ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Οι "μαγικοί" αριθμοί της Βαρκελώνης

Οι "μαγικοί" αριθμοί της Βαρκελώνης

Το 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου ανήκει στην ιστορία. To Sport24.gr επιχειρεί με τη βοήθεια των αριθμών να κάνει μια πρόχειρη ανασκόπηση των προηγούμενων 16 ημερών.

Μετά από 16 ημέρες συνεχούς ενημέρωσης για το 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου το Sport24.gr επιχειρεί μια πρόχειρη ανασκόπηση μέσα από αριθμούς για την εξαιρετική διοργάνωση της Βαρκελώνης.

Μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η ελληνική παρουσία στην ανοιχτή θάλασσα, στο πόλο ανδρών και γυναικών και στη συγχρονισμένη κολύμβηση.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένους από τους αριθμούς στη Βαρκελώνη:

1.220.000

τηλεθεατές στην Ισπανία παρακολούθησαν τον τελικό του πόλο γυναικών ανάμεσα στην Ισπανία και την Αυστραλία την περασμένη Παρασκευή (2/8). Το δεύτερο αθλητικό γεγονός της ημέρας σε τηλεθέαση στη χώρα μετά το φιλικό Μπαρτσελόνα-Σάντος και το ντεμπούτο του Νεϊμάρ ενώπιον των φίλων της Μπαρτσελόνα.

2.500

εθελοντές βοήθησαν στη διοργάνωση. Πρόκειται για 1.474 γυναίκες και 1.026 άνδρες ηλικίας από 16 έως 84 χρονών. Η οργανωτική επιτροπή δέχθηκε 6.500 αιτήσεις και οι περισσότεροι εθελοντές εκτός Ισπανίας ήταν από την Κίνα και τη Γερμανία.

2.293

αθλητές διαγωνίστηκαν στη Βαρκελώνη και φυσικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Στην κολύμβηση αγωνίστηκαν 1.141 κολυμβητές, 416 στο πόλο, 308 στη συγχρονισμένη κολύμβηση, 231 στις καταδύσεις, 173 στη ανοιχτή θάλασσα και 21 στο high diving.

90χλμ/ώρα

είναι η ταχύτητα με την οποία πέφτουν οι καταδύτες στο high diving που έκανε επίσημο ντεμπούτο στη Βαρκελώνη και "χτυπάει" την πόρτα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από ύψος 27 μέτρων έκαναν τις προσπάθειες τους οι αθλητές και από τα 20 μέτρα οι γυναίκες. Το βάθος της θάλασσας στο σημείο που είχε στηθεί ο πύργος στο Moll de la Fusta ήταν 6.5 μέτρα.

56 λεπτά και 34.2 δευτ.

ήταν ο χρόνος της Αμερικανίδας, Χέιλι Άντερσον στα 5χλμ. ανοιχτής θάλασσας. Ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο που απονεμήθηκε στο 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η Άντερσον, αργυρή Ολυμπιονίκης στα 10χλμ. ανοιχτής θάλασσας, νίκησε στη χεριά την 30χρονη Βραζιλιάνα Πολιάνα Οκιμότο που συμπλήρωσε σετ μεταλλίων (χρυσό στα 10χλμ. αργυρό στα 5χλμ. χάλκινο στο ομαδικό).

50

Έλληνες αθλητές και αθλήτριες ταξίδεψαν στη Βαρκελώνη. Πέρα από την ανοιχτή θάλασσα οι εθνικές ομάδες πόλο των ανδρών και των γυναικών κατέλαβαν την 6η θέση με τους άνδρες ειδικά να πραγματοποιούν εκπληκτική πορεία μέχρι τους "8", μέχρι την έβδομη θέση έφτασαν η Δέσποινα Σολωμού και τα υπόλοιπα κορίτσια της συγχρονισμένης κολύμβησης, 13ος ήταν ο Παναγιώτης Σαμιλίδης στα ημιτελικά των 200μ. πρόσθιο, ενώ ο Στέφανος Παπαρούνας και ο Μιχαλής Φαφαλής κατέλαβαν την 11η θέση στον τελικό των 3μ. συγχρονισμένων καταδύσεων.

16 χρονών και 139 ημερών

είναι η Κέιτι Λεντέκι, η κολυμβήτρια από την Ουάσινγκτον που αναδείχθηκε κορυφαία στη διοργάνωση. Κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια: 400μ. ελεύθερο, 800μ. ελεύθερο, 1.500μ. ελεύθερο και σκυταλοδρομία 4χ200μ. ελεύθερο. Στις μεγάλες αποστάσεις κυριάρχησε και ο 21χρονος Σουν Γιανγκ, όμως η Κίνα αρκέστηκε στο χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4χ200μ. ελεύθερο. Ισοφάρισε το ρεκόρ του Γκραντ Χάκετ με τον προπονητή του οποίου γυμνάστηκε την περσινή χρονιά.

12

μετάλλια κατέκτησε η οικοδέσποινα Ισπανία, πιάνοντας τον στόχο των "11". Μόλις ένα χρυσό με την εθνική ομάδα πόλο των γυναικών. Τα περισσότερα (7) κέρδισε η Όνα Καρμπονέλ στη συγχρονισμένη κολύμβηση, όμως κανένα δεν ήταν χρυσό αφού έπεσε στον ρωσικό τοίχο.

11

κιλά έβαλε 17χρονη Γε Σιγουέν μετά τον πολυσυζητημένο θρίαμβο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και δεν πήρε μετάλλιο στη Βαρκελώνη (4η στα 200μ. μικτή ατομική και 7η στα 400μ. μικτή ατομική). Αντίθετα η "Iron Lady" Κατίνκα Χόσζου πήρε δύο χρυσά ως γνήσια Ουγγαρέζα και έγινε η πρώτη κολυμβήτρια που έκανε το νταμπλ μετά την Αμερικανίδα Κέιτι Χοφ το 2007.

10

χρόνια αναμονής για την Ουγγαρία. Η ομάδα που απέκλεισε την εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών επέστρεψε στον θρόνο της ξανά στη Βαρκελώνη. Είναι ο τρίτος τίτλος για τη μεγαλύτερη σχολή στον κόσμο. Ο προπονητής Τίμπορ Μπένεντεκ, διάδοχος του Ντένες Κέμενι στον πάγκο, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του 2003 και ένας από τους τρεις που έχουν πάρει τον τίτλο ως παίκτης και ως προπονητής. Οι άλλοι δύο είναι ο Σάντρο Καμπάνια και ο Μίκι Ότσα που οδήγησε τις γυναίκες της Ισπανίας στην κορυφής.

7

τελικοί με τη συμμετοχή της Μίσι Φράνκλιν. Κι αν η 18χρονη κορυφαία κολυμβήτρια στον κόσμο δεν πήρε μετάλλιο στα 100μ. ελεύθερο (4η με νέο ατομικό ρεκόρ), πήρε έξι χρυσά μετάλλια σε έξι ισάριθμους τελικούς (100μ. ύπτιο, 200μ. ύπτιο, 200μ. ελεύθερο, 4χ100μ. ελεύθερο, 4χ100μ. μικτή ατομική, 4χ200μ. ελεύθερο). Είναι η πρώτη κολυμβήτρια στην ιστορία που καταφέρνει κάτι τέτοιο, ξεπερνώντας την Αμερικανίδα Τρέισι Κόλκινς (το 1978) και την Αυστραλή Λίμπι Τρίκετ (2007).

6

παγκόσμια ρεκόρ καταρρίφθηκαν στην κολύμβηση. Τέσσερα στο πρόσθιο (50μ. Γιούλια Εφίμοβα, Ρούτα Μεϊλουτίτε, 100μ. Μεϊλουτίτε, 200μ. Ρίκε Πέντερσεν και δύο στο ελεύθερο (800μ. ελεύθερο και 1.500μ. ελεύθερο Κέιτι Λεντέκι). Πριν από δέκα χρόνια στη Βαρκελώνη μόλις ένα παγκόσμιο ρεκόρ είχε καταρριφθεί από κολυμβήτρια.

2

μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στη Βαρκελώνη. Το χρυσό στα 10χλμ. με τον Σπύρο Γιαννιώτη και το αργυρό στο ομαδικό των 5χλμ. ανοιχτής θαλάσσης με τους Γιαννιώτη, Κέλλυ Αραούζου και Αντώνη Φωκαΐδη. Προσθέτουμε τις δύο 4ες θέσεις της Κέλλυς Αραούζου στο 5άρι και στο 10άρι, ενώ ο Γιαννιώτης τερμάτισε 6ος στα 25χλμ. Η Ελλάδα είχε κατακτήσει τέσσερα μετάλλια στη Σαγκάη, ενώ στο Μόντρεαλ το 2005 είχε πάλι δύο μετάλλια (χρυσό με τον Άρη Γρηγοριάδη στα 50μ. ύπτιο και χάλκινο με την εθνική ανδρών).

1

οικοδέσποινα έχει κατακτήσει τον παγκόσμιο τίτλο στο πόλο γυναικών. Και αυτή είναι η Ισπανία που νίκησε με 8-6 την Αυστραλία στον τελικό του τουρνουά.

* Στη φωτό είναι ο Σέζαρ Σιέλο. Υποβλήθηκε σε επέμβαση και στα δύο γόνατα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κατέκτησε το χρυσό στα 50μ. ελεύθερο στη Βαρκελώνη. Θα είναι το κεντρικό πρόσωπο των Βραζιλιάνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ