Κολύμβηση: US Rules
Δώδεκα Έλληνες κολυμβητές θα έχουν την καλύτερη θέση για να παρακολουθήσουν την κόντρα Αμερικής-Αυστραλίας
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι sold οut στα εισιτήρια μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει στα 100 μέτρα ελεύθερο γυναικών και στα 400 και τα 1.500 μέτρα ελεύθερο ανδρών.
Η "χρυσή" Ολυμπιονίκης Τζόντι Χένρι, η συμπατριώτισσα της Λίμπι Λέντον, η Αμερικανίδα Νάταλι Κάφλιν θα θελήσουν να δώσουν ένα μάθημα στην παρείσακτη (για αυτές) άσημη Γερμανίδα, Μπρίτα Στέφεν, η οποία στη Βουδαπέστη έκανε δικό της το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. ελεύθερο.
Στο 400άρι υπάρχει βέβαια ο Γκραντ Χάκετ, φαβορί είναι βεβαίως ο Μάικλ Φελπς που έφτασε στη διάθεση χωρίς πολλά λόγια, για να κάνει τη δουλειά του. Έξι χρυσά και δύο χάλκινα κέρδισε στην Αθήνα, η πρώτη θέση μάλλον δύσκολα θα του ξεφύγει.
Στα 1.500 μέτρα ο Χάκετ, που σηκώνει μόνος στην πλάτη , την πίεση-σταυρό του μαρτυρίου μετά την εθελούσια έξοδο του Ίαν Θορπ, διεκδικεί ένα πέμπτο παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο σε αυτή την απόσταση. Ο τελικός της 1ης Απριλίου είναι το σημαντικότερο event αυτών των αγώνων με τον Χάκετ στο τιμόνι και τους Λάρσεν Τζένσεν (ΗΠΑ), Γιούρι Πριλούκοφ (Ρωσία), Ντέιβιντ Ντέιβις (Μ.Βρετανία), Τάε Χουάν Παρκ (Κορέα) και Ματέους Σαβρίμοβιτς (Πολωνία), να διεκδικούν τα σκήπτρα.
Ο Πίρσολ και ο Γρηγοριάδης
Ο κορυφαίος εκπρόσωπος του υπτίου, Άαρον Πίρσολ, που είχε αναδειχθεί Αμερικάνος κολυμβητής της χρονιάς πριν από λίγα χρόνια, διεκδικεί χατ τρικ στο ύπτιο (50, 100, 200). Δεν θα τα καταφέρει αν περνάει από το χέρι (ή μάλλον τις χεριές) του Άρη Γρηγοριάδη.
Ο Θεσσαλονικιός υπερασπίζεται την πρωτιά που κατέκτησε το 2005 στο Μόντρεαλ, το πρώτο χρυσό μετάλλιο της χώρας μας από καταβολής Παγκοσμίου πρωταθλήματος και αποζητάει διάκριση και στα 100 μέτρα ύπτιο.
Οι Έλληνες θέλουν ξανά συμμετοχή σε τελικούς, με πρώτο τον Γιάννη Δρυμωνάκο στα 200 μέτρα πεταλούδα, αλλά και στη μικτή ατομική, ενώ η ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ200 μέτρα ελεύθερο (με μόνιμο πάντοτε τον Νίκο Ξυλούρη) διεκδικεί μία ακόμη υψηλή θέση στον τελικό.
Δώδεκα κολυμβητές έπιασαν το όριο, καμία γυναίκα δεν βρίσκεται στην αποστολή, αφού η Νέρι Νιαγκουάρα απέχει φέτος από το νερό, ενώ η ΚΟΕ δεν έβαλε στο αεροπλάνο την Αγγελική Εξάρχου.
Αναλυτικά, στην αποστολή για την Αυστραλία θα μετάσχουν οι Αρης Γρηγοριάδης, Γιάννης Δρυμωνάκος, Γιάννης Κοκκώδης, Νίκος Ξυλούρης, Ανδρέας Ζήσιμος, Γιώργος Δεμέτης, Βασίλης Δεμέτης, Γιάννης Γιαννούλης, Ρωμανός Αλυφαντής, Σπύρος Γιαννιώτης, Σωτήρης Πάστρας και Απόστολος Τσαγκαράκης.
Τα αστέρια της πισίνας "Σούζι Ο' Νιλ"
Οι Γάλλοι πίνουν νερό στο όνομα της Λορ Μανοντού. Η 20χρονη πρωταθλήτρια που έγινε σταρ πριν από τρία χρόνια στην Αθήνα θα πέσει σε τουλάχιστον εννέα αγωνίσματα, με σκοπό να επισκιάσει ακόμη και τον Φελπς. Σε ορισμένα από αυτά θα βρει απέναντι της, την Aμερικανίδα Κέιτι Ζίγκλερ.
Αντίστοιχου μεγέθους σταρ στην Αυστραλία είναι και η παγκόσμια ρέκορντγουμαν σε 100 και 200μ. πρόσθιο, Λέιζελ Τζόουνς. Η 21χρονη που τα έχει κατακτήσει όλα, εκτός από ένα "χρυσό" Ολυμπιακό μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα μόλις υπέγραψε ένα πανάκριβο συμβόλαιο με την εταιρεία Tag Heuer. Η Αμερικανίδα Τάρα Κερκ θα είναι το αντίπαλο δέος.
Ο σταρ του τελευταίου Παγκοσμίου πρωταθλήματος που φιλοξενήθηκε στην Αυστραλία, το 1998 στο Περθ, Μάικλ Κλιμ μάλλον κλείνει κάπου εδώ την καριέρα του. Τότε ήταν δεύτερος στα 100μ. ελεύθερο πίσω από τον Αλεξάντερ Ποπόφ, τώρα το αγώνισμα έχει άλλο αφεντικό.
Ο "VDH" ή αλλιώς Πίτερ Φαν Ντε Χούγκεμπαντ δεν έχει κερδίσει ποτέ του χρυσό στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι όμως μοναδικός που έχει κολυμπήσει δύο φορές κάτω από τα 48 δευτερόλεπτα. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος απέναντι στον Ιταλό Φίλιππο Μαγκνίνι και τον Νοτιοαφρικανό Ρόλαντ Σούεμαν.
Μέχρι το τέλος των αγώνων πάντως θα έχουν αναδειχθεί κι άλλα αστεράκια, θα είναι αρκετά όμως για να καλύψουν το κενό που άφησαν πίσω τους ο Ποπόφ, η Τζένι Τόμπσον, η Ίνγκε Ντε Μπράουν, η Λούο Τσεν, ο Γιάνι Σιεβίνεν και ο συνταξιούχος ετών 24, Ίαν Θορπ; Για τον τελευταίο δεν χάσαμε ακόμη τις ελπίδες μας.