X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΕΝΙΣ

Thirties are the new twenties

Τελικά υπάρχει ημερομηνία... λήξης στο τένις; Τι κρύβεται πίσω από την ανθεκτικότητα του Ρότζερ Φέντερερ και θυμηθείτε περιπτώσεις αθλητών που αψήφησαν τα χρόνια τους και έγραψαν ιστορία.

" Τελείωσε ο Φέντερερ; Οι άλλοι είναι δέκα χρόνια νεότεροι. Δεν έχει τύχη ούτε στο Γουίμπλεντον. Ή την άλλη την Κινέζα την είδες; Αυτή πως παίζει καλά στα 30 της; Αναβολικά θα έχει πάρει".

Αυτή τη μαραθώνια ερώτηση-διαπίστωση μας υπέβαλε ένας οδοντίατρος, ένας τίμιος ερασιτέχνης τενίστας λίγο μεγαλύτερος από τον 31χρονο Ρότζερ Φέντερερ και την 30χρονη Να Λι.

Η αλήθεια είναι πως η κατάληξη του Αυστραλιανού Όπεν δημιούργησε αρκετά ερωτηματικά. Και μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που "τελειώνει" η καριέρα του Φέντερερ στα Grand Slams, δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως ο αθλητής που έχει αγγίξει την τελειότητα της αρμονίας στο παιχνίδι του, έχει να κατακτήσει Grand Slam μακριά από το χορτάρι εδώ και τρία χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2010 είχε νικήσει τον Άντι Μάρεϊ στη Μελβούρνη, από τον οποίο ηττήθηκε για πρώτη φορά φέτος σε Grand Slam.

Το τελευταίο Grand Slam του Φέντερερ μακριά από το Γουίμπλεντον:

Όσο για τη Λι, αν αυτή ή άλλος τενίστας είχε δώσει θετικό δείγμα στη Μελβούρνη θα το είχαμε μάθει, αν και η παγκόσμια ομοσπονδία (ITF) πρέπει να αυξήσει τους ελέγχους εκτός τουρνουά, όπως ζήτησαν αρκετοί παίκτες με αφορμή το σκάνδαλο με τον Λανς Άρμστρονγκ.

Τελικά το (επαγγελματικό) τένις έχει όριο ηλικίας; Όχι πια, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα αθλήματα που έχουν ανάλογη καταπόνηση στον ανθρώπινο οργανισμό. Γιατί απευθύνεται σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ αθλητές. Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ αθλητής προσέχει τον εαυτό του, πότε να παίξει, τις ώρες προπόνησης του, τον τρόπο προπόνησης του, τη διατροφή του. Γνωρίζει το σώμα του. Και βέβαια αν είναι επιπέδου Φέντερερ έχει και τους κατάλληλους ανθρώπους γύρω του.

Το Αυστραλιανό Όπεν ήταν η 53η συνεχόμενη συμμετοχή του Φέντερερ σε Grand Slam! Στο Αμερικανικό Όπεν αναμένεται να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Νοτιοαφρικανού Γουέιν Φερέιρα! Οι δυο τους δεν μοιάζουν σε πολλά, ίσως μόνο στο καλό σερβίς και στην κοινή καταγωγή τους. Η μητέρα του Φέντερερ είναι από τη Νότια Αφρική .

Κι αν ο Φερέιρα είχε χάσει Grand Slams, ο Φέντερερ δεν έχει χάσει κανένα. Και για αυτό πρέπει να ευχαριστεί τον Πιέρ Παγκανίνι. Ναι, ακόμα και ο γυμναστής του έχει καλλιτεχνικό… επίθετο. Ο Φέντερερ '"έκλεψε" από την ATP τον 54χρονο συμπατριώτη του, πρώην αθλητή στίβου και ερασιτέχνη αθλητή το 2000.

Ο Φέντερερ με τον Παγκανίνι

Με εξαίρεση το μόνιμο πρόβλημα στην πλάτη ο Παγκανίνι έχει διατηρήσει τον νικητή 17 Grand Slams υγιή. Πριν από λίγους μήνες ο Παγκανίνι έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Είπε για τον Φέντερερ:

" Δεν έχεις τους ίδιους στόχους με έναν αθλητή που είναι 19 ή 31 χρονών. Όταν συνεργάζεσαι με έναν 19χρονο σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα, σκέφτεσαι το σήμερα, αλλά υπολογίζεις και τους στόχους που έχει θέσει στην καριέρα του. Όσο μεγαλώνεις, επικεντρώνεσαι στη σεζόν και μια συγκεκριμένη στιγμή (τουρνουά) γίνεται σημαντική. Ο Ρότζερ διαθέτει μια εκπληκτική δυνατότητα να προοδεύσει. Για αυτό παραμένει στην κορυφή: Έχει δυνατή ψυχολογία και μπορεί να προσαρμοστεί και σωματικά στο στόχο του".

Το πρόγραμμα του Φέντερερ περιλαμβάνει το 2013 δεκατρία τουρνουά ακόμα, το πολύ δεκατέσσερα αν αγωνιστεί στη Βασιλεία. Ήταν ολοφάνερο πως δεν "καιγόταν" για το Αυστραλιανό Όπεν. Ταξίδεψε στη Μελβούρνη δίχως να έχει παίξει πρώτα σε τουρνουά προετοιμασίας, αν και στην έδρα του στο Ντουμπάι, πάντοτε καλεί καλούς επαγγελματίες για να προπονηθεί μαζί τους. Το φετινό πρόγραμμα του "φωνάζει" Γουίμπλεντον και… καλό δεύτερο μισό της σεζόν με τα τουρνουά στη Βόρεια Αμερική, το Αμερικανικό Όπεν μέχρι τους τελικούς στο Λονδίνο.

Πολλές φορές ο Φέντερερ καλείται να απαντήσει στο τι τον κρατάει σε εγρήγορση, τι είναι αυτό που του δίνει κίνητρο μετά από μια πλήρη καριέρα. Ο Παγκανίνι έδωσε τη δική του απάντηση:

" Πρέπει να του δώσεις ασκήσεις που θα τον προβληματίσουν. Είναι απίστευτα… συντονισμένος. Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί ξανά το 2000, του πρότεινα να κάνει κάτι περίπλοκο και όσο εκτελούσε την άσκηση , το αποτέλεσμα έφτασε να είναι τέλειο. Μετά μου εξήγησε για ποιο λόγο τον είχα βάλει να εκτελέσει αυτή την άσκηση! Ήταν συναρπαστικό για μένα. Κατάλαβε ως αθλητής πώς να το κάνει και κατάλαβε για ποιο λόγο. Δεν είναι κάποιος που απορροφά. Είναι κάποιος που δημιουργεί". Το 2000 ο Φέντερερ ήταν 19 χρονών , πρώην Νο1 στα τζούνιορ, αλλά δυσκολευόταν να κάνει τη μετάβαση στο αντρικό τένις.

Αυτό που κάνει ο Φέντερερ τώρα, το έκαναν από το ξεκίνημα της καριέρας τους οι αδερφές Γουίλιαμς. Και οι γονείς τους, ο φαφλατάς Ρίτσαρντ και η πληθωρική Ορασίν δεν είχαν καν σχέση με τον αθλητισμό. Όταν οι υπόλοιπες παίκτριες έπαιζαν 16 με 18 τουρνουά το χρόνο, οι Γουίλιαμς αγωνίζονταν σε 13. Και έπαιρναν "φωτιά" στα μεγάλα τουρνουά.

Βένους και Σερένα διεκδικούν το Γουίμπλεντον το 2003:

Στα 31 της χρόνια η Σερένα παραμένει η καλύτερη αθλήτρια στην ιστορία του σπορ κι ας την αδικεί το σχήμα του σώματος της. Σύμφωνα με τα δικά της λόγια τώρα έχει μεγαλύτερη διάθεση να βρίσκεται στο γήπεδο και αν είχε συναντήσει νωρίτερα τον προπονητή (και σύντροφο πλέον) Πατρίκ Μουρατόγλου, ίσως το ρεκόρ της Μάργκαρετ Κορτ στα Grand Slam να έπεφτε. To σίγουρο είναι πως με το σερβίς που διαθέτει-και μια καριέρα ετών χτίζεται πρωτίστως γύρω από ένα καλό σερβίς-θα πρωταγωνιστεί όσα χρόνια θέλει. Κι αν η 32χρονη Βένους δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, θα ίσχυε το ίδιο και για εκείνη τουλάχιστον στο Γουίμπλεντον.

Και φυσικά υπήρξαν και τα διαλείμματα τους από το τένις για τις Γουίλιαμς. Όπως για τη Λι που σταμάτησε να παίζει τένις όταν ήρθε σε διαμάχη με την κινεζική ομοσπονδία και έστω και με καθυστέρηση δείχνει τι μπορεί να κάνει. Η Τζένιφερ Καπριάτι επέστρεψε άλλος άνθρωπος : "Κάηκε" στην εφηβεία της, έκανε την επανάσταση της και όταν ξεπέρασε τα προβλήματα της, επέστρεψε με τρία Grand Slams, την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και αξιομνημόνευτους αγώνες. Ο Άντρε Άγκασι, ο μεγαλύτερος σε ηλικία Νο1 παίκτης στην παγκόσμια κατάταξη (33 χρονών και 131 ημερών) εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν από το τένις. Οι πρώην Νο1 Κιμ Κλάιστερς και Λίντσεϊ Ντάβενπορτ παρέμειναν σπουδαίες ακόμα και μετά το διάλειμμα για μητρότητα, λέγοντας πως η γέννα εξαφάνισε κάθε πόνο στη μέση, στο γόνατο, στον αστράγαλο...

Και το καλύτερο comeback όλων; Σίγουρα ανήκει στην 42χρονη πλέον Κίμικο Ντάτε-Κρουμ, η οποία από το Νο6 της παγκόσμιας κατάταξης εγκατέλειψε το τένις το 1996 για να επιστρέψει το 2008! Κατέκτησε τίτλο στην Κορέα και φέτος συμμετείχε στον 3ο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν.

Η Κίμικο Ντάτε-Κρουμ

Βέβαια όταν περνούν τα χρόνια στο τένις, έρχονται και οι … περίεργες ήττες: Όπως εκείνη του Πιτ Σάμπρας από τον γυρολόγο Ελβετό, Τζορτζ Μπαστλ στο Γουίμπλεντον το 2002 που αποτελεί πιθανότατα τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Grand Slams. Το φινάλε του Σάμπρας ήταν σπουδαίο με έναν τίτλο στο Αμερικανικό Όπεν την ίδια χρονιά, όπως και του 39χρονου Τζίμι Κόνορς στο ίδιο τουρνουά το 1991.

Η ήττα του Σάμπρας από τον Μπαστλ:

Το πιο αποτυχημένο comeback στην ιστορία του σπορ δεν παύει να είναι εκείνο του Μπγιορν Μποργκ, ο οποίος δεν κατέκτησε σετ στους πρώτους εννέα αγώνες που έπαιξε το 1991 και το 1992 και τα παράτησε μια και καλή.

Υπάρχει και… μυστικός τρόπος επιτυχίας για τους μεγάλους σε ηλικία τενίστες σύμφωνα με Έλληνα προπονητή στον οποίο απευθύνθηκε το Sport24.gr:

1.Μάθε να κάνεις ένα πηδηματάκι πριν κινηθείς για να παίξεις το επόμενο χτύπημα σου.

2.Η έξυπνη θέση σου στο γήπεδο (μέσα στη βασική γραμμή) θα σε βοηθήσει να μικρύνεις το μέγεθος του γηπέδου.

3.Κάνε σερβίς με slice αν δεν μπορείς να σερβίρεις πλέον δυνατά.

4.Στο διπλό κινήσου πριν ο αντίπαλος σου, χτυπήσει τη μπάλα.

Ιστορίες επιτυχίας με "γερασμένους" τενίστες:

1. Ο Άρθουρ Γκορ κατέκτησε το τρίτο του Γουίμπλεντον το 1909 στα 41 του! Γεννημένος στις 2 Ιανουαρίου του 1868 συνέχισε να παίζει τένις μέχρι τα 54 χρόνια του.

2.Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κρέμασε οριστικά τη ρακέτα της το 2006 με ρεκόρ 747 νίκες και 143 ήττες. Έπαιζε κυρίως στο διπλό και παραμένει η πολυνίκης τίτλων σε όλες τις κατηγορίες με 177.

3. Ο Πάντσο Γκονζάλες, ο γαμπρός του Άντρε Άγκασι, ξεκίνησε να παίζει τένις τη δεκαετία του 40’. Γεννημένος στις 9 Μαΐου του 1928 συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι τα 45 του χρόνια. Πρόλαβε να παίξει και με τον Κόνορς για να εγκαταλείψει οριστικά στα 46 του χρόνια.

4. Ο Τζίμι Κόνορς έγραψε ιστορία στο Σούπερ Σάββατο του Αμερικανικού Όπεν το 1991 με την πορεία του μέχρι τα ημιτελικά στην τρυφερή ηλικία των 39 ετών. Ήταν 44 όταν αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε επίσημο ματς.

5.Ο Τόμας Μούστερ ήταν 44 χρονών όταν δοκίμασε ξανά να παίξει επαγγελματικά το 2011. Εγκατέλειψε την προσπάθεια του. Ο Αυστριακός είχε βρεθεί στο Νο1 του κόσμου το 1996.

6.Ο Ροντ Λέιβερ, ο μοναδικός που έχει κάνει δύο φορές το Grand Slam, έπαιζε μέχρι τα 41 του το 1979.

7.Η Μπίλι Τζιν Κινγκ είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία τενίστρια που κατέκτησε τίτλο στην WTA. Ήταν 39 χρονών, επτά μηνών και 23 ημερών όταν νίκησε στο Μπέρμιγχαμ το 1983. Εγκατέλειψε την ενεργό δράση τρεις μήνες μετά με 129 τίτλους στο ενεργητικό της.

8. Η Κίμικο Ντάτε-Κρουμ έκανε το ντεμπούτο της στο επαγγελματικό τένις το 1988. Το 2009 είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε ηλικία τενίστρια που κατέκτησε επαγγελματικό τουρνουά.

9. Ο Αντρές Χιμένο από την Ισπανία κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός στα 34 χρόνια του το 1974.

10. Ο Άντρε Άγκασι κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν το 2003 στα 32 του χρόνια. Τρία χρόνια μετά εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο στην καριέρα του το 2005 στο Λος Άντζελες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ