ΤΕΝΙΣ

Το Γουίμπλεντον και εγώ!

Το Γουίμπλεντον και εγώ!
γουιμπλεντον

Ρότζερ Φέντερερ και Βένους Γουίλιαμς κυνηγούν το 6ο στέμμα στο κεντρικό γήπεδο που αρμόζει σε βασιλείς

Η Ναβρατίλοβα είπε με το δικό της τρόπο ότι αυτό το τουρνουά που ξεκινάει τη Δευτέρα (22/6) στο Λονδίνο στις 14.00 (ώρα Ελλάδας) και ένα από λίγα πράγματα για τα οποία ζηλεύει ολόκληρος ο κόσμος τους Άγγλους, είναι το σημαντικότερο από τα τέσσερα γκραν σλαμ στο τένις. Σκεφτείτε πόσο ψηλότερα στην εκτίμηση του κοινού θα βρίσκονταν ο Ίβαν Λεντλ ή Μόνικα Σέλες αν το είχαν κατακτήσει. Ο Ρότζερ Φέντερερ και η Βένους Γουίλιαμς αντιλαμβάνονται καλύτερα από όλους τι εστί Γουίμπλεντον
Από το χώμα στο χορτάρι (ή γρασίδι)
Οι τενίστες έρχονται από (περισσότερο) από ένα μήνα δράσης στο χώμα. Ωστόσο έχουν μόλις δύο εβδομάδες στη διάθεση τους για να τινάξουν ρούχα και παπούτσια και να προετοιμαστούν για τη σεζόν στο χορτάρι (grass court season στα αγγλικά) δηλαδή μπορούν να παίξουν σε δύο τουρνουά τα οποία είναι ιδιαίτερα δυνατά γιατί εκεί μαζεύονται όλοι. Για να προετοιμαστούν για το μεγαλύτερο τουρνουά της χρονιάς.

Εκτός από τα γρήγορα πόδια, απαιτείται γρήγορη προσαρμογή στη νέα επιφάνεια. Ακόμα και οι πρωτοκλασάτοι την πατάνε και φεύγουν από τον 1ο γύρο. Για παράδειγμα η Λένα Δανιηλίδου είχε σερβίρει το 2005 στη θριαμβεύτρια του Ρολάν Γκαρός, Ζιστίν Ενάν έναν αποκλεισμό-έκπληξη.

Στο Γουίμπλεντον πάντα υπάρχει ένας παίκτης ή μία παίκτρια που θα εμφανιστεί από το πουθενά και θα πραγματοποιήσει μία εκπληκτική πορεία. Ωστόσο ο τίτλος σχεδόν πάντα καταλήγει στα χέρια ενός φαβορί. Η τελευταία έκπληξη ήταν η νίκη της Μαρίας Σαραπόβα το 2004, αλλά είχε έρθει η ώρα της 17χρονης τότε Ρωσίδας.

Βένους+Ρότζερ= 10 τίτλοι και συνεχίζουν
Το Γουίμπλεντον είναι το highlight για τη Βένους Γουίλιαμς. Παίζει και κερδίζει σε τουρνουά και τους προηγούμενους μήνες, αλλά μετά το Λονδίνο εκτοξεύεται πάντα η χρονιά της.

Έχει κερδίσει πέντε τίτλους (2000, 2001, 2005, 2007, 2008) απέναντι στις μεγαλύτερες αντιπάλους της: Δύο κόντρα στη Λίντσεϊ Ντάβενπορτ (2000, 2005), έναν κόντρα στην ανερχόμενη ακόμα Ενάν (2001) και έναν με αντίπαλο την αδερφή της, Σερένα. Αυτό έγινε πέρυσι και πιθανότατα το ίδιο ζευγάρι να πρωταγωνιστήσει και στον φετινό τελικό.

Η Βένους βρίσκεται στην ίδια μεριά του ταμπλό με τη Σαραπόβα, αν όμως είναι καλά είναι μεγαλύτερο φαβορί ακόμα και από τον Ρότζερ Φέντερερ! Για την έκπληξη ποντάρουμε σε μία από το πολωνικό γκρουπ (η Δανέζα Καρολίν Βοτσνιάτσκι κατέκτησε το καλύτερο τουρνουά προετοιμασίας στο Ίστμπουρν) ή τη φωνακλού Βικτόρια Αζαρένκα. Περιμένουμε την Άνα Ιβάνοβιτς να ξυπνήσει επιτέλους και ένα καλό τουρνουά από την καλύτερη παίκτρια στο χορτάρι και πρώην νικήτρια, Αμελί Μορεσμό. Πιθανότατα οι δύο τελευταίες να μας απογοητεύσουν.

Ο Ρότζερ γράφει ιστορία
Ίσως θα έπρεπε να ξεκινήσουμε το κείμενο από τον Φέντερερ, αλλά λογικά σε δύο εβδομάδες ο Ελβετός θα έχει αυτή την τιμή. Η απουσία του Ραφαέλ Ναδάλ και η καλή ψυχολογία στην οποία βρίσκεται μετά την κατάκτηση του Ρολάν Γκαρός, φέρνουν τον Φέντερερ σε πλεονεκτική θέση. Κυρίως όμως είναι η προοπτική ενός 15ου τίτλου σε τουρνουά γκραν σλαμ, ενός 6ου στο Γουίμπλεντον και η προσπάθεια να επανακτήσει το Νο1 στο τέλος του καλοκαιριού.

Σοβαρός αντίπαλος δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Ο Σκωτσέζος Άντι Μάρεϊ ναι μεν κέρδισε το σημαντικότερο τουρνουά προετοιμασίας στο Κουίνς, αλλά συνηθίζει να σπάει στα μεγάλα παιχνίδια. Η πίεση είναι ακόμα μεγαλύτερη φέτος που συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του τελευταίου Βρετανού νικητή (στους άνδρες) στο Γουίμπλεντον, Φρεντ Πέρι με την εταιρεία που ίδρυσε να "ντύνει" τον Μάρεϊ.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς σαν τις Σέρβες τενίστριες έχει... ξεφουσκώσει και οι μέρες που ο Αμερικάνος Άντι Ρόντικ μπορούσε να αναμετρηθεί με τον Φέντερερ έχουν περάσει.

Υπάρχει βέβαια πάντα και ένας Γάλλος, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Τζο Ουίλφριντ Τσόνγκα. Όσο για τον φιναλίστ του Ρολάν Γκαρός, τον Ρόμπιν Σόντερλινγκ, είναι ψηλός μεν και σερβίρει άσους, αλλά αυτό δεν αρκεί για να κατακτήσεις το Γουίμπλεντον διαφορετικά θα το είχε καταφέρει και ο Κροάτης Ίβο Κάρλοβιτς.

Ο 21ος αιώνας έφτασε στο Γουίμπλεντον
Οι Αμερικάνοι που λατρεύουν αυτό το τουρνουά μας έχουν... ζαλίσει με την παράδοση: Τη βροχή, τις λευκές εμφανίσεις, την υπόκλιση των φιναλίστ του τελικού στη βασιλική οικογένεια τις φράουλες με τη σαντιγύ. Αγνοούν φυσικά ότι είναι το πρώτο τουρνουά που χρησιμοποίησε χορηγούς.

Το Μιλένιουμ γιορτάστηκε τρελά στην Αγγλία, όμως στο "All England Tennis and Croquet Club" άργησε κάποια χρόνια. Μετά βαΐων και κλάδων υποδέχθηκε ο πλανήτης τα εγκαίνια της οροφής του κεντρικού γηπέδου τον περασμένο Μάιο. Η οροφή που χρειάζεται 10 λεπτά για να κλείσει θα γλιτώσει τους αστέρες (σ.σ. γιατί αυτοί παίζουν στο κεντρικό γήπεδο) και ορισμένους κοινούς θνητούς συναδέλφους τους από την πιθανότητα να διακοπεί το παιχνίδι τους αν βρέξει ή αν αρχίσει να σκοτεινιάζει.

Τέλος εποχής γιατί έχουν γραφτεί απίστευτες ιστορίες για το τι κάνουν ακριβώς οι παίκτες στα αποδυτήρια όταν βρέχει. Ο Μπόρις Μπέκερ έπαιζε πόκερ, ο Πιτ Σάμπρας κοιμόταν στον πάγκο, ο Ρότζερ Φέντερερ έβλεπε τον Βαλεντίνο Ρόσι στην τηλεόραση ενώ τη δεκαετία του 70’ ορισμένοι περνούσαν την ώρα τους κάνοντας σεξ! Βέβαια τα υπόλοιπα γήπεδα δεν διαθέτουν οροφή, αλλά ποιος νοιάζεται για αυτά.

Το κεντρικό γήπεδο που εγκαινιάστηκε το 1922 είχε ένα ταιριαστό φινάλε πέρυσι: Στο "σημαντικότερο παιχνίδι στην ιστορία του τένις", όπως χαρακτηρίστηκε τον Ραφαέλ Ναδάλ τον έπιασε κυριολεκτικά η νύχτα για να κατακτήσει το Γουίμπλεντον, αφού εκτός από τον Ρότζερ Φέντερερ του έκανε και η βροχή κόλπα. Το τένις γύρισε σελίδα και μαζί του το σπουδαιότερο τουρνουά.

Πέντε ξεχωριστά ματς της πρεμιέρας:


Γεν Χσου Λου-Ρότζερ Φέντερερ (2)

Απόντος του κατόχου του τίτλου, Ραφαέλ Ναδάλ ο περσινός φιναλίστ Ρότζερ Φέντερερ θα γίνει ο πρώτος τενίστας στην ιστορία του Γουίμπλεντον που θα εγκαινιάσει το ανανεωμένο κεντρικό γήπεδο.

Μισέλ Λάρτσερ Ντε Μπρίτο-Κλάρα Ζακοπάλοβα

Η 16χρονη Λάρτσερ Ντε Μπρίτο από την Πορτογαλία είναι το νέο αγαπημένο θέμα των βρετανικών ταμπλόιντ. Έχει την κακή συνήθεια να βρυχάται σαν λιοντάρι.

Ντανιέλα Χαντούκοβα-Λόρα Ρόμπσον

Μυρίζει έκπληξη εδώ αν η 15χρονη Ρόμπσον ξεπεράσει το άγχος της πρώτης συμμετοχής σε γκραν σλαμ τουρνουά πόσο μάλλον στο Γουίμπλεντον. Η αυστραλιανής καταγωγής τενίστρια κέρδισε πέρυσι το τουρνουά στα τζούνιορς και έκτοτε οι Άγγλοι παρακολουθούν στενά την πορεία της.

Μαρία Σαραπόβα-Βικτόρια Κουτούζοβα

Η Ουκρανή Κουτούζοβα έκανε μεγάλες νίκες στα 14 (!) της χρόνια, αλλά στα 20 της έχει χάσει την πορεία της. Αυτό το ματς θα αποτελέσει ένδειξη για το τι μπορεί να κάνει η Σαραπόβα αν και η ομάδα της αναφέρει ότι στόχος της είναι να είναι έτοιμη στο αμερικάνικο όπεν. Θέλουμε να δούμε τι θα φορέσει.

Ίβο Κάρλοβιτς-Λούκας Λάτσκο

Ξεκινάμε να μετράμε τους άσους του δίμετρου Κροάτη τενίστα Ίβο Κάρλοβιτς. Στο Ρολάν Γκαρός σημείωσε 55 άσους στο ματς του 1ου γύρου με αντίπαλο τον Λέιτον Χιούιτ και κατάφερε και έχασε.

Flashback στον περσινό μεγάλο τελικό των ανδρών:


Η μαραθώνια νίκη της Βένους Γουίλιαμς το 2005:
br>
Όταν ο Φέντερερ συνάντησε και νίκησε τον Σάμπρας:


















































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ