Βουτιά στο κενό
Η χρονιά στα αθλήματα του υγρού στίβου οδεύει προς την ολοκλήρωσή της και το Sport24.gr καταγράφει τα όσα πρωτόγνωρα ζήσαμε φέτος.
Μια χρονιά με επιτυχίες αλλά ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα ολοκληρώνεται για τα αθλήματα του υγρού στίβου και αν σύντομα δεν αλλάξει κάτι τότε είναι εξαιρετικά πιθανό την επόμενη περίοδο να δούμε αρκετά κολυμβητήρια να έχουν ανάλογη εικόνα με αυτή στη φωτογραφία.
Ο Υφυπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Ανδριανός, έχει ήδη δεσμευτεί για να γίνουν ορισμένα πράγματα τα οποία θα δώσουν σημαντική ανάσα.
Το θέμα όμως είναι να προχωρήσουν έργα ζωτικής σημασίας και να προστεθούν νέες πηγές άθλησης για πρωταθλητές και ερασιτέχνες, για μικρούς και μεγάλους. Μία από αυτές θα δοθεί σε λίγα χρόνια με την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου του Ρουφ, την ίδια ώρα όμως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σε αυτό της Λαμίας (μόνο ο Σήφης ο κροκόδειλος λείπει) και σε εκείνο των Ιωαννίνων.
Ας θυμηθούμε όμως ορισμένα από όσα είδαμε...
Από πισίνα σε πισίνα θα σε πάω
Τα προβλήματα προϋπήρχαν από τα προηγούμενα χρόνια με ομάδες που δεν έχουν δικό τους κολυμβητήριο όπως είναι ο Παναθηναϊκός.
Φέτος το πρόβλημα μεγάλωσε και άλλο λόγω των αδειοδοτήσεων αλλά και των τραγικών οικονομικών των συλλόγων και όχι μόνο. Είδαμε ομάδες να πηγαίνουν να... δοκιμάζουν το νερό και εάν αυτό ήταν κρύο να πηγαίνουν σε άλλη πισίνα να προπονηθούν.
Είδαμε Φάιναλ 4 να γίνεται με τρεις ομάδες, να αλλάζει άλλες τόσες φορές έδρα και ομάδα να τιμωρείται για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα. Είδαμε ηλικιακά πρωταθλήματα να γίνονται χωρίς φωτεινούς πίνακες, χωρίς χρονόμετρο και με διαιτητές να φεύγουν συνοδεία λιμενικού.
Είδαμε ομάδες να κάνουν... τουρνέ για να προλάβουν να παίξουν δύο παιχνίδια ακόμα και μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο για γλυτώσουν τα έξοδα. Είδαμε την κόντρα των διεθνών με την ομοσπονδία και την προετοιμασία της εθνικής να πηγαίνει περίπατο.
Ακόμα και αγώνες της Α2 να γίνονται σε καταδυτήριο την ώρα που δίπλα παίζονταν άλλα παιχνίδια και τους παίκτες να μην ξέρουν ποιο σφύριγμα ήταν για αυτούς και ποιο όχι.
Η ηλιοθεραπεία ενός παγκόσμιου πρωταθλητή
Αυτά εν συντομία έγιναν φέτος στον μαγικό κόσμο της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Τα περισσότερα όμως είχαν αντίκτυπο και στην κολύμβηση, αλλά και στις καταδύσεις.
Το πρόβλημα με τις άδειες των κολυμβητηρίων αλλά και την έλλειψη δημιούργησε σημαντικά προβλήματα τόσο στην διεξαγωγή αγώνων όσο και στις απλές προπονήσεις των αθλητών. Είναι χαρακτηριστικό πως αθλητές αναγκάζονταν συχνά να αλλάζουν το πρόγραμμά τους για να βρουν κολυμβητήριο να προπονηθούν.
Βέβαια, ότι και να συζητάμε από τη στιγμή που το μεγαλύτερο κολυμβητήριο δεν έχει άδεια όλα τα υπόλοιπα σταματούν να υπάρχουν ως θέματα. Πριν από λίγες ημέρες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε πως θα δοθεί λύση τουλάχιστον στο πρόβλημα του ΟΑΚΑ, ενώ θα δοθούν χρήματα και για τις απαραίτητες εργασίες στο κολυμβητήριο του Ζαππείου.
Για να καταλάβετε το μέγεθος του προβλήματος θα σας αναφέρουμε τα όσα κωμικοτραγικά έγιναν στο κολυμβητήριο των Ιλισίων όπου διεξήχθη το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών. Εκεί όπου για περίπου μια εβδομάδα αθλητές λιάζονταν με τις ώρες στις κερκίδες μέχρι να έρθει η σειρά τους να πέσουν.
Ανάμεσά τους φυσικά και ο πρωταθλητής κόσμου και κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ Αποστόλος Χρήστου τον οποίο πριν από λίγο καιρό φυσικά όλοι είχαν υποδεχτεί στο αεροδρόμιο. Αυτή ήταν και η εικόνα που αποκόμισε ο κ. Ανδριανός από την παρουσία του στο κολυμβητήριο.
Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στις καταδύσεις με το πρόσφατο ατύχημα του Μιχάλη Φαφαλή να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση, άσχετα που ο αθλητής δεν αντιμετώπισε κάτι το σοβαρό, ήταν μία από τις περιπτώσεις όπου κινδύνευσε μια ανθρώπινη ζωή.
Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον ένα μέρος αυτών των προβλημάτων θα μπορέσουν να λυθούν ώστε και οι αθλητές να μπορούν να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν και φυσικά ακόμα περισσότερα παιδιά να μπουν στις πισίνες.