Με γαρίδα και σκορδαλιά παίρνεις το Τσου-Λου της γεύσης
Σαρακοστή ήρθε, μας άνοιξε η όρεξη λίγο παραπάνω και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας συνταγές για να απολαύσετε παρέα με το αγαπημένο μας ούζο.
Χτίσε πρώτα το σκηνικό στο μυαλό σου. Το παιχνίδι ξεκινά στις 7 και ακόμα δεν είστε σίγουροι με την παρέα αν θα ανηφορίσετε στο γήπεδο ή θα μείνετε στους καναπέδες αραχτοί και ωραίοι. Βρίσκεστε ήδη κάτω από τον ήλιο από το πρωί στο τραπέζι του κήπου και έχει έρθει η ώρα να αποσύρετε τα ποτήρια του καφέ και να τα αντικαταστήσετε με ποτήρια για ουζάκι.
Παίρνεις το Ούζο ΜΙΝΙ στο χέρι, βάζεις στο ποτήρι, προσθέτεις το νερό και στο τέλος βάζεις τα παγάκια. Με αυτή τη σειρά που σου περιγράψαμε, μάθε και τους φίλους σου να το κάνουν με τον σωστό τρόπο για να πίνουν το ούζο τους όπως πρέπει.
Το ούζο όμως θέλει και γεύση, θέλει μεζέ, θέλει την νοστιμιά ενός πιάτου που θα έρθει να μπλέξει στη γεύση του και να σε κάνει να λαχταράς για τέτοια μεσημέρια στον ήλιο με καλή παρέα. Λίγη ώρα ξεγνοιασιάς πριν αγχωθείς για το παιχνίδι. Ποιες είναι όμως αυτές οι γεύσεις που ζητάς πιο πολύ; Μην ξεχνάς ότι είμαστε σε περίοδο Σαρακοστής. Εμείς ήρθαμε για να σου λύσουμε τα χέρια.
Δημιουργήσαμε ένα site που ονομάζεται www.minisarakosti.gr και σε αυτό προσθέσαμε όχι μία, όχι δύο αλλά δεκαπέντε πανεύκολες και τρομερές συνταγές για να φτιάξεις ακόμα και εσύ που δεν έχεις πτυχία μαγειρικής στολισμένα στον τοίχο του σπιτιού σου.
Σε αυτό το κείμενο θα σου πούμε για έναν μεζέ που θα κλέψει την καρδιά της παρέας αλλά θα σε κάνει να φανείς και πολύ προχωρημένος ακόμα και αν αυτά που έχεις να κάνεις είναι σχετικά απλά. Το ούζο σου ανά χείρας και φύγαμε για την κουζίνα.
Χειροποίητο ψωμί με σκορδαλιά & γαρίδα με αρωματικά
ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
Για το ψωμί:
550 γρ. αλεύρι σκληρό
10 γρ. μαγιά ξηρή
8 γρ. αλάτι
20 γρ. ελαιόλαδο
350 γρ. χλιαρό προς κρύο νερό
Για τη σκορδαλιά:
2 βρασμένες πατάτες
4 σκελίδες σκόρδο
150 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. ηλιέλαιο
αλάτι
πιπέρι
2 κ.σ. ξύδι
χυμός από μισό λεμόνι
μισό ματσάκι μαϊντανός
Για τις γαρίδες:
6 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
λίγο ηλιέλαιο
Ούζο Μίνι
αλάτι
ππέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψωμί:
Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά, ζυμώνουμε, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να ξεκουραστεί για μιάμιση ώρα. Ξαναζυμώνουμε για λίγο για να σχηματίσουμε το ζυμάρι μας σε μορφή μπάλας, αφήνουμε να ξεκουραστεί για ακόμα μιάμιση ώρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 40'-45'. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε σε φέτες.
Γαρίδες:
Σε καυτό τηγάνι προσθέτουμε πολύ λίγο ηλιέλαιο, (1 κουταλάκι του γλυκού) σοτάρουμε τις γαρίδες για 2'-3' από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με ούζο. Αφήνουμε να εξατμιστεί και σερβίρουμε.
Σκορδαλιά:
Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σκορδαλιά εκτός από το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Με το μπλέντερ να δουλεύει, ρίχνουμε με σταθερή ροή το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αν δεν τη σερβίρουμε αμέσως, την αποθηκεύουμε στο ψυγείο.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Κόβουμε το ψωμί σε φέτες, αλείφουμε τη μία επιφάνεια με τη σκορδαλιά και τοποθετούμε στη συνέχεια τις γαρίδες. Γαρνίρουμε με λίγες σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο.
Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο minisarakosti.gr.