Τσιτσιπάς: Η χρονιά της καθιέρωσης
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παρουσιάζεται βελτιωμένος από τουρνουά σε τουρνουά και απέναντι στον Βαβρίνκα έδωσε μία εντυπωσιακή παράσταση κόντρα σε έναν σπουδαίο αντίπαλο.
Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του Roland Garros είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το απόγευμα της Κυριακής. Στέφανος Τσιτσιπάς και Σταν Βαβρίνκα προσέφεραν έναν υπέροχο αγώνα που ξεπέρασε τις πέντε ώρες και μπήκε στη λίστα των ρεκόρ του τουρνουά.
Για την ακρίβεια η αναμέτρηση των δύο είναι η τρίτη σε μεγαλύτερη διάρκεια την τελευταία 20ετία στο τουρνουά.
Το 2012 η αναμέτρηση Ματιέ με τον Ίσνερ είχε κρατήσει πέντε ώρες και 41 λεπτά, ενώ το ρεκόρ ανήκει στον Φαμπρίς Σαντόρος και τον Αρνό Κλεμέν που μάχονταν το 2004 για έξι ώρες και 33 λεπτά.
Τι είδαμε όμως σε αυτά τα 309 λεπτά που κράτησε η μονομαχία του Έλληνα τενίστα απέναντι στον Ελβετό; Δύο αθλητές να παλεύουν μέχρι τελικής πτώσης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους με τον Τσιτσιπά να κατακτά 195 πόντους και τον Βαβρίνκα 194. Ο Ελβετός με το εξαιρετικό σερβίς του προσπαθούσε συνέχεια να ανοίγει το κορτ, σημαδεύοντας συνήθως το backhand του Τσιτσιπά. Όπως συνηθίζει ανέβηκε λίγες φορές στο φιλέ και αυτό όταν ήταν σχεδόν σίγουρος ότι θα τελειώσει τον πόντο.
Από την άλλη ο Στέφανος Τσιτσιπάς ανέβηκε όσο το δυνατόν περισσότερες φορές στο φιλέ και με αυτόν τον τρόπο πήρε πολλούς πόντους (είχε 50/74). Ρίσκαρε πολλές φορές με οριακά χτυπήματα πάνω στη γραμμή για να καταφέρει να πάρει πόντους. Άλλες φορές του βγήκε κι άλλες όχι.
Η ΔΙΠΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ BREAK POINTS
Σίγουρα το πιο αρνητικό κομμάτι του παιχνιδιού του ήταν η εκμετάλλευση στις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Όταν παίζεις απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους, το να έχεις μόλις 18% στα break points είναι ένα τραγικό ποσοστό το οποίο δεν σου επιτρέπει να ελπίζεις σε πολλά.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε τον αγώνα με 5/27 break points την ώρα που ο αντίπαλος του είχε 5/14. Το θετικό βέβαια για τον Τσιτσιπά και το παιχνίδι του είναι πως απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο κατάφερε να δημιουργήσει τόσες πολλές συνθήκες ώστε να κάνει το break.
Σίγουρα ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όπως δήλωσε και ο ίδιος, θα ήθελε να τελειώνει αυτούς τους κρίσιμους πόντους και να κάνει τα απαραίτητα breaks, ωστόσο το γεγονός ότι μπορεί να τα δημιουργεί είναι ένα θετικό δείγμα για το μέλλον.
ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΜΕ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΡΥΘΜΟ
Κάπως έτσι το δεύτερο Grand Slam της χρονιάς ολοκληρώθηκε για τον Στέφανο Τσιτσιπά και το μόνο σίγουρο είναι ότι ζούμε τη σεζόν της ενηλικίωσης του Έλληνα τενίστα μέσα στο κορτ.
Δεν είναι μόνο η παρουσία του “Στεφ” στην πρώτη δεκάδα και η άνοδος του μέχρι το Νο6 της Παγκόσμιας κατάταξης, ούτε οι μεγάλες νίκες που έχει πετύχει. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τα παιχνίδια και ο χαρακτήρας που χτίζει παιχνίδι με το παιχνίδι (κάτι που θα αναλύσουμε διεξοδικά το προσεχές διάστημα).
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε δύο στοιχεία. Το 2018 αγωνίστηκε 36 φορές σε τάι μπρεικ ενός σετ και κατέκτησε τα 16. Φέτος έχει αγωνιστεί 19 φορές και από αυτές τις 14 έχει φύγει νικητής.
Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ
Πλέον, ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μπροστά του άλλους έξι μήνες για να ολοκληρώσει για εκείνον μία καλή χρονιά. Να προβλέψουμε το μέλλον είναι αδύνατο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Έλληνας τενίστας θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Αυτό έχει αποδείξει και η σύντομη ιστορία του μέχρι τώρα. Η συνύπαρξη του στο κορτ με τέτοιους τενίστες όπως είναι ο Φέντερερ, ο Τζόκοβιτς και ο Ναδάλ και αναμετρήσεις όπως αυτή με τον Βαβρίνκα αποτελούν πρώτης τάξεως μαθήματα για εκείνον.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Έλληνας τενίστας μέχρι στιγμής αποδεικνύεται καλός μαθητής αφού “ρουφά” σαν σφουγγάρι και βελτιώνεται συνεχώς. Δεδομένα έχει πολλά πράγματα ακόμα να βελτιώσει στο παιχνίδι του. Το θέμα είναι ότι σταδιακά τα βελτιώνει και αυτό φαίνεται εντός των κορτ.