ΒΟΛΕΪ

Η ευρωπαϊκή πορεία των ελληνικών ομάδων

Η ευρωπαϊκή πορεία των ελληνικών ομάδων
Ηρακλής τελικός Τσάμπιονς Λιγκ

Η πορεία των Ηρακλή, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, Λαμίας και ΕΑ Πατρών στα Κύπελλα Ευρώπης

Ηρακλής (Champions League)

Οι Θεσσαλονικείς εντυπωσίασαν στην Ευρώπη, αφού κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά εκεί ηττήθηκαν από την Τρεντίνο.

Όμως, η χρονιά για τον Ηρακλή είχε ξεκινήσει με τον πλέον ιδανικό τρόπο, καθώς κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στον Α' όμιλο με αντιπάλους τις Τζεστόκοβα (Πολωνία), Φενερμπαχτσέ Ινστανμπουλ (Τουρκία) και ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία) και μάλιστα χωρίς να ηττήθει σε κανένα από τα έξι παιχνίδια.

Στη φάση των "16" αντιμετώπισε την πορτογαλική Βιτόρια, την οποία και απέκλεισε με 2 νίκες (3-0, 3-2) και προκρίθηκε στις 8 καλύτερες ομάδες του Champions League.

Επόμενη αντίπαλος για τους "κυανόλευκους" ήταν η γερμανική Φριντρισχάφεν και άπαντες περίμεναν δύο πολύ δυνατά παιχνίδια, με την πρόκριση να παίζεται στον πόντο. Όμως, ο Ηρακλής διέλυσε τους Γερμανούς, τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας εύκολα με 3-0 σετ και πήρε πανηγυρική πρόκριση για το Final-4 της Πράγας.

Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, ο "γηραιός" μπροστά στους φιλάθλους του, οι οποίοι έκαναν το ταξίδι για να υποστηρίξουν την ομάδα τους, ήθελαν να κατακτήσουν το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Όμως, για να το πετύχουν αυτό θα έπρεπε πρώτα να δείξουν τι μπορούν να κάνουν απέναντι στη πανίσχυρη Ίσκρα Οντίντσοβο από τη Ρωσία. Ο Ηρακλής παίζοντας εκπληκτικό βόλεϊ, νίκησε τους Ρώσους με 3-1 σετ και προκρίθηκε αήττητος στον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζε την επίσης αήττητη Τρεντίνο από την Ιταλία.

Στο πρώτο σετ, οι Θεσσαλονικείς ήταν σαν να μην είχαν κατέβει για να αγωνιστούν και φυσιολογικά το έχασαν με 25-12. Στο δεύτερο επικράτησαν με 25-21 και έδειξαν ότι θα χτυπούσαν το παιχνίδι μέχρι το τέλος. Όμως, οι Ιταλοί ήταν πιο έτοιμοι και κατάφεραν να κατακτήσουν το τρίτο και τέταρτό σετ με 26-24 και 25-22 αντίστοιχα και να κατακτήσουν το τρόπαιο.

Παναθηναϊκός (Champions League / CEV Cup)

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του Παναθηναϊκού ξεκίνησε από τους ομίλους του Champions League και κατέληξε στον τελικό του CEV Cup.

Στην αρχή της σεζόν, οι "πράσινοι" είχαν κληρωθεί στον ΣΤ' όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπου είχαν να αντιμετωπίσουν τις Ίσκρα Οντιντσόβο (Ρωσία), Φριντρισχάφεν (Γερμανία) και Σκρα Μπελκχάτοβ (Πολωνία).

Τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό δεν πήγαν έτσι όπως τα ήθελαν αφού ξεκίνησαν τον όμιλο με δύο ήττες. Όμως, στη συνέχεια απέναντι στη Φριντρισχάφεν ανέκτησαν τις ελπίδες τους για πρόκριση με τις δύο νίκες που σημείωσαν απέναντι στους Γερμανούς, όμως δεν τα κατάφεραν απέναντι στην Ίσκρα και τη Σκρα και κατέλαβαν την τέταρτη θέση του ομίλου με απολογισμό 2 νίκες και 4 ήττες.

Μπορεί να ήρθε ο αποκλεισμός, όμως η αθηναϊκή ομάδα συνέχισε στο CEV Cup , όπου στον τελικό γύρο πριν το Final-4 αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στον ελληνικό εμφύλιο. Ο Παναθηναϊκός νίκησε στο πρώτο παιχνίδι που έπαιξε εντός με 3-0 σετ, στον επαναληπτικό ηττήθηκε με 3-2 σετ από τους "ερυθρολεύκους", αλλά είχαν κατακτήσει το πρώτο σετ που έδινε αυτομάτως την πρόκριση στο Final-4.

Το Final-4 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, ύστερα από αίτημα του Παναθηναϊκού. Στο ΟΑΚΑ μπροστά σε περισσότερους από 10.000 οπαδούς της και μέσα στην έδρα της, η ομάδα του Αλέκου Λεώνη δίδαξε βόλεϊ στον ημιτελικό με την Κούνεο, σε ένα παιχνίδι που στην αρχή φάνηκε χαμένο, αφού οι Ιταλοί είχαν κατακτήσει τα πρώτα δύο σετ, αλλά η ελληνική ομάδα βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και πήρε την πρόκριση στον τελικό μετά και το τάι-μπρέικ.

Στον τελικό μπροστά σε 15.000 θεατές και απέναντι στην Λοκομοτίβ Μπελογκόριε κλήθηκε να κάνει την υπέρβαση και να κατακτήσει τον τίτλο. Όμως, η ρωσική ομάδα αποδείχτηκε ότι ήταν καλύτερη ομάδα και επικράτησε με 3-1 σετ παίζοντας συνετά, χωρίς ο Παναθηναϊκός να μπορεί να την σταματήσει στο τρίτο και τέταρτο σετ.

Ολυμπιακός (CEV Cup)

Οι Πειραιώτες την εφετινή σεζόν έπρεπε να βολευτούν με το CEV Cup και όχι με το Champions League που είχαν συνηθίσει. Ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους με την πολωνική Γιαστρζέμπσκι, την οποία απέκλεισαν με 2 νίκες (3-2 σετ, 3-1 σετ).

Εν συνεχεία, είχαν ακόμα πιο εύκολο έργο απέναντι στην Τιρόλ Ίνσμπρουκ από την Αυστρία, καθώς επικράτησαν τόσο στο κλειστό του Ρέντη (3-0), όσο και στο Ίνσμπρουκ (3-1).

Στον τελευταίο γύρο πριν τον Challenge Round, οι "ερυθρόλευκοι" έπρεπε να ξεπεράσουν το εμπόδιο της γαλλικής Σταντ Πουατεβίν, όπως κι έγινε. Στο παιχνίδι στην Ελλάδα, η νίκη ήρθε πανεύκολα με 3-0 σετ και μεγάλες διαφορές, αλλά στη Γαλλία ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 3-1 σετ, αλλά είχε κατακτήσει ήδη το δεύτερο σετ που του έδινε την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Πλέον, το συγκρότημα του Κρίστιανσον βρισκόταν ένα βήμα πριν το Final-4, αλλά η κληρωτίδα τον έριξε πάνω στον Παναθηναϊκό. Οι "αιώνιοι" έπεξαν σε ένα θερμό κλίμα, καθώς είχαν προηγηθεί τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στην Πάτρα και τα μύριζαν... μπαρούτι.

Στην πρώτη αναμέτρηση που διεξήχθη στην έδρα των "πρασίνων", οι "ερυθρόλευκοι" γνώρισαν την ήττα με 3-0 σετ και τα πράγματα έγινα ν δύσκολα ενόψει ρεβάνς. Ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό του Ολυμπιακού, αλλά δεν ήταν αρκετό. Ο Παναθηναϊκός πήρε το πρώτο σετ και τότε όλα τελείωσαν μέσα στο πρώτο μισάωρο, αφού σήμαινε κατευθείαν και τον αποκλεισμό. Βέβαια, οι γηπεδούχοι στο τέλος πήραν τη νίκη, αλλά δυστυχώς για εκείνους ήταν χωρίς αντίκρυσμα.

Λαμία (CEV Cup)

Η Λαμία ήταν η τρίτη ομάδα που συμμετείχε στη διοργάνωση του CEV Cup μαζί με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Η κλήρωση την έφερε αντιμέτωπη με την Μπερλίν, χάνοντας στην πρώτη αναμέτρηση της Γερμανίας.

Στη Λαμία όμως, μπροστά στο κοινό της και παρόλο που είχε χάσει το πρώτο σετ, κατάφερε να γυρίσει το ματς και να επικρατήσει με 3-1 σετ ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Η ομάδα που θα έπαιρνε την πρόκριση στον επόμενο γύρο θα έπρεπε να κατακτήσει το "χρυσό σετ". Εκεί η ελληνική ομάδα, ύστερα από ένα μαραθώνιο σετ, κατάφερε να επικρατήσει με 32-30 και να πάρει την πρόκριση.

Επόμενος αντίπαλος για τους Λαμιώτες ήταν η Όρτεκ Ρότερνταμ από την Ολλανδία, αλλά παρόλο που έγιναν ισορροπημένα παιχνίδια και στις δύο έδρες, τελικά η Λαμία προκρίθηκε με 2 νίκες (3-1, 3-1).

Όμως, η Λοκομοτίβ Μπελογκόριε στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ελληνική ομάδα, καθώς οι Ρώσοι νίκησαν και στα δύο παιχνίδια πρώτα στη Λαμία με 3-1 και έπειτα στη Ρωσία με 3-0, κάνοντας ένα βήμα ακόμα στην κατάκτηση του τροπαίου.

ΕΑ Πατρών (Challenge Cup)

Η ΕΑ Πατρών πέρασε άνευ αγώνος το πρώτο γύρο του Challenge Cup και στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης αντιμετώπισε τη Ντιναμό Βουκουρεστίου, την οποία και απέκλεισε με 2-0 νίκες και μάλιστα χωρίς να χάσει σετ.

Στον επόμενο γύρο σειρά είχαν οι Κάννες, όπου για ακόμη μία φορά η Πατρινή ομάδα έδειξε ότι ήταν καλύτερη και στα δύο παιχνίδια και προκρίθηκε με δύο νίκες σε Γαλλία και Ελλάδα.

Στη φάση των "16" τα πράγματα ήταν ακόμα πιο εύκολα για την ΕΑΠ, αφού κληρώθηκε με την αδύναμη Κομέτα Καποσβάρ από την Ουγγαρία. Στην Πάτρα νίκησε άνετα με 3-0 σετ και απλά πήγε στην Ουγγαρία για να παίξει χαλαρό βόλεϊ και να επικρατήσει για ακόμη μία φορά με 3-2 σετ.

Τελευταίο βήμα πριν το Final-4, ήταν τα προημιτελικά, εκεί όπου μία τουρκική ομάδα ήθελε να φράξει το δρόμο της ΕΑ Πατρών. Αυτή ήταν η Γαλατασαράι, αλλά η πατρινή ομάδα βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση για να αποκλειστή. Στην πρώτη αναμέτρηση νίκησε μπροστά σε 1500 φιλάθλους της με 3-0 σετ και στην Κωνσταντινούπολη ηττήθηκε με 3-2 σετ, αλλά πανηγύριζε την πρόκριση από το δεύτερο σετ που είχε κατακτήσει και της έδινε το εισιτήριο για το Final-4.

Το Final-4 πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία και η ΕΑΠ έπαιξε με τη διοργανώτρια Αρκάς Ισμίρ, αλλά δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και αν συνυπολογίσει κανείς και την απουσία λόγω τραυματισμού του Γιορντάνοφ, η ήττα με 3-0 σετ ήρθε φυσιλογικά.

Στον μικρό τελικό είχε τη δυνατότητα απέναντι στην Τόμις Κονστάντα από τη Ρουμανία να πάρει τη νίκη και την τρίτη θέση αλλά παίζοντας κακό βόλεϊ και προσπαθώντας μόνο στο τρίτο, δεν κατάφερε τίποτα παραπάνω από την ήττα με 3-0 σετ και την τέταρτη θέση.































































ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ