X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΤΕΝΙΣ

Το κρυφό μυστικό της Στόσουρ

Australian tennis player Samantha Stosur poses with the US Open trophy after her win against US Serena Williams in the Women's US Open 2011 finals on Times Square in New York September 12, 2011. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Μία γυναίκα βρίσκεται πίσω από τη "μεταμόρφωση" της νικήτριας του US Open, της Αυστραλής Σαμ Στόσουρ.

Ο κυρίαρχος στο ανδρικό τένις σήμερα, ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε πει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον πρώτο τενίστα στον κόσμο και αυτόν που βρίσκεται στην 50η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. " Όλα είναι μέσα στο μυαλό", ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Σέρβου.

Η Σαμ Στόσουρ πάλι μετά την απρόσμενη ήττα της (γιατί ήταν το φαβορί) από τη Φραντσέσκα Σκιαβόνε στον τελικό του Ρολάν Γκαρός το 2010, δεν ήταν η ίδια παίκτρια.

Της πήρε καιρό, αλλά αυτό το καλοκαίρι απέκτησε το φονικό ένστικτο που της επέτρεψε να κοιτάξει στα μάτια τη Σερένα Γουίλιαμς και να τη νικήσει μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό στον κόσμο.

Ένα τηλεφώνημα την 8η Απριλίου αποτέλεσε εφαλτήριο για την αλλαγή της επονομαζόμενος και Slamin Sam. Λίγες ώρες μετά από μια απογοητευτική ήττα στο (χωμάτινο) τουρνουά του Τσάρλεστον από τη Ρωσίδα Έλενα Βέσνινα.

Ζήτησε βοήθεια από τη ψυχογόγο του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Αθλητισμού, Ρουθ Άντερσον. Η Άντερσον της ζήτησε να νικήσει τους δαίμονες της.

" Πρέπει να ξεπεράσεις αυτό το ψυχολογικό εμπόδιο και τις "μάχες" μέσα στο κεφάλι σου κατά τη διάρκεια των αγώνων, όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά. Μου πήρε καιρό. Υπάρχουν πράγματα που ήδη γνώριζα, αλλά η Ρουθ μου εξήγησε ορισμένα άλλα με διαφορετικό τρόπο. Με έκανε να συνειδητοποιήσω τι πρέπει να κανω. Η Ρουθ μου άνοιξε το μυαλό. Μιλάμε καθημερινά και έχω μάθει πράγματα για τον εαυτό μου", τόνισε η Στόσουρ.

Η 27χρονη από το Κουίνσλαντ, η πρώτη Αυστραλή νικήτρια στη Νέα Υόρκη μετά το 980 κατέληξε λέγοντας " ήθελα να σβήσω όλα τα μυστικά. Άξιζε τον κόπο. Μετά το πρώτο σετ (με τη Γουίλιαμς), καθόμουν και σκεφτόμουν. Πολλά περνούν από το μυαλό σου, αλλά μπορείς να ελέγξεις τις σκέψεις σου. Κόλλησα στα όπλα μου".

Ίσως για αυτό παρέμεινε ψύχραιμη, όταν ξέσπασε η Σερένα Γουίλιαμς. Δεν είναι η πρώτη τενίστρια που στράφηκε στη ψυχολογία/ψυχανάλυση για να μάθει να ελέγχει τον εαυτό της.

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα άνοιξε το δρόμο με τη Γιάνα Νοβότνα να ξεπερνάει την ήττα από τη Στέφι Γκραφ στον τελικό του Γουίμπλεντον το 1993 (σ.σ. έχασε ένα δικό της αγώνα και μετά έβαλε τα κλάματα στον ώμο της Δούκισσας του Κεντ) και να κατακτάει το ίδιο τουρνουά το 1998.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ