X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Στα χαρακώματα FIBA και Euroleague

Όλα ξεκίνησαν από το καλεντάρι, με τη ρήξη που έχει επέλθει μεταξύ FIBA και Euroleague, να αφορά πια και την ιδιοκτησία της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, σε συλλογικό επίπεδο. Το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Το δελτίο Τύπου που απέστειλε η FIBA, την Τρίτη (16/3) ήταν 627 λέξεων και προφανώς ουδείς έφτασε στο φινάλε. Στο "άλλες πληροφορίες και αποφάσεις", επί της σύσκεψης που συγκάλεσε η -εννεαμελής- Executive Committee, για πρώτη φορά, μέσα στο 2015.

Εκεί, μπορεί να διαβάσει κάποιος πως " η Executive Committee έδωσε αναφορά προόδου, σε ό,τι αφορά την αναδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων συλλόγων. Άναψε το πράσινο φως, για να συνεχιστεί η δουλειά και αν χρειαστεί από το project, η επένδυση σημαντικού ποσού χρημάτων, μαζί με τη FIBA Europe". Δεν καταλαβαίνετε τίποτα; Δώστε μας δυο λεπτά και θα τα καταλάβετε όλα.

Η ρήξη ήλθε όταν η FIBA αποφάσισε να αλλάξει το καλεντάρι, από το 2017 και μετά, με αγώνες των εθνικών ομάδων μέσα στη σεζόν. Τη γεμάτη σεζόν που βάσει των υποχρεώσεων που έχουν ήδη οι σύλλογοι, δεν έχει κενό για κάτι άλλο. Αυτή η ένσταση διατυπώθηκε (με κάθε τρόπο) από τον πρόεδρο και τον εκτελεστικό διευθυντή της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, δίχως όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Τι υπήρξε; Πολλές συναντήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φάνηκε η διάθεση να βρεθεί η χρυσή τομή. Φάνηκε η απόφαση της FIBA να αποδείξει πως είναι πιο δυνατή από την Euroleague και να την κάνει να υποταχθεί. Αυτό δεν συνέβη και το πρόβλημα έγινε ακόμα μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr, στην τελευταία συνάντηση των δυο πλευρών, πριν δυο μήνες, εκπρόσωποι της FIBA εξήγησαν στους ομολόγους τους στη Euroleague, με ποιες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η τελευταία, δεν συμφωνεί η παγκόσμια ομοσπονδία. Και στο τέλος της διαδικασίας, πρότειναν στον Μπερτομέου να αναλάβει η FIBA τη Euroleague και εκείνος να 'χει το μάνατζμεντ. Αυτή η πρόταση, δεν έγινε αποδεκτή.

Στο μεσοδιάστημα, η FIBA έριξε τον άσο που είχε στο μανίκι της, σε ό,τι αφορά την Αδριατική λίγκα. Γιατί ήταν ξεκάθαρο πως... η αποδόμηση έπρεπε να ξεκινήσει από κάπου και επελέγη αυτό το πρωτάθλημα, το οποίο δίνει τρεις θέσεις στη Euroleague.

Στις 8/3 η FIBA απέστειλε δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφερόταν πως η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε να αποβάλει την ABA League, από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο , καθώς δεν είχε προσκομίσει έγγραφα και πειστήρια που είχε ζητήσει η Ομοσπονδία και αφορούσαν τη διαύγεια στη διοργάνωση αυτής της λίγκας. Την επομένη, διευκρινίστηκε ότι αυτή είναι η πρόθεση. Η απόφαση θα παρθεί τον Ιούνιο, στη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί, αφότου προηγουμένως τελειώσουν όλα τα πρωταθλήματα . Το γεγονός παραμένει πως η FIBA θέλει να ακυρώσει την Αδριατική λίγκα, ώστε όπως λέει, οι ομάδες της να επιστρέψουν στα εθνικά πρωταθλήματα -και να γίνουν αυτά πιο ισχυρά. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν να ασκούνται και οι σχετικές πιέσεις, με χώρες (όπως η Σερβία και η Σλοβενία) να 'χουν ήδη αποφασίσει να αποσύρουν τις ομάδες τους από την ABA League. Μια στιγμή. Έχουμε και καλύτερο. Όσοι αντιστέκονται (ακόμα) δεν αποκλείεται να έλθουν αντιμέτωποι με το δίλημμα "ή φεύγετε ή οι εθνικές σας θα αποκλειστούν από τις διοργανώσεις της FIBA".

Έπειτα από όλες αυτές τις εξελίξεις, οι πληροφορίες θέλουν τον Μπερτομέου να ζήτησε νέο ραντεβού από τον Πάτρικ Μπάουμαν (γενικό γραμματέα της FIBA), με τον τελευταίο να μην βρίσκει ημέρα, διαθέσιμη. Δεν ήταν όμως, αυτό το μόνο πρόβλημα του προέδρου και εκτελεστικού διευθυντή της Euroleague.

Σε κάποια από τα στοιχεία που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε, είναι πως την 1η του Απρίλη αναλαμβάνει και επίσημα, χρέη προέδρου της FIBA Europe, ο Τουργκάι Ντεμιρέλ. Εκείνη την ημέρα, θα αφήσει και την καρέκλα του στην τουρκική ομοσπονδία, πράγμα που μικρή σημασία έχει -για την ιστορία μας. Άλλο είναι το σημαντικό: ο Ντεμιρέλ σαφέστατα και θα μπορούσε να επηρεάσει τον βασικό χορηγό της Euroleague (Τurkish Airlines), αλλά και την ΒΕΚΟ (επίσης, τουρκικής ιδιοκτησίας) να μην επεκτείνουν τα συμβόλαια με τη διοργάνωση. Και αυτό θα δημιουργούσε τεράστιο -και άλυτο- οικονομικό πρόβλημα.

Αυτά είναι τα κύρια θέματα. Γιατί υπάρχουν και επί μέρους. Για παράδειγμα, η ACB δεν θέλει πια να έχει τέσσερις μόνιμες εκπροσώπους η χώρα (συν αν προκύψει μια από το Eurocup), γιατί αυτό καταστρέφει τις ελπίδες όλων των άλλων συλλόγων, να κερδίσουν μια θέση. Ο Μπερτομέου δέχθηκε, ως προς αυτό, να δώσει τρεις άδειες τύπου Α' και μια τέταρτη, ανάλογα με την τελική κατάταξη στην ισπανική λίγκα. Σημείωση: το σενάριο που ήθελε τη Euroleague να γίνεται "κλειστή"... κάηκε από αυτό το γεγονός (από την άρνηση των λιγκών να δεχθούν κάτι τέτοιο, γνωρίζοντας πως αυτομάτως θα "σκοτώσουν" τα προϊόντα τους).

Εξυπακούεται πως σε όλο αυτό το διάστημα, τα στρατόπεδα έχουν κάνει και επί μέρους ενέργειες, με τις πληροφορίες να θέλουν τη Ρωσία να 'χει προσαρτηθεί στη FIBA (το ένοχο παρελθόν της, με τα σκάνδαλα στην ομοσπονδία, θα μπορούσε να "εξαφανιστεί" με ένα "ναι"), ενώ οι χώρες που 'χουν μια εκπρόσωπο στη Euroleague θα μπορούσαν να είναι οι πιο εύκολα προσεγγίσιμες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία (π.χ. η Ιταλία). Τι γίνεται με την Ελλάδα; Πληροφορίες θέλουν τη μια εκ των δυο εκπροσώπων μας, να 'χει σαφέστατη πρόθεση και να την έχει ανακοινώσει και την άλλη, να μην έχει τοποθετηθεί -ακόμα, αλλά έχει λόγους να μην συναινέσει.

Αν δεν υπάρξει άμεσα κάποια πρόταση που να καλύπτει -όσο γίνεται αυτό- και τους δύο, λίαν συντόμως οι οργανισμοί θα κληθούν να επιλέξουν πού θα παίξουν, με τη FIBA να κρατά πολλά χαρτιά (π.χ. διαθέτει το αρμόδιο όργανο για τους διαιτητές, για τους μάνατζερ, για τη διακίνηση των letter of clearance και φυσικά τις θέσεις σε Eurobasket, World Cup και Ολυμπιακούς Αγώνες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ