Το top-10 του Αυστραλιανού Όπεν
Με αφορμή την έναρξη του Αυστραλιανού Όπεν, το Sport24.gr επιλέγει τους 10 αγώνες από τα κορτ της Μελβούρνης, που έχουν μείνει στην ιστορία. (VIDEOS)
Το Αυστραλιανό Όπεν ξεκινάει και το Sport24.gr επέλεξε τους 10 καλύτερους αγώνες που έχουν διεξαχθεί στην ιστορία του τουρνουά.
Σπουδαία ονόματα του τένις, που έχουν χαρίσει μοναδικές στιγμές στους φίλους του αθλήματος στα κορτ της Μελβούρνης.
Αντρέ Άγκασι - Πιτ Σάμπρας 6-4, 3-6, 6-7, 7-6, 6-1 (2000 - Ημιτελικός)
Πρόκειται για τη σπουδαιότερη μονομαχία μεταξύ των δύο Αμερικανών. Ο Άγκασι είχε κάνει τη μεγάλη επιστροφή, παίζοντας πλέον το καλύτερο τένις της ζωής του, ενώ είχε δώσει το "παρών" στους τρεις προηγούμενους τελικούς Γκραν Σλαμ. Από την άλλη, ο Σάμπρας έφτανε στο τέλος της καριέρας του, αλλά εξακολουθούσε να παίζει σε υψηλότατο επίπεδο.
Ο Σάμπρας κατάφερε να πάρει 37 άσους, αριθμός εντυπωσιακός και ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως είχε απέναντί του τον καλύτερο ίσως τενίστα σε επιστροφές μετά από σερβίς. Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Άγκασι δεν θα έχανε από το συμπατριώτη του.
Το καθοριστικό σημείο ήταν στο τάι μπρέικ του 4ου σετ, όπου ο Σάμπρας απείχε μόλις δύο πόντους από την πρόκρισή του στον τελικό, αλλά ο Άγκασι κατέκτησε τελικά το σετ με συνεχόμενους winners. Με την ψυχολογία στα ύψη, ο Άγκασι πήρε εύκολα το 5ο σετ, ενώ αργότερα έφτασε και στην κατάκτηση του τίτλου.
Τζένιφερ Καπριάτι - Μαρτίνα Χίνγκις 4-6, 7-6, 6-2 (2002 - Τελικός)
Μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές της ιστορίας επετεύχθη από την Αμερικανίδα στον τελικό του 2002. Η Ελβετίδα ξεκίνησε εντυπωσιακά, καθώς προηγήθηκε με 5-1 στο πρώτο σετ και το πήρε τελικά με 6-4, ενώ και στο 2ο σετ έκανε μοναδικό ξεκίνημα με 4-0.
Ωστόσο, η Καπριάτι μείωσε σε 4-5, γλίτωσε ένα ματς-πόιντ της Χίνγκις και ισοφάρισε για να πάρει τελικά το σετ στο τάι μπρέικ. Ουσιαστικά, εκεί κρίθηκε και ο αγώνας, αφού η Χίνγκις δεν μπήκε ποτέ στο τρίτο σετ, χάνοντάς το αρκετά εύκολα.
Άντι Ρόντικ - Γιουνές Ελ Αϊναουί 4-6, 7-6, 4-6, 6-4, 21-19 (2003 - Προημιτελικός)
Το 5ο σετ διήρκεσε 2 ώρες και 23 λεπτά, δηλαδή παραπάνω απ' όσο θα μπορούσε να διαρκέσει ένας μέσος αγώνας, ενώ η συνολική διάρκεια του παιχνιδιού ήταν 5 ώρες, κάτι απόλυτα λογικά, από τη στιγμή που παίχθηκαν 83 γκέιμς, τα περισσότερα στην ιστορία του Αυστραλιανού Όπεν.
Ο Αμερικανός ήταν ο νικητής, αλλά αποχώρησαν αμφότεροι χαμογελαστοί, αφού είχε προηγηθεί ένας θερμός εναγκαλισμός μεταξύ τους.
Σερένα Ουίλιαμς - Βίνους Ουίλιαμς 7-6, 3-6, 6-4 (2003 - Τελικός)
Οι αδερφές Ουίλιαμς βρέθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε τελικό Γκραν Σλαμ, αποδεικνύοντας την κυριαρχία τους εκείνη τη χρονιά. Η Σερένα είχε επικρατήσει τις τρεις προηγούμενες φορές και το ίδιο συνέβη και αυτήν τη φορά, στο καλύτερο παιχνίδι που έχουν δώσει μεταξύ τους.
Έτσι, η Σερένα έγινε η μοναδική τενίστρια στην ιστορία που κατείχε ταυτόχρονα τον τίτλο και στα τέσσερα Γκραν Σλαμ, κάτι που η ίδια ονόμασε "Serena Slam".
Μάρατ Σάφιν - Αντρέ Άγκασι 7-6, 7-6, 5-7, 1-6, 6-3 (2004 - Ημιτελικός)
Στο Νο86 του κόσμου, ο Ρώσος αντιμετώπιζε τον Άγκασι, που προερχόταν από ένα τρομακτικό σερί 26 νικών και είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ. Βέβαια, στα προημιτελικά, ο Σάφιν είχε αποκλείσει το τότε Νο1, τον Άντι Ρόντικ, αλλά ο Άγκασι δεν μπήκε υποψιασμένος στον αγώνα. Έχασε στα τάι μπρέικ τα δύο πρώτα σετ, αλλά απάντησε, δύσκολα στο 3ο και εύκολα στο 4ο.
Κάτι που τον έκανε να νομίζει πως έχει καθαρίσει με τον αντίπαλό του και πως θα πάρει εξίσου εύκολα και το 5ο σετ. Αλλά ο Ρώσος δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Με το ξεκίνημα του σετ, στέρησε από τον αντίπαλό του την ευκαιρία να κάνει μπρέικ και από κει και πέρα τον εξαφάνισε, φτάνοντας στη νίκη.
Μάρατ Σάφιν - Ρότζερ Φέντερερ 5-7, 6-4, 5-7, 7-6, 9-7 (2005 - Ημιτελικός)
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Ρώσος καταφέρνει το ακατόρθωτο. Σε έναν καταπληκτικό αγώνα, όπου και οι δύο απέδωσαν υψηλότατου επιπέδου τένις, ο Φέντερερ έχασε μοναδική ευκαιρία στο 4ο σετ να καθαρίσει τον αγώνα, όταν "πούλησε" φθηνά το ματς-πόιντ που είχε στα χέρια του. Λίγο αργότερα, στο τάι μπρέικ βρέθηκε μπροστά με 4-1, αλλά και πάλι δεν νίκησε τον Σάφιν.
Τελικά, ο Ρώσος ήταν αυτός που πήρε τη νίκη, αλλά με τον πιο δραματικό τρόπο. Προηγήθηκε με 5-2 στο 5ο σετ, αλλά ο Ελβετός έστειλε το ματς στην... παράταση, για να ηττηθεί όμως με 7-9.
Λέιτον Χιούιτ - Μάρκος Παγδατής 4-6, 7-5, 7-5, 6-7, 6-3 (2008 - 3ος γύρος)
Ο αγώνας ξεκίνησε 15 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, αφού είχε προηγηθεί ένας επικός αγώνας του Φέντερερ και η Βίνους Ουίλιαμς είχε αρνηθεί να μετακινηθεί σε άλλο κορτ. Προφανώς οι διοργανωτές πίστευαν πως ο Αυστραλός θα... ξεπετάξει τον Κύπριο, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα είχε φτάσει μέχρι τον τελικό.
Κι όμως. Αφού πήραν από ένα σετ ο καθένας, από κει και πέρα άρχισε η παράνοια. Ο Παγδατής προηγήθηκε με 5-3 στο 3ο σετ, αλλά ο Χιούιτ απάντησε με 9 νικηφόρα γκέιμς στα 10 που ακολούθησαν, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το σετ και να προηγείται με 5-1 στο 4ο. Για το επόμενο μισάωρο, στο κεντρικό κορτ ακούγονταν μόνο Έλληνες και Κύπριοι, αφού ο Παγδατής έδωσε τη δική του απάντηση, στέλνοντας το σετ σε τάι μπρέικ, το οποίο και πήρε.
Ο αγώνας ολοκληρώθηκε στις 4:33 τοπική ώρα, με 15.000 φιλάθλους να παραμένουν στις θέσεις τους, παρά το προχωρημένο της ώρας. Τελικός νικητής ήταν ο Χιούιτ, ο οποίος ξάπλωσε στο κορτ μετά τον τελευταίο πόντο, ενώ ο Παγδατής χαιρετούσε το κοινό με δάκρυα στα μάτια.
Ραφαέλ Ναδάλ - Φερνάντο Βερδάσκο 6-7, 6-4, 7-6, 6-7, 6-4 (2009 - Ημιτελικός)
Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια αγώνα στην ιστορία του τουρνουά, καθώς διήρκεσε 5 ώρες και 14 λεπτά. Ίσως στο καλύτερο παιχνίδι της ζωής του, ο Βερδάσκο έφτασε πολύ κοντά στο να αποκλείσει τον συμπατριώτη του, αλλά λύγισε στο φινάλε.
Ραφαέλ Ναδάλ - Ρότζερ Φέντερερ 7-5, 3-6, 7-6, 3-6, 6-2 (2009 - Τελικός)
Όταν μιλάμε για αγώνα Ναδάλ - Φέντερερ, μιλάμε για ένα από τα σπουδαιότερα ζευγάρια στην ιστορία του τένις. Για τον Ισπανό είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος ημιτελικός κόντρα στον Φερνάντο Βερδάσκο, αλλά δεν έδειξε κανένα σημάδι κόπωσης απέναντι στον Ελβετό, παρά τις 4 ώρες και 23 λεπτά που διήρκεσε ο τελικός.
Ο Ναδάλ προηγήθηκε δύο φορές, αλλά ισοφαρίστηκε ισάριθμες φορές από τον Φέντερερ, για να πάρει όμως εύκολα το 5ο σετ, χάρη στην εξαιρετική του φυσική κατάσταση. Αυτό ήταν και το πρώτο Γκραν Σλαμ του Ισπανού σε σκληρή επιφάνεια και σε συνδυασμό με τη νίκη του την περασμένη χρονιά στο Γουίμπλεντον, αποδείκνυε πως δεν παίζει καλά μόνο σε χωμάτινη επιφάνεια.
Νόβακ Τζόκοβιτς - Στάνισλας Βαβρίνκα 1-6, 7-5, 6-4, 6-7, 12-10 (2013 - 4ος γύρος)
Για να κατακτήσει το τρόπαιο του 2013, ο Τζόκοβιτς συνάντησε τη μεγαλύτερη αντίσταση στον αγώνα του 4ου γύρου. Ο Σέρβος πέρασε από 40 κύματα για να νικήσει τον Στάνισλας Βαβρίνκα, ο οποίος αιφνιδίασε τον αντίπαλό του. Πήρε το πρώτο σετ μόλις σε 25 λεπτά, ενώ προηγήθηκε με 5-2 στο 2ο.
Κάπου εκεί "φόρτωσε" ο Τζόκοβιτς, πήρε πέντε συνεχόμενα γκέιμς και ισοφάρισε. Πήρε και το τρίτο σετ, αλλά έχασε το επόμενο, με συνέπεια ο αγώνας να κριθεί στο 5ο. Χρειάστηκε να παιχθούν 22 γκέιμς για να επικρατήσει ο "Νόλε", ο οποίος πανηγύρισε σκίζοντας την μπλούζα του, όπως είχε κάνει και στον τελικό του 20012 απέναντι στον Ναδάλ.