ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο αθλητικός ψυχολόγος της γαλλικής ομάδας βόλεϊ στο SPORT24: "Το να κάνεις πρωταθλητισμό είναι κάτι το ανισόρροπο"

Ο αθλητικός ψυχολόγος της γαλλικής ομάδας βόλεϊ στο SPORT24: "Το να κάνεις πρωταθλητισμό είναι κάτι το ανισόρροπο"
SPORT24

Το SPORT24 συνάντησε τον αθλητικό ψυχολόγο της Εθνικής Ομάδας βόλει της Γαλλίας Μάκη Χαμαλίδη και μίλησε μαζί του για την πίεση του πρωταθλητισμοί και τη διαχείριση της, τη χρήση των Social Media, το ρόλο των γονιών αλλά και των προπονητών.

Ο Μάκης Χαμαλίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και στα 16 του, έπεσε στα χέρια του ένα βιβλίο για την αθλητική ψυχολογία που του άλλαξε τη ζωή, γιατί αποφάσισε ότι είναι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του. Το 1996 είχε την πρώτη επαφή με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα, ενώ για 25 χρόνια ήταν αθλητικός ψυχολόγος στο περιβόητο Roland Garros.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, αποτελεί μέλος της Εθνικής ομάδας βόλεϊ της Γαλλίας και την υποστηρίζει ψυχολογικά ενώ συνεργάζεται με παίκτες γκολφ και ποδοσφαιρικές ομάδες.

Το SPORT24 τον συνάντησε στη γαλλική πρωτεύουσα και παρουσιάζει την άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχε μαζί του.

Πόσο απαραίτητος είναι ο ρόλος του αθλητικού ψυχολόγου στο σύγχρονο αθλητισμό;

"Όταν άρχισα πριν από 30 χρόνια ήμασταν 10-20 άτομα στη Γαλλία που κάναμε αυτό το επάγγελμα και σήμερα είναι χιλιάδες. Ο ρόλος μας πλέον είναι απαραίτητος και για να ασχοληθούμε με τον αθλητή πριν χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μας παρέχει η επιστήμη, πρέπει να ρίξουμε μία ματιά στον ίδιο τον αθλητή, από που προέρχεται, τι κάνει".

Πόσο εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο που ασχολείται με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο, να διαχειριστεί χαρές και λύπες, επιτυχίες και απογοητεύσεις.

"Υπάρχει ουσιαστικά ένα τρίπτυχο για τους αθλητές για να λειτουργήσουν σωστά. Το πρώτο είναι η επιθυμία του, εάν είναι δικιά του ή κάποιου άλλου. Το δεύτερο είναι το περιβάλλον του και το τρίτο είναι να έχει τη δυνατότητα να μην ενοχλείται εάν δεν αρέσεις σε όλους.

Mπορεί ένας αθλητής να έχει τον καλύτερο προπονητή του κόσμου αλλά όταν επιστρέφει σπίτι και του πει κάτι άλλο ο γονιός, τότε έχεις εσωτερική σύγκρουση. Εκεί μπορεί να βοηθήσει ο ψυχολόγος, τονίζοντας ποιος είναι ο αρχιτέκτονας του project και να ξεκαθαρίζει καταστάσεις, ώστε να μην δημιουργούνται συγχύσεις.

SPORT24

Δεν είναι εύκολο όταν είσαι 20 ή 25 χρονών να διαχειριστείς όλες αυτές τις καταστάσεις. Αυτό το έχουν κάποιοι πρωταθλητές, αλλά όχι όλοι. Πρέπει να μην ασχολούνται με τους άλλους, να μην ασχολούνται με τα Social Media να παραμένουν στο δρόμο τους και να μην παρεκκλίνουν. Οι πιο πολλοί μετά τις αποτυχίες ψάχνουν δικαιολογίες και πιστεύουν ότι φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι οι ίδιοι. Ο σοβαρός πρωταθλητής πρέπει να ασχολείται με το "γιατί" όπως ο Τζόκοβιτς και να μην κοιτά τίποτα άλλο".

Είπες για τα Social Media. Οι περισσότεροι αθλητές ξοδεύουν σημαντικό χρόνο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ποια είναι η γνώμη σου γι΄αυτό;

"Δεν είμαι κατά των Social Media αλλά πρέπει οι αθλητές να ρυθμίζουν λίγο την χρήση τους. Δεν είναι η ίδια κούραση για το μάτι ή για τον εγκέφαλο εάν περάσεις δύο ώρες στο Netflix ή δύο ώρες στο Instagram. Eπίσης ο κόσμος των Social Media δεν είναι ο πραγματικός. Όλοι θέλουν να προβάλλουν μία καλή εικόνα για τον εαυτό τους, αλλά αυτή δεν είναι ζωή. Ζωή είναι και δύσκολες στιγμές και λύπες.

Ο αθλητής δεν πρέπει να ασχολείται με τους άλλους, παρά μόνο με τον εαυτό του. Εάν βγαίνεις από το διάδρομο σου, χάνεις το ρυθμό σου. Ψυχολογικά οι άνθρωποι που δεν ασχολούνται με τους άλλους, πετυχαίνουν περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους. Στη Γαλλία οι κορυφαίοι αθλητές βάζουν προτεραιότητες και δεν ασχολούνται αποκλειστικά με τα Social Media, κάνουν διαχείριση του χρόνου τους.

Εχουν κλείσει το τηλέφωνο ή έχουν δεύτερη γραμμή μόνο για το πολύ στενό περιβάλλον τους. Είναι σημαντικό για τους αθλητές να γνωρίζουν ποια άτομα τους απορροφούν ενέργεια ή τους δίνουν ενέργεια, ώστε να βλέπουν τα πράγματα πιο καθαρά".

Και ο προπονητής χρειάζεται υποστήριξη

Υπάρχουν περιπτώσεις που αθλητές δεν ήθελαν να συνεργαστούν μαζί σου;

"Οσοι θέλουν μπορούν να συνεργαστούν μαζί μου, δεν είναι απαραίτητο να το κάνουν όλοι. Και συχνά βοηθάμε περισσότερο, τον γονιό, τον προπονητή, τον μάνατζερ, τι θέση θα πάρει, πως θα μιλήσει στους αθλητές. Όταν ο αθλητής δεν δέχεται κάτι, είναι καλύτερο να δουλέψεις με το περιβάλλον του, ενώ και ο προπονητής χρειάζεται υποστήριξη, για το πως θα μιλήσει στους αθλητές του, τι θα πει, ο τρόπος που θα το πει".

Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του γονέα σε σχέση με την απόδοση του παιδιού του;

"Στην Ολυμπιακή Επιτροπή της Γαλλίας έχουμε κάνει συνεδρίες με τους γονείς, γιατί για παράδειγμα το τελευταίο sms πριν από τον μεγάλο αγώνα, μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο και θετικό και αρνητικό. Αν ο γονιός έχει άγχος μπορεί να το μεταφέρει στον αθλητή, ενώ την ημέρα του αγώνα, ακόμα και ο προπονητής πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη και να βγάζει θετική ενέργεια".

Στην Ελλάδα, όμως, πολλές φορές ο γονέας είναι μαζί προπονητής και μάνατζερ. Αυτή η πρακτική τι επίδραση έχει στον αθλητή;

"Στην Ελλάδα ο ρόλος των γονιών είναι συχνά παρεμβατικός. Θα σπουδάσεις σε αυτή τη σχολή επειδή εκεί είχε πάει και ο μπαμπάς. Θα κάνεις αυτή τη δουλειά επειδή αρέσει στον μπαμπά. Σπάνια θα ρωτήσουν οι γονείς το παιδί τι θέλει και αυτό είναι λάθος.

Για να φτάσεις ψηλά χρειάζεσαι κάποια εφόδια, όπως μία τούρτα τα ανάλογα συστατικά της και πρέπει να ξέρεις και το δρόμο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εάν τα έχεις όλα αυτά, θα πετύχεις.

SPORT24


Οι γονείς που θέλουν να επιβάλλουν το δικό τους, δεν ακούν, ούτε εμένα, ούτε κανένα. Κάποιοι γονείς μαθαίνουν να βρουν τη σωστή απόσταση με το παιδί τους, αλλά εάν δεν γίνει αυτό, τότε βοηθάω εγώ τον αθλητή να βρει τη σωστή απόφαση".

Το να κάνεις πρωταθλητισμό είναι κάτι το ανισόρροπο

Ο αθλητικός ψυχολόγος παρεμβαίνει μετά από ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα ή πρέπει η παρουσία του να είναι συνεχής;

"Ο ρόλος του αθλητικού ψυχολόγου ξεκινά πριν από τον αγώνα, στην προετοιμασία του αθλητή και συνεχίζεται μετά τον αγώνα. Ο Μάικλ Φελπς είχε πει ότι είναι αθλητής 365 μέρες το χρόνο και τελικά οδηγήθηκε στην κατάθλιψη.

Καλό είναι ο αθλητής, έστω και για μία ώρα την ημέρα, να μην είναι αθλητής αλλά άνθρωπος και να τα βλέπει τα πράγματα από αυτή τη σκοπιά.

Το να κάνεις πρωταθλητισμό είναι κάτι το ανισόρροπο, οπότε εμείς βοηθάμε να έχουν οι αθλητές ισορροπία μέσα στην ανισορροπία τους. Δεν μπορείς να φτάσεις στην κορυφή του Εβερεστ χωρίς προετοιμασία, χρειάζονται εφόδια για να πας εκεί".

Και ο φίλαθλος, όμως, έχει άποψη για όλα και πολλές φορές στοχοποιεί τον αθλητή με αρνητική κριτική. Πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο.

"Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να δώσουμε στον φίλαθλο την πληροφορία για το πως λειτουργεί ο αθλητής, για το πόσο έχει πασχίσει να φτάσει ως εδώ, τι θυσίες έχει κάνει ώστε να καταλάβει ότι ο πρωταθλητισμός είναι δύσκολη υπόθεση".

Το SPORT24 στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Όλα τα νέα και ειδήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι εδώ! Δες αναλυτικά το Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και παρακολούθησε live την εξέλιξη των αθλημάτων και την κατάταξη των μεταλλίων στο Olympic Games
Matchcenter.

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24, αλλά και στο Youtube κανάλι μας για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2024
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ