ATP

Τσιτσιπάς: Τρία χρόνια μέσα στο Top 10 της Παγκόσμιας κατάταξης

Στιγμιότυπο από αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά στο Australian Open
Στιγμιότυπο από αγώνα του Στέφανου Τσιτσιπά στο Australian Open 2022 TERTIUS PICKARD / AP PHOTO

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς συμπλήρωσε τρία χρόνια διαρκούς παρουσίας στο Top-10 της Παγκόσμιας κατάταξης και το SPORT24 θυμάται όσα έχει πετύχει σε αυτό το διάστημα.

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Μαρτίου 2019 όταν για πρώτη φορά το όνομα του Στέφανου Τσιτσιπά βρέθηκε μέσα στην πρώτη δεκάδα της Παγκόσμιας κατάταξης του τένις.

Τρία χρόνια μετά ο 23χρονος πια Έλληνας τενίστας εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην πρώτη δεκάδα και μάλιστα τον τελευταίο ένα βρίσκεται σταθερά στις πέντε πρώτες θέσεις.

Με αυτή την αφορμή το SPORT24 θυμάται όσα έχει πετύχει ο Στέφανος Τσιτσιπάς από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι και σήμερα.

Οι έξι τίτλοι και η σταθερότητα

Οι οπαδοί των τίτλων θα πουν πως δεν έχει κάνει κάτι από τη στιγμή που δεν έχει κατακτήσει κάποιον τίτλο σε Grand Slam. Είναι όμως έτσι;

Σαφέστατα και όχι. Σε αυτό το διάστημα ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει κατακτήσει έξι τίτλους και συγκεκριμένα το ATP Finals, το Master του Μόντε Κάρλο και ακόμα τέσσερις σε 250άρια τουρνουά.

Επιπρόσθετα έχει να επιδείξει μια συνέπεια στην πορεία του, κάτι που του επιτρέπει να βρίσκεται τόσο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Στην τριετία έχει αγωνιστεί συνολικά σε 58 τουρνουά (ο αριθμός θα ήταν μεγαλύτερος αν δεν υπήρχε ο covid19) και έχει καταφέρει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά 31 από αυτά!

Δηλαδή, σε περισσότερα από τα μισά έχει φτάσει μέχρι την κορυφαία οκτάδα, ενώ 25 φορές έφτασε έως τα ημιτελικά. Μία απαραίτητη σημείωση είναι ότι στους πίνακες που θα δείτε από κάτω υπάρχει μια διαφορά δύο αγώνων ανάμεσα στα προημιτελικά και τα ημιτελικά και σε αυτό οφείλεται το γεγονός ότι στο ATP Finals δεν υπάρχει προημιτελική φάση.

Συνολικά από τις 4 Μαρτίου του 2019 μέχρι και σήμερα ο Τσιτσιπάς έχει δώσει 181 αγώνες και σε αυτούς μετρά 127 νίκες και 54 ήττες. Στα συγκεκριμένα νούμερα δεν υπολογίζουμε τις αναμετρήσεις του σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Davis Cup και ATP Cup.

Όπως θα δείτε και στο γράφημα που ακολουθεί σε όλα τα τουρνουά το πρόσημο είναι θετικό, ενώ σε τρία από αυτά το ποσοστό των νικών ξεπερνά το 70%. Το πιο εντυπωσιακό απ' όλα είναι το σχεδόν 72% που έχει σε αγώνες Grand Slam.

Οι μάχες του κόντρα στους κορυφαίους

Όλο αυτό το διάστημα ο Στέφανος Τσιτσιπάς δίνει μεγάλες μάχες απέναντι σε κορυφαίους τενίστες απ' όλο τον κόσμο. Αρκετές από αυτούς είναι απέναντι σε αντιπάλους του Top-10.

Συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι και σήμερα έχει δώσει 37 ματς κόντρα σε αθλητές που εκείνη τη στιγμή που γινόταν ο αγώνας τους βρίσκονταν στην κορυφαία δεκάδα της Παγκόσμιας κατάταξης.

Σε αυτές τις αναμετρήσεις ο απολογισμός του είναι 16 νίκες και 21 ήττες, όπως θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί.

Αν θέλουμε να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο τη λίστα με τις μάχες του απέναντι σε κορυφαίους αθλητές μπορούμε να βάλουμε όλους αυτούς που τέθηκε αντιμέτωπος και έχουν περάσει από το Top-10.

Συνολικά έχει 98 ματς απέναντι σε τέτοιους αθλητές και σε αυτά μετρά 56 νίκες και 42 ήττες στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που εξετάζουμε.

Η πορεία του ανά τουρνουά

Για το τέλος αφήσαμε την πορεία του ανά τουρνουά. Ακριβώς από κάτω μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό πίνακα των επιδόσεών του σε κάθε τουρνουά από το 2019 μέχρι και σήμερα.

TAGS ATP ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ