Τσιτσιπάς: Στέφανε, να η ευκαιρία σου
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ολοκλήρωσε το 2021 στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και παρά τον τραυματισμό του έκανε την καλύτερη χρονιά του. Το SPORT24 σας παρουσιάζει όλα όσα έκανε.
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης του συνέντευξης στο SPORT24 ο Στέφανος Τσιτσιπάς μίλησε για τους στόχους του για το 2022 και έκανε αναδρομή σε όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον στόχο του που δεν είναι άλλος από το να παίζει δημιουργικό και επιθετικό τένις όπως άλλωστε έκανε με εμφατικό τρόπο μέσα στο 2021.
Δίχως αμφιβολία αυτήν η πρώτη του μεγάλη χρονιά και αυτήν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε με τη βοήθεια των αριθμών σε αυτό το κείμενο.
Τρομερή χρονιά που θα μπορούσε να είναι και καλύτερη
Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε συνολικά μέρος σε 21 τουρνουά μέσα στη χρονιά προσμετρώντας και αυτά στα οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω τραυματισμού.
Στα 14 από αυτά κατάφερε να φτάσει τουλάχιστον στα προημιτελικά, ενώ σε πέντε περιπτώσεις έφτασε μέχρι τον τελικό όπου πρόσθεσε ακόμα δύο τρόπαια στη συλλογή του. Εκείνο στο Master του Μόντε Κάρλο και αυτό στη Λιόν (ATP 250).
Σε αυτά τα τουρνουά μέτρησε 54 νίκες και 19 ήττες. Το καλύτερο ποσοστό νικών - ηττών το είχε ξανά στη χωμάτινη επιφάνεια η οποία αποδεικνύεται και η καλύτερή του.
Εκείνο που δεν κατάφερε ξανά να σπάσει είναι η κατάρα του Wimbledon. Μπορεί όταν έπαιζε στα juniors να κατέκτησε το τουρνουά στο διπλό και μικρότερος να έλεγε ότι το γρασίδι του πηγαίνει, ωστόσο σε επίπεδο ανδρών δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει τον τρόπο να κάνει μια μεγάλη πορεία.
Τέλος, ούτε φέτος κατάφερε να σπάσει την κατάρα και στα ATP 500 αφού δεν κατάφερε σε κανέναν από τους δύο τελικούς που βρέθηκε (Ακαπούλκο και Βαρκελώνη) να πάρει τον πρώτο του τίτλο μετρώντας 0/7.
Ο χαμένος τελικός με τον Τζόκοβιτς είναι ο δρόμος
Δίχως αμφιβολία το ματς της χρονιάς για τον Στέφανο Τσιτσιπά ήταν ο τελικός του Roland Garros απέναντι στον τεράστιο Νόβακ Τζόκοβιτς.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα ήθελε ο 23χρονος τενίστας, αφού παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε με 2-0 σετ δεν κατάφερε να πάρει τον πρώτο Grand Slam τίτλο της καριέρας του. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τον Σέρβο ήταν ο ενδεδειγμένος.
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως αυτό είναι η αλήθεια. Ειδικά στα πρώτα δύο σετ ο Στέφανος Τσιτσιπάς τα έκανε όλα τέλεια. Αντιμετώπισε με εξαιρετικό τρόπο τον Νόλε και του έβαλε δύσκολα.
Για να αντιμετωπίσει κάποιος τον Τζόκοβιτς πρέπει να τον βγάλει από την άνεσή του. Όσο ο Νόλε αμύνεται κοντά στην τελική γραμμή και παίζει μέσα στα όρια του γηπέδου τόσο θα μοιάζει ανίκητος.
Τι έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε αυτό το παιχνίδι; Έπαιξε επιθετικά ή δημιουργικά όπως είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη του στο SPORT24 και άνοιξε το κορτ. Τα χτυπήματά του όλα ως στόχο το πρώτο μισό του γηπέδου και με διαγώνια συνήθως τροχιά ώστε να αναγκάσει τον Νόλε να τρέχει και στη συνέχεια να είναι σε θέση να πάρει εκείνος πιο εύκολα τον πόντο.
Φυσικά, αυτή η τακτική έχει ρίσκο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να νικήσει αθλητές που είναι εξαιρετικοί παίζοντας από την τελική γραμμή και να φτάσεις σε τίτλους.
Έγινε πιο αποτελεσματικός
Πάμε τώρα να ρίξουμε μια βαθιά με τη βοήθεια των αριθμών στους τομείς του παιχνιδιού του που βελτιώθηκε μέσα στην χρονιά με το συμπέρασμα που βγαίνει εύκολα είναι ότι έγινε πιο αποτελεσματικός.
Ως μέτρο σύγκρισης επιλέξαμε το 2019 αφού ήταν η καλύτερη χρονιά του μέχρι πρότινος και είχε παρόμοιο αριθμό αγώνων. Όπως θα δείτε και στο γράφημα που ακολουθεί η βελτίωσή του ειδικά όταν υποδέχεται τα σερβίς του αντιπάλου του είναι ξεκάθαρος.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει γίνει πιο αποτελεσματικός στα break points που δημιουργεί αφού εκμεταλλεύεται περισσότερα και παράλληλα έχει βελτιώσει τα ποσοστά του τόσο όταν υποδέχεται το πρώτο σερβίς του αντιπάλου του, όσο και μετά το δεύτερο.
Παράλληλα, έχει βελτιωθεί και σε άλλους τομείς. Ένας από αυτούς είναι η διαχείριση των αγώνων. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συνήθως έχανε τα ματς στα οποία βρισκόταν πίσω με σετ τώρα αυτό δείχνει να μην τον επηρεάζει τόσο αφού κατάφερε μέσα στο 2021 στο 45% των παιχνιδιών να κάνει την ανατροπή.
Βέβαια, δεν ήταν όλα ρόδινα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια έδειξε να πέφτει στο ποσοστό του στα tie breaks στα οποία είχε το καλύτερο ποσοστό το 2019, ενώ δεν κατάφερε να επικρατήσει σε κανένα από τα δύο ματς που οδηγήθηκαν σε πέμπτο σετ.
Χρονιά προκλήσεων το 2022
Αφήνουμε τώρα το 2021 και πάμε στη νέα χρονιά. Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον Στέφανο Τσιτσιπά είναι να ξεπεράσει το πρόβλημα στον αγκώνα του.
Έκανε το χειρουργείο και η αποθεραπεία του έδειξε να πηγαίνει καλά. Εάν καταφέρει να αγωνιστεί ξανά μετά από σχεδόν δύο χρόνια χωρίς ενοχλήσεις είναι δεδομένο πως αυτό θα αποδειχθεί υπεραρκετό.
Από εκεί και πέρα στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι θα πρέπει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του στα επίπεδα που ήταν μέσα σε ένα μεγάλο κομμάτι του 2021. Η καλή του πορεία πέρσι τον φέρνει αντιμέτωπο με την υπεράσπιση πολλών βαθμών και έτσι είναι "αναγκασμένος" να πραγματοποιήσει ανάλογη πορεία σε σχέση με το 2021 ή και καλύτερη.
Την ικανότητα να το καταφέρει την έχει δεδομένα και το σημαντικό είναι να καταφέρει να βρει τον αγωνιστικό του ρυθμό. Με το χειρουργείο έμεινε σχεδόν ένα μήνα μακριά από το τένις και αυτό θεωρητικά θα παίξει το ρόλο του ειδικά στην αρχή της χρονιάς.
Φυσικά, για όλα τα παραπάνω θα παίξει σημαντικό ρόλο και η ψυχολογική διαχείριση της χρονιάς. Το 2021 έκανε ένα βήμα προς την βελτίωση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Τα ξεσπάσματά του κατά τη διάρκεια των αγώνων έγιναν λιγότερα, ενώ μπόρεσε να διαχειριστεί καλά και κάποια απογοητευτικά για εκείνον αποτελέσματα.
Στα δικά μας μάτια το 2022 φαντάζει ως η χρονιά της ευκαιρίας για τον Στέφανο Τσιτσιπά και για όλους τους κορυφαίους τενίστες της νέας γενιάς για να αποδείξουν τι μπορούν να καταφέρουν. Ο Τζόκοβιτς μεγαλώνει, οι Φέντερερ και Ναδάλ αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών. Να η ευκαιρία τους λοιπόν...
Θυμηθείτε τη μεγάλη συνέντευξη του Στέφανου Τσιτσιπά