Poll: Ποια είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα στα επαγγελματικά χρόνια;
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει συμπληρώσει 40 χρόνια στην Ελλάδα και το Sport24.gr ζητά από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν την καλύτερη ομάδα που έχει υπάρξει μέσα από 15 επιλογές.
Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα συμπλήρωσε φέτος 40 χρόνια, έχοντας ξεκινήσει την σεζόν 1979-80. Στο πέρας των τεσσάρων δεκαετιών υπήρξαν ορισμένες πραγματικά σπουδαίες ομάδες που άφησαν το δικό τους στίγμα, έπαιξαν όμορφο ποδόσφαιρο και συνδύασαν το θέαμα με την ουσία, κατακτώντας και τίτλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν και σημαντικές πορείες στην Ευρώπη, που δεν μπορούν να μην προσμετρηθούν.
Το Sport24.gr επέλεξε δεκαπέντε ομάδες που ομολογουμένως ήταν πραγματικά πολύ καλές, διέθεταν εξαιρετικό ρόστερ, κυριάρχησαν και έμειναν στη συνείδηση του κόσμου. Οι πέντε ανήκουν στον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει κατακτήσει την συντριπτική πλειοψηφία των πρωταθλημάτων και θα μπορούσαν να είναι και άλλες ομάδες στη λίστα, τέσσερις του Παναθηναϊκού, τρεις της ΑΕΚ, δυο του ΠΑΟΚ, ο οποίος κατάφερε να ανέβει αρκετά σκαλοπάτια τα τελευταία χρόνια και μια της ΑΕΛ.
Οι αναγνώστες μας καλούνται να επιλέξουν την ομάδα εκείνη που κατά την άποψή τους είναι η καλύτερη όλων βάσει των κριτηρίων που οι ίδιοι θέτουν. Για άλλους μετρούν τα τρόπαια, για άλλους το καλό θέαμα και η ευρωπαϊκή διάκριση και άλλοι έναν συνδυασμό όλων αυτών. Η μπάλα στα πόδια σας για να ψηφίστε την καλύτερη ελληνική ομάδα στα επαγγελματικά χρόνια.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 1980-81
Η ομάδα εκείνης της σεζόν κατέκτησε εύκολα το 22ο πρωτάθλημα της ερυθρόλευκης ιστορίας, ενώ πήρε και το Κύπελλο, νικώντας 3-1 στον τελικό τον ΠΑΟΚ. Ήταν η χρονιά που κανείς δεν θέλει να θυμάται βέβαια λόγω της τραγωδίας στις 8/2/1981, όταν 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Θύρα 7. Για την ιστορία, εκείνος ο Ολυμπιακός είχε νικήσει με 6-0 την ΑΕΚ στο ντέρμπι του "Γεώργιος Καραϊσκάκης".
Ο Σαργκάνης είχε πιάσει λιμάνι εκείνη τη σεζόν από την Καστοριά, ο Κώστας Ορφανός από τον ΠΑΟΚ, ενώ τον Δεκέμβριο αποκτήθηκε ο Νίκος Αναστόπουλος. Οι Βαμβακούλας, Νοβοσέλατς, Γαλάκος, Καραβίτης, Κοκολάκης, Κουσουλάκης, Νικολούδης, Παπαδόπουλος, Κυράστας και άλλοι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονταν σε εκείνον τον Ολυμπιακό που είχε τον Σταύρο Νταϊφά στο πηδάλιό του. Οι ερυθρόλευκοι είχαν κατακτήσει τα τέσσερα πρώτα επαγγελματικά πρωταθλήματα.
ΠΑΟΚ: 1984-85
Εκείνη η ομάδα του Δικεφάλου τερμάτισε τρεις βαθμούς πάνω από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, κλειδώνοντας τον τίτλο την προτελευταία αγωνιστική απέναντι στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Οι Στεργιούδας, Μπανιώτης, Ιωσηφίδης, Μαλιούφας, Σκαρτάδος, Πάπριτσα, Θ. Δημόπουλος, Κωστίκος ήταν μερικοί από τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν αήττητος στην Τούμπα εκείνη την σεζόν, ενώ πήρε και οκτώ διπλά.
Μια εκπληκτική ομάδα με προπονητή τον Βάλτερ Σκότσικ, η οποία δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Μόνο εύκολο δεν ήταν να μπει... σφήνα στους τρεις μεγάλους του πάλαι ποτέ ΠΟΚ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 1985-86
Την περίοδο 1984-85, ο Παναθηναϊκός έκανε μια εκπληκτική πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, φτάνοντας ως τους "4" και γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από τη Λίβερπουλ, αλλά στην Ελλάδα έμεινε πίσω από τον ΠΑΟΚ. Η επόμενη σεζόν μπορεί στην Ευρώπη να μην κύλησε το ίδιο εντυπωσιακά, όμως οι πράσινοι σάρωσαν στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας το νταμπλ.
Μια ομάδα τρομερή με Σαργκάνη, Καρούλια, Γεωργαμλή, Βαμβακούλα, Λιβαθηνό, Αντωνίου, Σαραβάκο, Ζάετς, Κυράστα, Ρότσα και τα αδέλφια Δημόπουλους, που πήρε το πρωτάθλημα και στον τελικό του Κυπέλλου θριάμβευσε με 4-0 επί του αιωνίου αντιπάλου Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα εκείνο το σύνολο του τριφυλλιού.
ΑΕΛ: 1987-88
Το πρωτάθλημα της περιόδου 1987-88 το κατέκτησε η εκπληκτική Λάρισα για πρώτη φορά στην ιστορία της, τερματίζοντας τρεις βαθμούς μπροστά από την ΑΕΚ. Η ομάδα του θεσσαλικού Κάμπου είχε προπονητή τον Γιάτσεκ Γκμοχ, ενώ στη σύνθεσή της υπήρχαν παίκτες όπως οι Μητσιμπόνας, Καραπιάλης, Βαλαώρας, Βουτυρίτσας, Γκαλίτσιος, Κολομητρούσης, Ζιώγας και πολλοί ακόμη σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής κατάκτηση του πρωταθλήματος από επαρχιακή ομάδα.
Θυμίζουμε ότι προς το τέλος του πρωταθλήματος προκλήθηκε αναστάτωση, όταν σε έλεγχο ντόπινγκ μετά από αγώνα Λάρισας - Παναθηναϊκού, βρέθηκε θετικός ο ποδοσφαιριστής της Λάρισας, Γκεόργκι Τσίγκοφ, στην αντιβηχική ουσία κωδεΐνη. Το αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθεί η Λάρισα με αφαίρεση τεσσάρων βαθμών. Η απόφαση αυτή προκάλεσε λαϊκή εξέγερση στην πόλη της Λάρισας. Tη λύση έδωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος άλλαξε το άρθρο 32 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, ο οποίος εναρμονίστηκε με την ισχύουσα νομοθεσία όλων των χωρών-μελών της UEFA, όπου η ομάδα δεν φέρει ευθύνη και δεν τιμωρείται σε περίπτωση ντοπαρισμένου παίκτη της.
ΑΕΚ: 1991-94
Η τριετία 1991 - 1994 ήταν ορόσημο για την ιστορία της ΑΕΚ, καθώς για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της κατάφερε να κατακτήσει τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα. Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στο πηδάλιο, υπό την διοικητική καθοδήγηση των Μελισσανίδη - Καρρά, η Ένωση κατάφερε να κυριαρχήσει, κατακτώντας ισάριθμους τίτλους. Με τρομερό υλικό με παίκτες όπως οι Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Σαβέφσκι, Παπαϊωάννου, Τσάρτας, Σαββίδης, Αλεξανδρής, Δημητριάδης, οι κιτρινόμαυροι έπαιζαν πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και συνδύαζαν θέαμα και ουσία.
Μια ομάδα που κατάφερνε να παίρνει τα αποτελέσματα που ήθελε και παράλληλα να αποδίδει και ωραία μπάλα στο χορτάρι. Μια φουρνιά τρομερή και με τον πολυνίκη Βόσνιο τεχνικό στον πάγκο της, η ΑΕΚ "μεγάλωσε" ακόμα περισσότερο εκείνα τα χρόνια.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 1995-96
Η σεζόν αυτή βάφτηκε πράσινη. Η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα για δεύτερη σερί χρονιά (είχε πάρει άνετα το πρωτάθλημα της σεζόν 1994-95), καθώς στο κρίσιμο ντέρμπι με την ΑΕΚ κατάφερε να επικρατήσει με 1-0 στο ΟΑΚΑ χάρη σε γκολ του Μπορέλι. Το πρωτάθλημα κατέληξε στο τριφύλλι, το οποίο όμως έκανε μια εξαιρετική πορεία στο Champions League, καθώς έφτασε μια ανάσα από τον τελικό.
Αφού πέρασε εύκολα από τον όμιλο με Πόρτο, Άαλμποργκ και Ναντ, έπεσε πάνω στη Λέγκια Βαρσοβίας, πήρε 0-0 στην Πολωνία, νίκησε 3-0 στο ΟΑΚΑ και στα ημιτελικά αντιμετώπισε τον συγκλονιστικό Άγιαξ της εποχής. Στο Αμστερνταμ νίκησε 0-1 με γκολ του Βαζέχα, αλλά έχασε 0-3 στο ΟΑΚΑ και αποκλείστηκε. Εκείνη η ομάδα με Βάντσικ, Αποστολάκη, Καλιτζάκη, Ουζουνίδη, Μπορέλι, Δώνη, Μάρκο, Βαζέχα και πολλούς ακόμη συγκαταλέγεται δικαιολογημένα στις κορυφαίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
ΑΕΚ: 1995-96
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ΑΕΚ της σεζόν 1995-96 έπαιξε ίσως την καλύτερη μπάλα της ιστορίας της και ας μην πήρε το πρωτάθλημα. Και πράγματι, το θέαμα που απέδιδε η Ένωση ήταν μοναδικό. Επιθετικό ποδόσφαιρο, μεγάλες νίκες, εκπληκτικό υλικό στα χέρια του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά το πρωτάθλημα χάθηκε στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Το Κύπελλο όμως βάφτηκε κιτρινόμαυρο, με την Ένωση να διαλύει στον τελικό με 7-1 τον Απόλλωνα Αθηνών.
Ο Μιχάλης Τροχανάς στην ηγεσία της ΠΑΕ, το ρόστερ ήταν ανεπανάληπτο. Ο Ατματζίδης στην καλύτερή του περίοδο, με παίκτες όπως ήταν οι Μανωλάς, Κοπιτσής, Κασάπης, Μπορμπόκης, Τσάρτας, Σαβέφσκι, Κετσπάγια, Σαμπανάτζοβιτς, Μαλαδένης, Κωστής, Μπατίστα, Δημητριάδης, Σαραβάκος η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να μην παίζει τρομερή μπάλα. Πιθανότατα την κορυφαία που έχει παίξει ποτέ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 1998-99
Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς βρισκόταν πλέον στον ερυθρόλευκο πάγκο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ο Ολυμπιακός κατακτούσε το τρίτο του σερί πρωτάθλημα. Δεν ήταν όμως ο τίτλος που κατέληξε στον Πειραιά, αλλά το θέαμα που απέδιδε εκείνη η ομάδα, η οποία έκοψε πρώτη το νήμα, ενώ πήρε και το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στον τελικό με 2-0 του Παναθηναϊκό και ας έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το μισάωρο. Το ντάμπλ κατέληξε στους Πειραιώτες δικαιωματικά, αφού ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, ενώ για λίγα λεπτά δεν πήγε στα ημιτελικά του Champions League. Εκείνη η καταραμένη σέντρα στη ρεβάνς με τη Γιουβέντους, που κατέληξε σε γκολ του Κόντε.
Όσο για το ρόστερ, από τα κορυφαία στην ιστορία του Ολυμπιακού. Οι Ελευθερόπουλος, Αμαντίδης, Ανατολάκης, Καραταΐδης, Πουρσανίδης, Πασσαλής, Γεωργάτος, Μαυρογενίδης, Γιαννακόπουλος, Λουτσιάνο, Νινιάδης, Τζόρτζεβιτς, Καραπιάλης, Γκόγκιτς, Ίβιτς, Αλεξανδρής, Οφορίκουε και ορισμένοι ακόμη αποτελούσαν ένα υλικό "γκαλάκτικος" για τα ελληνικά δεδομένα.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 2003-04
Την σεζόν 2003-04, ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια του μετά το χαμένο πρωτάθλημα στη Ριζούπολη από τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε κάνει ρεκόρ με επτά συνεχόμενα. Οι αλλαγές στο ρόστερ ήταν πολύ περιορισμένες, ο Γιτζάκ Σουμ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του τριφυλλιού και η δικαίωση ήρθε στο φινάλε, αφού κατακτήθηκε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο Ελλάδας. Ήταν και μια δικαίωση για εκείνο το πολύ καλό πράσινο υλικό, το οποίο εν πολλοίς είχε στελεχώσει και την Εθνική που πέτυχε το έπος της Πορτογαλίας.
Ο Παναθηναϊκός έκανε μια αξιοζήλευτη πορεία στο πρωτάθλημα, έμεινε διεκδικητής ως το τέλος στην κούρσα τίτλου και την προτελευταία αγωνιστική ήθελε να μη χάσει από τον αιώνιο αντίπαλο στη Λεωφόρο. Το τελικό 2-2 κράτησε το τριφύλλι μπροστά, την τελευταία αγωνιστική νίκησε στον Πύργο τον Πανηλειακό (0-1) και στέφθηκε πρωταθλητής. Όσο για το Κύπελλο, οι πράσινοι νίκησαν στον τελικό με 3-1 τον Ολυμπιακό στη Νέα Σμύρνη. Όσο για το ρόστερ, οι Νικοπολίδης, Χαλκιάς, Χένρικσεν, Γκούμας, Κυργιάκος, Μόρις, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Μινχ, Μικάελσεν, Βλάοβιτς, Μπασινάς, Έκι Γκονζάλες, Σανμαρτεάν, Βαζέχα, Ολισαντέμπε, Κωνσταντίνου, Δ. Παπαδόπουλος αποτελούσαν εγγύηση επιτυχίας.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 2008-09
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε έπιασε λιμάνι και το ξεκίνημά του ήταν εφιαλτικό με αποκλεισμό από την Ανόρθωση στα προκριματικά του Champions League. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η ίδια, κάθε άλλο μάλιστα, καθώς ο Ολυμπιακός εκείνης της σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας, ενώ εν συνεχεία έκανε και το νταμπλ, νικώντας την ΑΕΚ στα πέναλτι στον συγκλονιστικότερο τελικό όλων των εποχών. Εκείνη η ομάδα είχε ένα εκπληκτικό δίμηνο (Νοέμβριο - Δεκέμβριο), όπου έπαιξε διαστημική μπάλα και μεταξύ άλλων διέλυσε 5-1 τη Μπενφίκα και 4-0 τη Χέρτα στο Europa League. Εντούτοις, αποκλείστηκε μετέπειτα στα νοκ άουτ από την Σεντ Ετιέν με δυο κακές εμφανίσεις.
Πάντως, ο Ολυμπιακός εκείνης της αγωνιστικής περιόδου έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο και ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Όσο για ρόστερ που είχε να διαχειριστεί ο Τσινγκούρι, ήταν μοναδικό. Ο Νικοπολίδης στο τέρμα και μέσα παίκτες όπως οι Πατσατζόγλου, Λεονάρντο, Μπράβο, Παπαδόπουλος, Άντζας, Τοροσίδης, Ζεβλάκοφ, Στολτίδης, Ντουντού, Τζόρτζεβιτς, Γκαλέτι, Λέτο, Μπελούτσι, Ντιόγκο, Μήτρογλου, Κοβάσεβιτς. Αν μη τι άλλο, τρομερό υλικό στα χέρια του Βαλβέρδε, το οποίο διαχειρίστηκε με τρόπο ομολογουμένως εξαιρετικό. Το επόμενο καλοκαίρι έφυγε, για να επανέλθει τη διετία 2010-2012, όπου και πάλι έκανε σούπερ δουλειά με δυο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2009-10
Μια σεζόν μετά, ο Νικόλας Πατέρας ήταν πρόεδρος στον Παναθηναϊκό της πολυμετοχικότητας. Εκείνη την αγωνιστική περίοδο, το τριφύλλι έζησε στιγμές μοναδικές, κατακτώντας το τελευταίο νταμπλ της ιστορίας του και διαθέτοντας μια ομάδα με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Μπορεί από τον αιώνιο αντίπαλο να ηττήθηκε δυο φορές (2-0 στο Φάληρο και 0-1 στο ΟΑΚΑ), αλλά επέδειξε αξιοθαύμαστη σταθερότητα και πήρε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο. Παράλληλα, απέκλεισε τη Ρόμα με δυο νίκες στους "32" του Europa League, αλλά μετέπειτα αποκλείστηκε άδοξα από τη Σταντάρ Λιέγης.
Πολλοί πράσινοι φίλαθλοι ονειρεύονται και πάλι ένα τέτοιο σύνολο, με υπεροπλία σε όλες τις θέσεις. Το καλοκαίρι του 2009 ο Παναθηναϊκός πήρε τον Σισέ από τη Μαρσέιγ, τον Κατσουράνη από τη Μπενφίκα, τον Λέτο που δεν συνέχιζε στον αιώνιο αντίπαλο. Συνολικά, ο σύλλογος ξόδεψε πάνω από 35 εκατομμύρια. Από εκεί και πέρα, είχε μεταξύ άλλων τους Καρνέζη,Τζόρβα, Σαριέγκι, Σπυρόπουλο, Νίνη, Σαλπιγγίδη, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Χριστοδουλόπουλο, Σεϊταρίδη, Καραγκούνη. Πολύ καλό υλικό στα χέρια του Νίκου Νιόπλια.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 2011-12
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε επιστρέψει την προηγούμενη χρονιά στον Ολυμπιακό, πήρε πρωτάθλημα, έμεινε στον πάγκο για δεύτερη σεζόν και τρίτη συνολικά στο λιμάνι, με τους Πειραιώτες να πετυχαίνουν νταμπλ, κυριαρχώντας και παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο. Στη Super League η διαφορά ήταν στο +7 από τον αιώνιο αντίπαλο, ο οποίος ήταν επίσης πολύ δυνατός, ενώ το Κύπελλο κατακτήθηκε στον τελικό με τον Ατρόμητο (2-1 στην παράταση). Εκείνη η ομάδα έπαιζε φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο, προσπαθούσε να πνίξει τον αντίπαλο και στην Ελλάδα ήταν ανώτερη απ' όλες, ενώ στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός έμεινε τρίτος παρά το γεγονός πως συγκέντρωσε εννέα βαθμούς, ελέω... Βαλμπουενά, ο οποίος έστειλε τη Μαρσέιγ στα νοκ άουτ μετά το μεγάλο της διπλό στη Βεστφαλία με τη Ντόρτμουντ.
Οι Πειραιώτες πήγαν στο Europa League, απέκλεισαν με δυο νίκες τη Ρουμπίν Καζάν, νίκησαν εκτός έδρας τη Μέταλιστ, για να "αυτοκτονήσουν" στο Φάληρο και να χάσουν μια ιστορική ευκαιρία για πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού. Όσο για το ρόστερ εκείνης της ομάδας, ήταν ομολογουμένως γεμάτο από ποιοτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις. Οι Κάρολ, Μέγιερι, Χολέμπας, Μαρκάνο, Μέλμπεργκ, Μοδέστο, Α. Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Αμπντούν, Φουστέρ, Φέισα, Φετφατζίδης, Ιμπαγάσα, Μακούν, Μανιάτης, Ορμπάιθ, Τζιμπούρ, Μιραλάς, Πάντελιτς ήταν ποδοσφαιριστές αξίας που έφτιαξαν ένα εκπληκτικό σύνολο, το οποίο απέδωσε και ωραίο θέαμα στο χορτάρι.
ΑΕΚ: 2017-18
Πολλοί μπορεί να έχουν ενστάσεις, θεωρώντας ότι ως τρίτη επιλογή για την ΑΕΚ, θα έπρεπε να ήταν η ομάδα της σεζόν 2007-08 με Σορεντίνο, Παπασταθόπουλο, Μπλάνκο, Ζήκο, Λυμπερόπουλο, Ριβάλντο και τον Σέρα Φερέρ στον πάγκο της. Εντέλει, αποφασίσαμε να βάλουμε την ΑΕΚ της σεζόν 2017-18 που πήρε και το τελευταίο της πρωτάθλημα. Και μπορεί εκείνη η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ να μην έθελξε με τη μπάλα που έπαιξε, αλλά η σκληράδα της και το "μέταλλο" που είχε, ήταν τρομερά στοιχεία. Μια ομάδα υπερβάσεων, μια ομάδα που αρνούνταν να χάσει, μια ομάδα που έτρεξε το μεγαλύτερο σερί αήττητων παιχνιδιών ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη με 14 ματς.
Η Ένωση πήρε το 12ο πρωτάθλημά της, αλλά ηττήθηκε στον τελικό του ΟΑΚΑ από τον ΠΑΟΚ με 2-0, χάνοντας την ευκαιρία για ένα ιστορικό νταμπλ. Πάντως, η χρονιά ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένη και αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανένας. Τρομερές εμφανίσεις από τον Λάζαρο πριν επιλέξει να πάει στον Ολυμπιακό το επόμενο καλοκαίρι, αλλά και οι υπόλοιποι έκαναν φοβερή δουλειά. Ο Χιμένεθ είχε μεταξύ άλλων Μπακάκη, Τσιγκρίνσκι, Βράνιες, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλο, Κονέ, Λιβάγια, Αραούχο, Αλμέιδα, Κλωναρίδη, Πατίτο, ενώ στο τέρμα ξεκίνησε ο Ανέστης, συνέχισε ο Τσιντώτας, ενώ έπαιξε και ο Μπάρκας, κυρίως όμως στο Κύπελλο.
ΠΑΟΚ: 2018-19
Ο ΠΑΟΚ του 1985 κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας του, όμως ο ΠΑΟΚ της σεζόν 2018-19 πήρε αήττητο πρωτάθλημα, κάτι που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν κατάφερε στα επαγγελματικά χρόνια. Ο Δικέφαλος έπαιξε κατά διαστήματα όμορφο ποδόσφαιρο, είχε απίστευτη σκληράδα στο παιχνίδι, το "refuse to lose" στην πιο πιστή εφαρμογή του. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε φτιάξει μια ομάδα στα μέτρα του, είχε επιβάλει τα θέλω του και τα πιστεύω του, ο κόσμος στήριξε απόλυτα αυτή την προσπάθεια και στο τέλος ήρθε η δικαίωση με έναν τίτλο έπειτα από 34 χρόνια προσμονής και ελπίδας. Ως κερασάκι στην τούρτα, κατακτήθηκε και το Κύπελλο, με τον ΠΑΟΚ να νικάει 1-0 την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με γκολ του Άκπομ.
Αναφορικά με το ρόστερ του Δικεφάλου, είχε πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Ο Πασχαλάκης ήταν "Σούπερμαν" στο τέρμα, οι Βιεϊρίνια και Μάτος σε σούπερ κατάσταση, το δίδυμο Βαρέλα - Κρέσπο απροσπέλαστο πίσω και από 'κει και πέρα πλειάδα επιλογών για τον Ρουμάνο τεχνικό. Ο Δικέφαλος είχε ρόστερ με Λημνιό, Πέλκα, Μαουρίσιο (χτύπησε σοβαρά τον Μάρτιο), Μπίσεσβαρ, Σάκχοφ, Καντουρί, Κάνιας, Ολιβέιρα, Ζαμπά, Πρίγιοβιτς (ως τον Δεκέμβριο), Άκπομ, Σβιντέρσκι (από τον Γενάρη), ενώ τραυματίστηκε σοβαρά και ο Βέρνμπλουμ, με αποτέλεσμα να παίξει λίγο. Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι είχε πολύ καλούς ποδοσφαιριστές στη φαρέτρα του ο Λουτσέσκου.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 2019-20
Και αν ο Ολυμπιακός της σεζόν 2018-19 ήταν ομολογουμένως πολύ καλός, κάνοντας πρωταθληματική πορεία στο πρωτάθλημα, πέφτωντας όμως πάνω στον αήττητο ΠΑΟΚ, ενώ και στην Ευρώπη πέρασε από τους ομίλους του Europa League, η φετινή ομάδα είναι ακόμα καλύτερη. Ο Πέδρο Μαρτίνς έμεινε και έφτιαξε ένα σύνολο, το οποίο κυριάρχησε στην Ελλάδα και δικαιωματικά έκοψε πρώτο το νήμα στην κανονική διάρκεια. Ο Ολυμπιακός έπαιξε κατά διαστήματα όμορφο ποδόσφαιρο, διατήρησε το αήττητό του έπειτα από 26 αγωνιστικές και θα έμπαινε με διαφορά από τους διώκτες του, αν δεν ερχόταν η διακοπή λόγω του κορονοϊού. Παράλληλα, είναι στα ημιτελικά του Κυπέλλου (επίκειται η ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ), ενώ στην Ευρώπη βγήκε τρίτος σε όμιλο-φωτιά στο Champions League (πέρασε από τρεις προκριματικούς γύρους), απέκλεισε την Άρσεναλ στους "32" του Europa League και μάχεται με τη Γουλβς στους "16".
Ο Ολυμπιακός στερήθηκε φέτος στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν τον φυσικό ηγέτη του, Κώστα Φορτουνη, αλλά βρήκε στο πρόσωπο του Ματιέ Βαλμπουενά έναν πραγματικό μαέστρο που διευθύνει την ερυθρόλευκη ορχήστρα. Από εκεί και πέρα, ο Μαρτίνς έχει να διαχειριστεί ένα εξαιρετικό ρόστερ. Ο Σα είναι κέρβερος στα γκολπόστ, ο Τσιμίκας κάνει χρονιά μεταγραφής, ο Ομάρ είναι σταθερή αξία, ενώ ο Σεμέδο ηγείται στο κέντρο άμυνας. Επίσης, παίκτες όπως οι Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκης, Καμαρά, Ποντένσε (ως τον Δεκέμβριο), Σουντανί (έχει τραυματιστεί), Μασούρας, Λοβέρα, Λάζαρος (πέρασε πολύμηνο τραυματισμό), Ραντζέλοβιτς, Ελ Αραμπί, Γκερέρο (ως τον Γενάρη) και Χασάν (από τον Γενάρη) φανερώνουν πληρότητα σε μεγάλο βαθμό.