσε ελευθερία. Δούλεψα όμως για να αποκτήσω ότι ήθελα. Δεν είχα πλούσιους γονείς, οικογένεια για να μου καλύψει τα έξοδα. Είμαι υπερήφανος για τον εαυτό μου, στηρίζω την οικογένεια μου, βοηθώ την αδερφή μου και ότι κατάφερα, το οφείλω στο τένις".

Η νίκη του Σάφιν το 2005 στη Μελβούρνη































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ