Τι θα θυμόμαστε από το Ρολάν Γκαρός
Ο Θεός του τένις αγαπάει το Παρίσι και το SPORT 24 το... Ρολάν Γκαρός. Τα 24 πράγματα που θα θυμόμαστε
1. Ο Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε επιτέλους το Ρολάν Γκαρός! Ποιος πραγματικά το περίμενε. Φανταζόμαστε ούτε καν ο ίδιος κι ας είπε στη συνέντευξη Τύπου με το κύπελλο δίπλα ότι ήξερε ότι θα νικούσε σε αυτό το τουρνουά μετά τον αποκλεισμό του Ραφαέλ Ναδάλ.
Κι επειδή οι λέξεις μένουν, έτσι και η υπογραφούσα οφείλει να καταπιεί τη γλώσσα της γιατί πριν από το πρώτο σερβίς αμφισβήτησε ότι ο Ελβετός μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος. Τα προηγούμενα 13 γκραν σλαμ τουρνουά, ο Ελβετός τα κατέκτησε με το σπαθί του, σε αυτό τον βοήθησε και η μοίρα. Πολλές φορές φάνηκε πάντως ότι θα τα κατάφερνε.
2. Η μοίρα είχε βοηθήσει και τον Πιτ Σάμπρας να κατακτήσει το τελευταίο γκραν σλαμ στην καριέρα του το 2002 όταν πια είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση στην απίστευτη καριέρα του (σ.σ. ο άνθρωπος είναι βέρος Έλληνας ακόμα κι αν ο ίδιος επέλεξε να το… ξεχάσει). Τους τελευταίους 18 μήνες που βρισκόταν ο Φέντερερ; Ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόταν και ο Σάμπρας.
Ο Φέντερερ είναι καλύτερος από τον Σάμπρας γιατί επέμεινε και κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός. Τον Σάμπρας απλά δεν τον ενδιέφερε ιδιαίτερα και εκτός από έναν ημιτελικό, δεν έχει να επιδείξει τίποτα περισσότερο στο Παρίσι. Πόσο θα το μετανιώνει τώρα!
3.Ο Ματς Βιλάντερ είπε (πριν από τον τελικό) στο Eurosport ότι εάν ο Φέντερερ κατακτούσε αυτό το τουρνουά, τότε θα επεκτείνει τη συλλογή του σε γκραν σλαμ. Σε διαφορετική περίπτωση δεν τον έβλεπε να ξανασηκώνει κεφάλι. Σε λιγότερο από ένα μήνα πλησιάζει το τουρνουά που διαμόρφωσε το μύθο του Ελβετού.
Το Γουίμπλεντον. Εκεί που συμπτωματικά ο Πιτ Σάμπρας ισοφάρισε το ρεκόρ του Ρόι Έμερσον με 13 κατακτήσεις τουρνουά Γκραν Σλαμ το 2000. Εκεί που ο Φέντερερ θα επιχειρήσει να μοιραστεί (και εν συνεχεία) να ξεπεράσει ένα ακόμη ρεκόρ του ελληνικής καταγωγής Αμερικάνου.
4.«Ο βασιλιάς απέθανε, ζήτω ο νέος βασιλιάς!». Πόσες φορές το είχατε διαβάσει αυτό μέσα στο 2008 ειδικά μετά την ήττα του Φέντερερ από το Ναδάλ στο Γουίμπλεντον στο σπουδαιότερο ματς στην ιστορία του τένις. Έτσι το χαρακτήρισαν οι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι και έσπευσαν να προλάβουν να γράψουν βιβλία για αυτό.
Την ώρα που ο τέως βασιλιάς σήκωνε το κύπελλο του, ο νυν βασιλιάς έκανε μπάνια στη Μαγιόρκα. Για μια φορά η κορυφή μπορεί να χωράει δύο. Οι δυο τους δεν έχουν πρόβλημα να τη μοιραστούν, γιατί να έχουν οι υπόλοιποι πρόβλημα;
5. Ο Ναδάλ δεν είχε χάσει ποτέ στο Ρολάν Γκαρός. Κανείς δεν περίμενε να χάσει. Η 31η Μαΐου ήταν μία πραγματικά περίεργη ημέρα για τον αθλητισμό. Ξεκίνησε με τον αποκλεισμό των Κλίβελαντ Καβαλίερς από τους τελικούς του NBA και την τραγική για τα δεδομένα του ΛεΜπρόν Τζέιμς εμφάνιση, συνεχίστηκε με την ήττα του φίλου του Ρότζερ Φέντερερ, Βαλεντίνο Ρόσι στο Μουτζέλο μετά από επτά συνεχόμενες νίκες.
Ολοκληρώθηκε με τον αποκλεισμό του κατόχου του τίτλου στους άνδρες (Ναδάλ) και στις γυναίκες (Άνα Ιβάνοβιτς) για πρώτη φορά στην ιστορία του τουρνουά. Μέχρι και η ΑΕΚ πήρε τίτλο (στο χάντμπολ) μετά από επτά χρόνια. Aφήστε που οι αδερφές Γουίλιαμς αποκλείστηκαν στο διπλό, χάνοντας το τρίτο σετ με 7-6. Πολλά περίεργα!
6. "Λοιπόν, αυτό είναι το τέλος της διαδρομής και θα πρέπει να δεχτώ την ήττα μου, όπως αποδέχομαι τις νίκες μου, με ηρεμία", υπογράμμισε ο Ναδάλ μετά την ήττα του με 6-2, 6-7 (2-7), 6-4, 7-6 (7-2) από το Νο25 του ταμπλό, Ρόμπιν Σόντερλινγκ.
Το σερί του στο χώμα το είχε διακόψει μία εβδομάδα νωρίτερα ο Φέντερερ στη Μαδρίτη, το σερί του στο Ρολάν Γκαρός (31-0, 4 τίτλοι) το έχασε από έναν άσημο τενίστα. Κάποια στιγμή θα γινόταν! Η ψυχολογία του Ναδάλ δεν θα καταρρακωθεί, το αντίθετο μάλιστα.
7. Ίσως τελικά να έφταιγε η ροζ φανέλα. Αμφιβάλλουμε αν θα τη ξαναβγάλει από το συρτάρι τώρα πια. Ο συνδυασμός του ροζ με το κίτρινο (μπαντάνα και περικάρπια) μας θύμισε το μπανάνα τόγκο, το παγωτό ξυλάκι που τρώγαμε μικροί.
8. Στον αθλητισμό "Σταχτοπούτα" χαρακτηρίζουμε έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή. Πολύ πριν τον επαναλαμβανόμενο τελικό ανάμεσα στον Ναδάλ και στο Φέντερερ είχαμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις στο Παρίσι. Άλλοι με αφετηρία τον τελικό έχτιζαν μία μεγάλη καριέρα (Γκουστάνο Κουέρτεν) και άλλοι δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο (Μάρτιν Βερκέρκ).
Ο Ρόμπιν Σόντερλινγκ είχε περάσει απαρατήρητος εκτός από εκείνους που επιμένουν να στοιχηματίζουν πάνω του. Αρχίζει η περίοδος στο χόρτο και ένα μεγάλο σερβίς είναι πέρα για πέρα απαραίτητο.
9. Ο Σόντερλινγκ υπήρξε ο μοναδικός Σουηδός στο κυρίως ταμπλό! Οι Σκανδιναβοί δεν παίζουν πια τένις και ας αυτό υπήρξε κάποτε το εθνικό (ατομικό γιατί υπάρχει το χόκεϊ στον πάγο στα ομαδικά) σπορ τους. Εννέα τίτλους έχουν κατακτήσει οι Σουηδοί.
Ο τελευταίος Σουηδός φιναλίστ στο Ρολάν Γκαρός ήταν ο σημερινός προπονητής του Σόντερλινγκ, Μάγκνους Νόρμαν το 2002 και μάλιστα χτύπησε και την πόρτα του Νο1, πριν οι τραυματισμοί διακόψουν την καριέρα του. Ο Σόντερλινγκ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του σε τελικό σε ανοιχτό γήπεδο (!)
10. Εξαιρετικός ο Σόντερλινγκ, φοβεροί οι Φερνάντο Γκονζάλες, Χουάν Μάρτιν Ντελ Πότρο και Γκαμπριέλ Μονφίς. Στους «16» αγωνίστηκαν τρεις Ισπανοί, δύο Γερμανοί, δύο Γάλλοι, ένας Ρώσος, ένας Ρουμάνος, ένας Κροάτης, ένας Αμερικάνος, ένας Σκωτσέζος, ένας Σουηδός, ένας Χιλιανός, ένας Αργεντινός και ένας Ελβετός. Πολλά και διαφορετικά πρόσωπα! Ποιος σας είπε ότι το χώμα είναι μόνο για τους Ισπανούς;
11. Ιδιαίτερα ξεχωριστή περίπτωση είναι εκείνη του Φαμπρίς Σαντορό που αποχαιρέτησε το γαλλικό κοινό στα 36 χρόνια του. Ο επονομαζόμενος και «μάγος» για τον ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού του θα ολοκληρώσει την καριέρα του στο τέλος της σεζόν.
Έχει αγωνιστεί σε 67 τουρνουά γκραν σλαμ και έχει νικήσει 17 παίκτες που έχουν βρεθεί στο Νο1 κάποια στιγμή στην καριέρα τους. Μονάχα οι Γεβγένι Καφέλνικοφ, Ιβάν Λεντλ και Ραφαέλ Ναδάλ του έχουν ξεφύγει. Για τον Ναδάλ έχει λίγο χρόνο ακόμα μπροστά του.
12. Το κορτ «Φιλίπ Σατριέ» θα φιλοξενεί τον τελικό σίγουρα μέχρι το 2012. Το 2013 ή το 2014 θα έχει χτιστεί νέο μεγαλύτερο γήπεδο με οροφή που κλείνει δίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Τένις δεν υπάρχει χωρίς το Γουίμπλεντον ή το Ρολάν Γκαρός, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει ακόμα και οι παλιοί να φανούν ανταγωνιστικοί ως προς τους καινούργιους (Μαγικό Κουτί στην Ισπανία) που εποφθαλμιούν τη θέση τους.
13. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι διπλανές πολυκατοικίες στο στάδιο «Ρολάν Γκαρός» ήταν άδειες. Παλιότερα υπήρχαν ολόσωμες διαφημίσεις αθλητικών εταιρειών (σ.σ. το 2006 μία του Μάρκου Παγδατή), αλλά η οικονομική κρίση άφησε φαίνεται γυμνά τα κτίρια.
14. Περνώντας στις γυναίκες, εκτός του ότι παρακολουθήσαμε και φέτος ένα μονοδιάστατο, άρα ανιαρό τελικό, είδαμε για πρώτη φορά στην ιστορία ενός γκραν σλαμ τη νικήτρια να μην πανηγυρίζει; Η Σβετλάνα Κουζνέτσοβα χαιρέτησε το κοινό και πήγε μία βόλτα μέχρι τα αποδυτήρια.
15. Πρέπει να αναγνωρίσουμε στη νικήτρια (σ.σ. Νο5 στον κόσμο) Σβετλάνα Κουζνέτσοβα ότι το πάλεψε και τα κατάφερε, ακριβώς σαν τον Φέντερερ ο οποίος τη συμβούλευσε πέρυσι να ακούσει την καρδιά της και να επιστρέψει στην πατρίδα της. Δύο φορές είχε χάσει από τη Ζιστίν Ενάν, τη τελευταία κυρία του Ρολάν Γκαρός.
Το 2004 είχε ευκαιρίες να πάρει το ματς κόντρα στη μετέπειτα νικήτρια, Αναστάζια Μισκίνα στις «16» και το 2005 το σκηνικό επαναλήφθηκε αλλά τη θέση της Μισκίνα είχε πάρει αυτή τη φορά η Αρντέν.
16. Η μεγάλη ηττημένη, η Ντινάρα Σαφίνα είναι η Νο1 τενίστρια στον κόσμο ακόμα και χωρίς να έχει κερδίσει γκραν σλαμ. Έπαιξε όπως πρέπει να παίξει η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο μέχρι τον τελικό. Εκεί τα έχασε και με τρεις χαμένους τελικούς σε συνεχόμενα γκραν σλαμ, δεν είμαστε σίγουροι πια ότι στον 4ο θα φερθεί καλύτερα. Ίσως χρειάζεται τη βοήθεια ενός αθλητικού ψυχολόγου. Με τη Γιάνα Νοβότνα και τη Τζένιφερ Καπριάτι έκανε θαύματα.
17. Τα μεγάλα ονόματα του γυναικείου τένις, οι αδερφές Γουίλιαμς και η Μαρία Σαραπόβα απογοήτευσαν το κοινό τους. Η Βένους δεν έχει πάρει ποτέ στα σοβαρά το συγκεκριμένο τουρνουά, η Σερένα αποκλείστηκε σε ντέρμπι από τη μετέπειτα νικήτρια στα προημιτελικά και η Σαραπόβα στο δεύτερο τουρνουά της μετά από πολύμηνη αποχή έφτασε στον ίδιο γύρο. Η Ρωσίδα πάντως έκανε τέσσερις νίκες στη χειρότερη επιφάνεια της. Κάτι πρέπει να μας λέει αυτό.
Ευτυχώς για τις τρεις πλησιάζει το Γουίμπλεντον και θα αποτελέσει βάλσαμο. Η Βένους είναι και πάλι τα αδιαφιλονίκητο φαβορί στο Λονδίνο.
18. Η μεγάλη κερδισμένη του Ρολάν Γκαρός είναι η Αυστραλή Σαμάνθα Στόσουρ. Οι Αυστραλοί έχασαν την Αλίσια Μόλικ, κινδύνεψαν να χάσουν τη Γέλενα Ντόκιτς και ξανακέρδισαν τη Στόσουρ. Η πρώην Νο1 τενίστρια στο διπλό υπέφερε τον Ιούνιο του 2007 από τη νόσο Λάιμ (σ.σ. μία περίεργη ασθένεια που προκαλείται από τσίμπημα τσιμπουριού!) και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στα γήπεδα.
Έβγαλε ασπροπρόσωπη τη Μπίλι Τζιν Κινγκ που έχει πει ότι το διπλό σε μετατρέπει σε καλή παίκτρια στο μονό. Η Στόσουρ είναι μία από τις εναπομείνασες παίκτριες που είναι χαρά να τη βλέπεις να αγωνίζεται, γιατί παίζει κατά βάση σερβίς βολέ!
19. Η Ρουμάνα Σοράνα Κιρστέα πρέπει να τελειώσει πρώτα το σχολείο για να δούμε αν θα εξελιχθεί σε σπουδαία τενίστρια, η Ντομίνικα Σιμπούλκοβα δύσκολα θα καταφέρει κάτι παραπάνω από την επίσης μικρόσωμη Ρωσίδα Τατιάνα Πανόβα, αν και θα πολύ ήθελε να έχει την πορεία της επίσης μικρόσωμης Αμάντα Κούτσερ.
Το μέλλον λοιπόν ανήκει στην ημιφιναλίστ Βικτόρια Αζαρένκα από τη Λευκορωσία που μένει μόνιμα στην Αριζόνα και κέρδισε πολλούς οπαδούς στο Παρίσι. Θα λέγαμε μια καλή κουβέντα και στη Λάρτσερ ντε Μπρίτο από την Πορτογαλία, αλλά οι στριγγλιές της ανάγκασαν τους Παριζιάνους να την αποδοκιμάσουν.
20. Πρώτα ήταν οι Ρωσίδες, μετά οι Σέρβες. Τώρα ήρθε η σειρά της Πολωνίας ή για την ακρίβεια τενιστριών που εκπροσωπούν άλλες χώρες αλλά έχουν πολωνική καταγωγή: Αγκνιέσκα Ραντβάνκα, Καρολίν Βοσνιάτσκι (Δανία), Ούρσουλα Ραντβάνσκα, Ολίβια Ρογκόφσκα (Αυστραλία). Ορισμένες τα πήγαν καλά, άλλες λιγότερο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κι άλλες.
21. Η 17χρονη Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ αποκλείστηκε στα προκριματικά του τουρνουά. Έγινε παγκοσμίως διάσημη για το πλούσιο στήθος της και την επιθυμία της να προχωρήσει σε επέμβαση μείωσης στήθους για να αυξήσει τις επιδόσεις της. Ο ανδρικός πληθυσμός προσεύχεται να υποχωρήσει και να μην απορρίψει το δώρο που της χάρισε ο Θεός.
22. Το ζεύγος Γκραφ-Άγκασι μονοπώλησε το ενδιαφέρον στο Παρίσι. Η Στέφανι Γκραφ όπως επιθυμεί να την αποκαλούμε πλέον έκανε την απονομή στις γυναίκες και ο Άντρε Άγκασι στους άνδρες. Δέκα χρόνια μετά τον τελευταίο τους γκραν σλαμ τίτλο στο Παρίσι, λιγότερο από δέκα χρόνια πριν γίνουν ζευγάρι.
Απόλυτα επαγγελματίες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Ακόμα και η ομπρέλα την οποία άνοιξαν για να προστατευτούν από τη βροχή, είχε τη φίρμα ενός εκ των χορηγών τους!
23. Ο Τζίμι Τζαμπ (Jimmy Jump) δεν θα μπορούσε να λείψει από μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση. Ο διασημότερος εισβολέας επιχείρησε να καπελώσει τον Ρότζερ Φέντερερ. Φέτος είχε ανταγωνισμό από το Γάλλο Ρεμί Γκαγιάρ που επιχείρησε να αγωνιστεί στο τουρνουά! Στο Γουίμπλεντον έρχεται η σειρά των γυμνών εισβολέων.
24. Η Ελλάδα ήταν απούσα! Έχετε αναρωτηθεί τι θα γίνει όταν η Λένα Δανιηλίδου αποφασίσει ότι δεν θέλει να συνεχίσει πια; Η Άννα Γερασίμου συμμετείχε στο προκριματικό τουρνουά, η προσπάθεια της όμως σταμάτησε στο πρώτο εμπόδιο. Είναι πραγματικά κρίμα ένα άθλημα που ταιριάζει στον Έλληνα και το παρακολουθεί ο Έλληνας να μην αναπτύσσεται σωστά.