OPINIONS

Γιατί τόσο ξύλο στο Euro;

Γιατί τόσο ξύλο στο Euro;

O Γιάννης Σερέτης αποπειράται να δώσει εξηγήσεις για τα συμβάντα των πρώτων τεσσάρων ημερών στη Γαλλία, βάζοντας και μια "τζούρα" από Παγέτ, Μόντριτς και ποδοσφαιρική ανάλυση στα μισά της πρώτης αγωνιστικής του Euro.

Τόσο ξύλο, από τόσο πολλούς και διαφορετικούς σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα τις πρώτες ημέρες σε Euro, δεν έχει πέσει!

Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την υπερπληθώρα μέσων ενημέρωσης, την τρομερή δυναμική των social media (ακόμη και ένας "τσαμπουκάς" σε καφετέρια μπορεί άμεσα να "ανέβει" στο διαδίκτυο και να δημιουργήσει "ατμόσφαιρα") και την επίδραση του αντιτρομοκρατικού κλίματος που έχει καλλιεργηθεί, δημιουργείται μια ζοφερή εικόνα που απέχει έτη φωτός απ' αυτό που ονειρεύονταν η UEFA και η γαλλική κυβέρνηση για το τουρνουά.

Πιθανότατα ο αριθμός και η ένταση των συμβάντων θα μειωθούν στο επόμενο διάστημα, αλλά ήδη η κηλίδα έχει στιγματίσει τη διοργάνωση. Μιλώντας με δυο – τρεις ανθρώπους οι οποίοι έχουν ζήσει από κοντά τέτοιες διοργανώσεις, καταλήξαμε στις κάτωθι εξηγήσεις…

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ

  1. Μετά από 12 χρόνια (Πορτογαλία) για πρώτη φορά το Euro διεξάγεται σε μία χώρα. Πιο εύκολη η «συγκέντρωση» όλων. Και μάλιστα σε γεωγραφικά «κεντρική» χώρα. Όχι στο νότο ή στον βορρά. Πιο προσιτό το ταξίδι, πιο εύκολη η πρόσβαση.

  2. Για πρώτη φορά διεξάγεται με 24 ομάδες. Και Βρετανοί! Και «ανατολικοί»! Και Βαλκάνιοι! Και νότιοι. Όλοι μαζί! Μόνο οι Ολλανδοί λείπουν από το «πάρτι». Θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ οι δικοί τους χούλιγκανς… Και των Σέρβων βεβαίως.

  3. Τρομερή επίδραση από το αλκοόλ που… χαλαρώνει. Και τα μεσημέρια και τα βράδια (άλλωστε το πολύ ξύλο δεν πέφτει εντός ή πέριξ των γηπέδων). Προσοχή: δεν μιλάμε μόνο για τους Βρετανούς. Για τους «ανατολικούς» και της κεντρικής (Πολωνοί, Τσέχοι κ.ο.κ.) και της βορειότερης Ευρώπης (Ρώσοι, Ουκρανοί) η μπύρα είναι νερό! Ίσως γι’ αυτό απαγορεύτηκε από χθες με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Να… δούμε πόσο έχει απαγορευτεί, γιατί άλλο τα λόγια, άλλο το κέρδος (και οι πράξεις).

  4. Το εθνικιστικό στοιχείο είναι εντονότατο πλέον σε αρκετές χώρες και βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε τέτοιες «μαζώξεις», ειδικά στο ποδόσφαιρο. Ο συνδυασμός είναι ιδανικός: ταξίδι, εξωτερικό, μαγκιά, επίδειξη, ανωτερότητα. Kαι το «εθνικιστικό» τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με τη διάθεση της επιβολής καθ’ οιονδήποτε τρόπο…

  5. Έντονο, όμως, είναι και το στοιχείο το «συμμορίτικο» πλέον. Το αμιγώς «κακοποιό» και «μαφιόζικο». Ειδικά στους πρώην «ανατολικούς». Και ειδικά στους Ρώσους που πήραν «παραμάζωμα» τους Άγγλους στους δρόμους, εξ ου και το ξύλο παρολίγον μέχρι θανάτου. Διότι υπάρχει και το «ξύλο για το ξύλο»…

  6. Ανέκαθεν, άλλωστε, σε τέτοιου είδους διοργανώσεις, ειδικά σε Αγγλοσάξονες, Γερμανούς, Ιταλούς και κεντροευρωπαίους υπάρχουν πολλοί που έχουν ανατραφεί με αυτή τη «διαδικασία»: θα πάμε στο ταξίδι και στο γήπεδο, θα πιούμε, θα παίξουμε και λίγο ξύλο, ωραία θα περάσουμε. Προσοχή όμως: άλλο το «θα παίξουμε», άλλο θα «σκοτώσουμε»!

  7. Οι αστυνομικές αρχές έχουν ρίξει εξ αρχής πολύ μεγαλύτερο βάρος στο «αντιτρομοκρατικό» και όχι στο «κατασταλτικό». Αυτός ήταν ο σχεδιασμός τους, διότι αυτός ήταν ο φόβος τους! Το τρομοκρατικό χτύπημα. Και αυτός παραμένει ο Νο 1! Βλέποντας τι γίνεται, όμως, θα πάρουν τα μέτρα τους πλέον…

  8. Η UEFA σε συνεργασία με τη γαλλική κυβέρνηση και Αστυνομία ήθελε την επίτευξη διπλού στόχου: προστασία από την τρομοκρατία (σε γήπεδα, κεντρικά σημεία των πόλεων και μέσα μαζικής μεταφοράς ανθρώπων) και διασκέδαση έξω απ’ αυτά, προκειμένου να «περάσει» το Euro ως και εξωποδοσφαιρικό ευχάριστο happening. Όχι μόνο για τους ταξιδιώτες, αλλά και για τη γαλλική κοινωνία που επλήγη δις από τους τρομοκράτες μέσα σε έναν χρόνο! Γι’ αυτό και γενικά ήταν όλοι πιο… χαλαροί σε καφέ, μπαρ, βραδινή ζωή. Τώρα, όλα αλλάζουν.

  9. Αλλάζουν, διότι συνέβησαν και εντός γηπέδου, στο Αγγλία – Ρωσία, γεγονός πρωτοφανές για τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος! Ίσως δεν είχαν αξιολογήσει σωστά κάποια εφετινά σημάδια σε ευρωπαϊκά ματς αγγλικών ομάδων και τόσο όσο θα έπρεπε τους «ανατολικούς», τους οποίους πλέον προσέχουν όλοι περισσότερο.

  10. Μην ξεχνάμε κάτι σημαντικό: τα social media είναι πλέον και «διαφήμιση» για όλους όσους θέλουν να κάνουν το «κομμάτι» τους σ’ αυτόν τον τομέα. Είτε πρόκειται για καπνογόνα (!!!) στο «Άνφιλντ», είτε για πέσιμο στο πούλμαν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (στο Upton Park από οπαδούς της Γουέστ Χαμ, πρωτόγνωρο για τα αγγλικά ήθη και έθιμα) είτε για «καρεκλιές» με «αλλόθρησκους», συγκρούσεις με αστυνομικούς και live μετάδοση ξύλου στους δρόμους. Και δυστυχώς – εκτός από εκείνους που παίζουν ξύλο για τη… διατήρηση της παράδοσης – υπάρχουν και εκείνοι που γουστάρουν την αυτοπροβολή του «ισχυρού». Σημεία των καιρών…

Mόντριτς, Παγέτ και γκολκίπερς

Κατά τα… λοιπά; Συμπληρώσαμε το μισό της πρώτης αγωνιστικής, σήμερα μπαίνουν στο χορό Ισπανοί, Ιταλοί και… Ζλάταν – Μπεργκ. Τι κρατάμε έως τώρα;

  • Καμία από τις 14 ομάδες που έχουν αγωνιστεί δεν έχει πετύχει περισσότερα από δύο γκολ. Θα μπορούσαν οι Γάλλοι, οι Κροάτες, οι Γερμανοί, οι Ουκρανοί. Αλλά σημασία στις τελικές φάσεις τέτοιων τουρνουά έχει το αποτέλεσμα. Και συνήθως αυτό το παίρνουν οι ομάδες που δεν δέχονται εύκολα γκολ, όχι αυτές που τα βάζουν με το τσουβάλι. Εξαίρεση η Ισπανία των δύο τελευταίων Euro…
  • Από τα επτά ματς, τα δύο… δεν βλέπονταν. Το Αλβανία – Ελβετία 0-1 και το Πολωνία – Β. Ιρλανδία 1-0. Όχι λόγω του σκορ, αλλά λόγω του φτωχού θεάματος και των λιγοστών ευκαιριών. Κυρίως το χθεσινό. Οι Ιρλανδοί, όμως, είχαν την καλύτερη κερκίδα!
  • Κακή απόδοση από πολλούς στόπερ και ακραίους αμυντικούς, καλές εμφανίσεις από πολλούς τερματοφύλακες. Ταταρουσάνου, Ζόμερ, Ακινφέεφ, Μακ Γκόβερν, Νόιερ έκαναν θαυμάσια πρεμιέρα, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των ομάδων τους.

  • Μόνο μία από τις 14 ομάδες έπαιξε με δύο επιθετικούς και δύο εξτρέμ. Η Πολωνία, σε διάταξη 4-4-1-1, και τον Μίλικ πίσω από τον Λεβαντόφσκι (εναλλάσσονταν). Όλες οι υπόλοιπες επέλεξαν είτε το 4-2-3-1, είτε το 4-3-3. Με εξαίρεση την Ουαλία που αγωνίστηκε με 3-4-3.

  • Αποτέλεσμα της… μοναξιάς του φορ (που πρέπει και να τρώει ξύλο στην περιοχή και να ανοίγεται στις πτέρυγες και να «βλέπει» τους χαφ για «σπόντες» και να είναι alert για την ευκαιρία); Έχει σκοράρει σε ροή αγώνα μόνο ο Ζιρού (που έχασε κι άλλες τρεις ευκαιρίες)! Ο Μπέιλ το «κόλλησε» από στατική φάση και ο Μίλικ έπαιζε ως «ελεύθερος σκοπευτής». Τα υπόλοιπα γκολ από ακραίους (Παγέ), χαφ και αμυντικούς!

  • Σε γενικές γραμμές δεν πέφτει πολύ ξύλο στα παιχνίδια και δεν βγαίνουν πολλές κάρτες. Μόλις μία κόκκινη (του Τσάνα της Αλβανίας κι αυτή για χέρι στη δεύτερη κίτρινη). Υπήρχαν και ομάδες που έβγαλαν το ματς χωρίς κάρτα: Ουαλία – Γερμανία! Η’ μόνο με μία κίτρινη (Ρωσία, Αγγλία, Ουκρανία, ακόμη και η Β. Ιρλανδία!). Θα αλλάξει αυτό εν συνεχεία, όταν θα «καίγονται» όλες περισσότερο για βαθμούς και προκρίσεις.

  • Επίσης σε γενικές γραμμές πολύ καλή η διαιτησία και χωρίς πολλές αμφισβητήσεις και γκρίνιες από τους παίκτες. Μακάρι να μην αλλάξει αυτό. Βοηθάει στην αξιοπιστία το άμεσο ριπλέι στο «goal line», αλλά το σημαντικό είναι ως τώρα ότι έχουν «ξεφύγει» ελάχιστες λανθασμένες υποδείξεις σε οφσάιντ.

  • Για τους «μεγάλους»: Η Γαλλία έδειξε – όπως αναμενόταν – αρκετά αμυντικά προβλήματα κυρίως λόγω του Ραμί δίπλα στον Κονσιελνί, ενώ και οι ακραίοι της μπακ (Εβρά κυρίως, Σανιά δευτερευόντως) θα «φάνε» αρκετές φάσεις στο τουρνουά. Θετική στην παραγωγή φάσεων με leader τον Παγέ που μοίρασε τέσσερις ασίστ εξαιρουμένου του υπέροχου γκολ, σούπερ ο Καντέ, παραγωγικός ο Ζιρού κι ας έχασε 2-3 γκολ, περιμένει περισσότερα από Πογκμπά – Γκριεζμάν. Σε ανοιχτούς χώρους μπορεί να σε «σκοτώσει».

  • Το ανησυχητικό για την Αγγλία είναι ότι δεν κατάφερε να νικήσει την ομάδα που έκανε τη χειρότερη εμφάνιση από τις 14: τη φτωχότατη Ρωσία! Σε καλή κατάσταση οι στόπερ της Κέιχιλ – Σμόλινγκ (κι ας δέχθηκε το γκολ με κεφαλιά) και οι νεαροί μέσοι της Τότεναμ Ντέλε Άλι – Ντάιερ, αλλά πρόβλημα με τις κλειστές άμυνες. Ισως θα πρέπει να ξανασκεφτεί το 4-4-2 με Βάρντι – Κέιν (και εκτός ενδεκάδας Στέρλινγκ ή Λαλάνα). Η’ το 4-1-4-1 με τον Ρούνεϊ πιο κοντά στην περιοχή και τον Μίλνερ μαζί με τους νεαρούς στη μεσαία γραμμή. «Αίμα και άμμος» την Πέμπτη εναντίον των Ουαλών! Και δεν θέλω να σκέφτομαι τα ταμπλόιντς σε περίπτωση ήττας!

  • Οι Γερμανοί υποτίμησαν στο πρώτο ημίχρονο (ειδικά μετά το 1-0) τους υπέροχους τακτικά Ουκρανούς του… Αντρέι Σεφτσένκο (αυτός είναι ο κανονικός προπονητής και όχι ο τύποις, Αντρέι Φορμένκο). Πολύ ψηλά οι στόπερ και οι ακραίοι μπακ, πολλά αμυντικά κενά στις πτέρυγες, πρόβλημα στις κόντρα επιθέσεις. Έχουν όμως τον γίγαντα Νόιερ και πολλούς τρόπους να σκοράρουν: με στατική φάση, με σουτ, με κάθετες, σε κόντρα, σε «σετ» ματς. Τους λείπουν πολύ ο Λαμ και ο Κλόζε που αποσύρθηκαν, τους έλειψε ο ανέτοιμος Χούμελς, δεν «πάει» ο Κεντίρα (Τσαν;) δίπλα στον σταθερό Κρόος. «Αντι-Κλόζε» υπάρχει και λέγεται Μάριο Γκόμες. Αν παίξει, θα απελευθερωθεί και ο Μίλερ που συνήθως χάνεται όταν δεν παίζει – ιδανικά – το «γύρω γύρω όλοι», αλλά σέντερ φορ.

  • Ουδεμία «μεγάλη» ενθουσίασε, ουδεμία «μικρή» απογοήτευσε πλην της Ρωσίας που πήρε και αποτέλεσμα. Άντε και της Β. Ιρλανδίας του Λάφερτι που μας πέταξε έξω εύκολα και χθες δημιούργησε μισή φάση, στο 90’...

  • Δύο οι παίκτες που έχουν πιάσει απόδοση άνω του «8» έως σήμερα. Ο Παγέτ και ο Μόντριτς. Και θεαματικοί και ουσιαστικοί και σκόρερς και team players και leaders και «εργάτες». Να τους δούμε και στα πιο δύσκολα…

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ